Ιωακείμ Φωκάς: ”Χρωστάω πολλά σε όλους όσους με στηρίζουν”

Ιωακείμ Φωκάς: ”Χρωστάω πολλά σε όλους όσους με στηρίζουν”

Τον Ιωακείμ Φωκά τον γνωρίσαμε το 2010 με το τραγούδι «Τέλεια», σε μουσική και στίχους του Φοίβου, και με αυτό συστήθηκε στον κόσμο. Αγαπήθηκε πολύ και συνεργάστηκε με ονόματα σε μεγάλες πίστες. Το πρωί όμως κρατούσε το νυστέρι του χειρουργού..

Είναι όμορφος και όλοι στην πιάτσα λένε για το καλό παιδί. Τι ήταν αυτό που τον οδήγησε να τα εγκαταλείψει όλα και να φύγει στο εξωτερικό;

Για όλα αυτά ο Ιωακείμ μας ανοίγει την καρδιά του σε μια συγκλονιστική συνέντευξη μετά από πολλά χρόνια. Πως είναι η ζωή στην Σουηδία; Πως είναι ο ρόλος του μπαμπά; Γιατί επιστρέφει με νέο τραγούδι; Όλα αυτά Αποκλειστικά στην ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ και την Άννα Τσιάλτα.

Δεν ξέρω πώς να ξεκινήσω; Τελικά ποιος είναι ο Ιωακείμ;
Καταρχάς θέλω να σε ευχαριστήσω για την πρόσκληση. Προσπαθώντας να δω τον εαυτό μου από μια πιο ουδέτερη οπτική γωνία, θα έλεγα ότι είμαι σαν άνθρωπος, που από μικρό παιδί έχω μάθει να αγωνίζομαι για να πετύχω τους στόχους που πάντα έβαζα στη ζωή μου.
Θεωρώ πως έχω ευλογία από τον Θεό, και πως πραγματικά νιώθω πλήρης, έχοντας ζήσει πολύ έντονα για πάρα πολλά χρόνια.. έχοντας φάει αρκετές τρικλοποδιές που όμως μου δυνάμωσαν τον χαρακτήρα! Και χαίρομαι πραγματικά που όλα τα άσχημα ήρθαν αρκετά νωρίς και έτσι το πάθημα έγινε μάθημα.

Επανέρχεσαι με ένα νέο τραγούδι μετά από καιρό. Πως και αυτό; Τι ήταν εκείνο που σε έκανε να το αποφασίσεις;

Ο λόγος που αποφάσισα να επανέλθω μουσικά ήταν πως πραγματικά ένιωθα ότι το χρωστάω σε όλους όσοι με στηρίζουν τόσο καιρό παρά την απουσία μου! Θεωρώ ότι έχω ακόμα να δώσω πολλά καλλιτεχνικά.. ίσως ακόμη πιο ώριμος από ποτέ! Έγινε μια γρήγορη κουβέντα με τον κο Σταμπολη από την εταιρεία μου την Spicy music, όπου εξέφρασα αυτή μου την επιθυμία! Δεν χρειάστηκε καν πάνω από λεπτό να συμφωνήσουμε και έτσι βάλαμε μπροστά το συγκεκριμένο project. Απο εκεί και πέρα ο καλός Θεός έβαλε το χέρι του, βρέθηκα μετά από χρόνια με τον Σωτήρη Αγραφιώτη, μαέστρο μου όταν δούλευα στο Ποσειδώνιο, άνθρωπο που εκτιμώ τόσο μουσικά όσο και σαν φίλο, ακούσαμε το Πες σε στίχους του Φώντα Θεοδώρου και εκεί τελείωσαν όλα..το συγκεκριμένο τραγούδι μίλησε απευθείας στην καρδιά μου!


Ξέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια ζεις στην Σουηδία. Τι σε έκανε να εγκαταλείψεις την Ελλάδα;

Όπως ίσως γνωρίζεις, έφυγα για την Σουηδία στο πικ της καλλιτεχνικής μου καριέρας και έχοντας ήδη στα πόδια μου αρκετές και καλές προτάσεις.. όμως ποτέ για μένα δεν ήταν αυτό το παν! Ήθελα να κάνω το βήμα παραπάνω σαν γιατρός, συγκεκριμένα στη Σουηδία, σε μια χώρα που σέβεται τον άνθρωπο και σου δίνει απεριόριστες δυνατότητες για εξέλιξη.. προφανώς και για το δικό της συμφέρον.. σύν τοίς άλλοις είναι ίσως απ’τις καλύτερες χώρες να μεγαλώσει κάποιος παιδί, χωρίς όμως να θέλω να εκθειάσω την ζωή εκεί!

Πολλοί νομίζουν ότι έφυγα λόγω κρίσης που όμως πραγματικά δεν ισχύει.. όχι τουλάχιστον ότι αφορά εμένα και την οικογένεια μου..πληγωνόμουν όμως μέρα με την μέρα δουλεύοντας σε δημόσιο νοσοκομείο, με τρομερές ελλείψεις σε εξοπλισμό και υλικά, έκπτωση της ποιότητας των υλικών κλπ επειδή κάποιοι αποφάσισαν να κερδίσουν από αυτό, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών!

Πως επέλεξες να γίνεις πλαστικός χειρούργος;

Η πλαστική χειρουργική ήταν ανέκαθεν η μεγάλη μου αγάπη.. είμαι τελειομανής σαν άνθρωπος και πολλοί έλεγαν πως έχω το “χέρι”.. Έχει βέβαια την δυσκολία σε σχέση με άλλες ειδικότητες, ότι στην πλειοψηφία έχεις να κάνεις με υγιείς ανθρώπους που θέλουν στη στιγμή να δουν το χειρουργικό αποτέλεσμα.. αυτό είναι μεγάλη πρόκληση!
Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να κάνεις κάποιον άνθρωπο ευτυχισμένο.. υπήρχαν και υπάρχουν άνθρωποι στον περίγυρο μας, που μένουν εκτός, μακριά από τον κοινωνικό ιστό λόγω κάποιου προβλήματος στο σώμα τους, είτε πραγματικά υπαρκτού, είτε κυρίως ψυχολογικού.. και εκεί επεμβαίνεις και βλέπεις την ζωή του ανθρώπου να αλλάζει.. και αυτή μαζί με το ευχαριστώ είναι η καλύτερη ανταμοιβή!

Όταν βέβαια, πήγα στη Σουηδία, αποφάσισα να αλλάξω ειδικότητα, κάτι που για κάποιους, ακόμη και φίλους φάνηκε περίεργο! Είμαι άνθρωπος που λατρεύω τις προκλήσεις! Σκέφτηκα πως έπρεπε να ασχοληθώ με την πραγματική ιατρική, να μπορώ να ασχολούμαι και να βλέπω και να θεραπεύω από μικρά παιδιά, μέχρι και υπερήλικες! Έτσι, ξεκίνησα ένα καινούργιο κεφάλαιο στην ιατρικη μου καριέρα που δεν είναι άλλο από την Γενική Ιατρική.

Τραγουδιστής ή γιατρός; Σε γνωρίσαμε ως τραγουδιστή αλλά είσαι ένα εξαιρετικός πλαστικός χειρουργός. Πως συνδυάστηκαν αυτά τα δύο;
Δεν μπορώ να πω ότι είμαι μόνο γιατρός η μόνο τραγουδιστής.. για αρκετά χρόνια ήταν κάτι που γινόταν παράλληλα.. αρκετές εφημερίες, μετά την νυχτερινή δουλειά χωρίς να κάνω όμως ποτέ εκπτώσεις! Πως θα μπορουσα αλλωστε! Βέβαια η κούραση ήταν κάτι που δεν περιγράφεται.. μόλις τελείωνε η εφημερία μετά βίας μπορούσα να οδηγήσω..επίσης δέχτηκα ανελέητο ψυχολογικό πόλεμο ακόμα και από συναδέλφους γιατρούς.
Τους Ευχαριστώ πάντως γιατί με έκαναν πιο δυνατό.

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να διακόψεις την συνεργασία σου με τον Φοίβο; Οι σχέσεις σας παραμένουν καλές;

Με τον Φοίβο διακόψαμε εκ των πραγμάτων όταν έφυγα για Σουηδία αλλά πάντα παραμένουμε φίλοι και διατηρούμε ακόμη επικοινωνία! Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι αλλιώς! Ο Φοίβος ήταν αυτός που μ έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό και του έχω τεράστια εκτίμηση!

Πως κατάφερες να συνδυάσεις και την ιατρική κι το τραγούδι; Δυσκολεύτηκες; Η αποφάσισες πως μπορείς και τα δύο;

Θεωρώ ότι ίσως η βραδινή δουλειά έκανε αρχικά κακό στην πρωινή.. και είναι λογικό! Πως μπορεί κανείς να εμπιστευτεί κάποιον χειρουργό που ίσως είναι άυπνος και δούλευε όλο το βράδυ;Η αλήθεια όμως είναι ότι ποτέ δεν χειρουργησα μετά από ξενύχτι, εκτός της εποχής που έκανα τις εφημερίες.. αλλά ακόμη και τότε, όταν ξέρεις ότι ο άλλος έχει αφεθεί στα χέρια σου, δουλεύεις στα κόκκινα.. απορώ κι εγώ καμιά φορά με την προσαρμοστικότητα αλλά και την αστείρευτη δύναμη που μπορεί να έχει ο άνθρωπος υπό συνθήκες.. όπως και να χει, δόξα τω Θεώ, δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα με τους ασθενείς μου, ήταν όλοι ευχαριστημένοι και μαζί με αυτούς κι εγώ!

Γυναίκες.. Έχεις δεχτεί πολλές θαυμάστριες και άφησες εποχή στα φλέρτ από όσο γνωρίζω. Πως το αντιμετώπισες αυτό Ιωακείμ;

Γυναίκες.. πως θα μπορούσαμε να υπάρχουμε και να ζούμε στον κόσμο χωρίς εσάς.. ίσως όμως ότι πιο πολύπλοκο έχει να επιδείξει η φύση και δεν νομίζω πως υπάρχει άνδρας που να έχει αποκωδικοποιήσει την σκέψη και συμπεριφορά σας στο 100%.. είμαι απόλυτα θαυμαστής του γυναικείου φύλου!

Τι έχει η γυναίκα της ζωής σου που τελικά έγινε και γυναίκα σου και μητέρα των παιδιών σου;

Η γυναίκα που επέλεξα να παντρευτώ, να φτιάξω οικογένεια και να περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου είναι το άλλο μου μισό. Είναι μια γυναίκα που με στηρίζει από την πρώτη στιγμή, που παράτησε τα πάντα για να με ακολουθήσει στη Σουηδία..και υπέροχη μαμά εκτός των άλλων..
Πιστεύω πως για να κρατήσει ένας γάμος, πρέπει νε υπάρχει η εμπιστοσύνη και ο αλληλοσεβασμός. Να καταφέρεις να νιώθεις το ίδιο όπως και προ γάμου για την σύντροφό σου! Επίσης, άποψη μου είναι πως ο γάμος για να κρατήσει πρέπει να είναι ευλογημένος από τον Θεό..

Πως είναι να είσαι μπαμπάς; Ο ρόλος αυτός στην ζωή σου πως είναι;
Το να είσαι μπαμπάς είναι κάτι το μοναδικό.. κάτι που μόνο αν είσαι γονιός μπορείς να νιώσεις. Ο γιος μου είναι όλη μου η ζωή! Είναι το καλύτερο φάρμακο για την κούραση. Το βλέπεις άλλωστε, φωτίζει το πρόσωπο μου μόνο που μιλάω για αυτόν!

Ποιος θα ήταν ο λόγος να γυρίσεις στην Ελλάδα; Υπάρχει;
Φυσικά η ιδέα και σκέψη να επιστρέψουμε στην Ελλάδα υπάρχει πάντα..

Θα μας κάνεις μια ευχή για όλους αυτούς που σε αγαπάνε;
Την ευχή θα την κάνω γενικά για όλους, ανεξάρτητα αν μ αγαπούν ή όχι.
Βλέπω πολλά καθημερινά μέσα στον χώρο της υγείας, ο άνθρωπος δεν είναι άτρωτος όπως νομίζουν μερικοί και επειδή όλα μπορούν να αλλάξουν σε κλάσματα δευτερολέπτου, εύχομαι ΥΓΕΊΑ για όλους!
Ευχαριστώ πολύ εσένα προσωπικά αλλά και την εφημερίδα για την φιλοξενία!

Aκούστε και το νέο του τραγούδι που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό

Σχόλια