2:23 Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

ΙΟΒΕ: 'Eντονη επιδείνωση στις προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας το προσεχές δωδεκάμηνο

ΙΟΒΕ: 'Eντονη επιδείνωση στις προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας το προσεχές δωδεκάμηνο

Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες ενισχύθηκε τον Νοέμβριο, καθώς διαμορφώθηκε στις -61,9 μονάδες (από -66,2), με αποτέλεσμα οι  καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες να έχουν αυξηθεί κατά 13 δισ. ευρώ από την αρχή της πανδημίας εξαιτίας της αναγκαστικής αποχής από την κατανάλωση λόγω του lockdown, της προληπτικής αποταμίευσης λόγω της αβεβαιότητας για το μέλλον, των άμεσων κρατικών ενισχύσεων και της αναβολής πληρωμών δανειακών και φορολογικών υποχρεώσεων.

Οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αποτελούν το 23% του συνόλου, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι «έχουν χρεωθεί» ήταν αμετάβλητο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο.

Σχετικά με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών) για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» υποχώρησε στο 57% (από 62%), ενώ παράλληλα ενισχύθηκε στο 12% (από 9%) το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους.

Οι προβλέψεις όμως των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες επιδεινώθηκαν αισθητά τον Νοέμβριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -41,9 (από -37,7) μονάδες. Το 52% (από 46%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 4% (από 7%) προβλέπει μικρή βελτίωση.

Πάντως, ο δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας το προσεχές δωδεκάμηνο παρουσίασε έντονη επιδείνωση τον Νοέμβριο και διαμορφώθηκε στις -64,8 (από -51,1) μονάδες.

Το 73% των καταναλωτών (από 59%) συνεχίζει να προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 15% το οποίο αναμένει σταθερότητα.

 

Διαβάστε επίσης 

Παναγιώτης Μπατσαρισάκης: Ο κορωνοϊός παγιώνει το νέο μοντέλο Επιδοματικής Οικονομίας

Στα €500.000.000 ο μποναμάς διάσωσης της Aegean

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

  

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας