23:10 Τετάρτη 25 Μαΐου 2022
eReportaz

Live:

ΗΠΑ: 12 νομπελίστες ζητούν από τον Ομπάμα να πει την αλήθεια για τα βασανιστήρια

ΗΠΑ: 12 νομπελίστες ζητούν από τον Ομπάμα να πει την αλήθεια για τα βασανιστήρια

Δώδεκα νομπελίστες Ειρήνης, ζητούν από τον Μπαράκ Ομπάμα να αποκαλύψει το εύρος των βασανιστηρίων που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ζητώντας τη δημοσιοποίηση μιας κοινοβουλευτικής έκθεσης για τις τεχνικές ανάκρισης που χρησιμοποιεί η CIA.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης της Γερουσίας για τις πρακτικές αυτές παραμένει απόρρητη, εξαιτίας των διαφωνιών της CIA, η οποία επιμένει στη διατήρηση του απορρήτου.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Αυγούστου, ο Ομπάμα παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ έχουν διαπράξει βασανιστήρια, λέγοντας χωρίς περιστροφές, «Έχουμε βασανίσει ανθρώπους».

«Η παραδοχή του προέδρου των ΗΠΑ ότι η χώρα του έκανε χρήση βασανιστηρίων είναι το πρώτο βήμα, ώστε η χώρα να κλείσει ένα σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας της», αναφέρουν στη σχετική επιστολή οι βραβευθέντες με Νόμπελ.

«Η δημοσιοποίηση της έκθεσης της επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας θα είναι μια ευκαιρία για τη χώρα και τον κόσμο να δουν (…) σε ποιο βαθμό η αμερικανική κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της έδωσαν την άδεια, διέταξαν και έκαναν χρήση βασανιστηρίων εναντίον ανθρώπων», συμπληρώνουν.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας