4:16 Κυριακή 21 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:


ΗΠΑ: Επιβολή κυρώσεων σε στελέχη της Kaspersky Lab για πρόκληση κινδύνων στον κυβερνοχώρο

ΗΠΑ: Επιβολή κυρώσεων σε στελέχη της Kaspersky Lab για πρόκληση κινδύνων στον κυβερνοχώρο

Σε 12 ηγετικά στελέχη της ρωσικής εταιρείας διαδικτυακής ασφάλειας AO Kaspersky Lab, επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω «κινδύνων κυβερνοασφάλειας», την Παρασκευή (21/06), μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε τα σχέδια της να απαγορεύσει τις πωλήσεις λογισμικού προστασίας από ιούς, της ρωσικής εταιρείας.

Η AO Kaspersky είναι μια από τις ρωσικές μονάδες της Kaspersky Lab που συμπεριλήφθηκε σήμερα στον κατάλογο των κυρώσεων του υπουργείου Εμπορίου, επειδή φέρεται να συνεργάζεται με τις ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών για την υποστήριξη των στόχων της Μόσχας στον κυβερνοχώρο.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν υπέδειξε την εταιρεία Kaspersky Lab, τις μητρικές ή θυγατρικές εταιρείες της ή τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Γιεβγκένι Κασπέρσκι. Οι κυρώσεις αφορούν στην ηγεσία της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης, του επικεφαλής επιχειρησιακού διευθυντή, του νομικού συμβούλου της εταιρείας, του επικεφαλής εταιρικών επικοινωνιών και άλλων.

«Η σημερινή ενέργεια κατά της ηγεσίας της Kaspersky Lab υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα του κυβερνοχώρου μας και να προστατεύσουμε τους πολίτες μας από κακόβουλες απειλές στον κυβερνοχώρο», ανέφερε σε δήλωσή του ο υφυπουργός Οικονομικών Μπράιαν Νέλσον.

Η κίνηση αυτή συνδυάστηκε σήμερα με μια άνευ προηγουμένου απαγόρευση των πωλήσεων, των μεταπωλήσεων και των ενημερώσεων λογισμικού για τα προϊόντα Kaspersky στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 29 Σεπτεμβρίου.

Η προνομιακή πρόσβαση του λογισμικού Kaspersky σε συστήματα υπολογιστών μπορεί να του επιτρέπει να υποκλέπτει ευαίσθητες πληροφορίες από υπολογιστές Αμερικανών ή να εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό και να παρακρατήσει κρίσιμης σημασίας ενημερώσεις, ενισχύοντας την απειλή, είχε δηλώσει μια πηγή πρωτύτερα στο πρακτορείο Reuters, τονίζοντας ότι οι πελάτες της εταιρείας Kaspersky είναι κρίσιμης σημασίας παρόχοι υποδομών, οι πολιτείες και οι τοπικές κυβερνήσεις.

«Η Ρωσία έχει δείξει ότι έχει τη δυνατότητα και … την πρόθεση να εκμεταλλευτεί ρωσικές εταιρείες όπως η εταιρεία Kaspersky για να συλλέξει και να εργαλειοποιήσει τα προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών και γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε τη δράση που αναλαμβάνουμε σήμερα», δήλωσε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα.

Εκπρόσωπος της εταιρείας Kaspersky δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα να σχολιάσει το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυβερνοασφάλεια: Πώς οι χάκερ μπορούν να σπάσουν τον κωδικό σου σε ένα λεπτό

Θεσσαλονίκη: Δεκάδες κυβερνοεπιθέσεις που δέχονται καθημερινά κυβερνητικά domain «αποκρούει» η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας