5:08 Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

ΗΠΑ: Η CIA ιδρύει μια νέα μονάδα που θα ασχολείται με θέματα που αφορούν την Κίνα

ΗΠΑ: Η CIA ιδρύει μια νέα μονάδα που θα ασχολείται με θέματα που αφορούν την Κίνα

Η CIA ανακοίνωσε σήμερα ότι ίδρυσε μια νέα μονάδα, αντικείμενο της οποίας θα είναι τα θέματα που αφορούν την Κίνα, την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν πλέον ως τον βασικό ανταγωνιστή τους μακροπρόθεσμα.

Ο διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο Ουίλιαμ Μπερνς, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι αυτή η νέα μονάδα, η αποκαλούμενη China Mission Center, δεν στρέφεται εναντίον του κινεζικού λαού αλλά εναντίον του καθεστώτος του Πεκίνου.

«Η CMC θα ενισχύσει το συλλογικό έργο μας όσον αφορά τη σημαντικότερη γεωπολιτική απειλή που αντιμετωπίζουμε τον 21ο αιώνα: μια κινεζική κυβέρνηση, ολοένα και πιο εχθρική», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που θεωρεί την Κίνα «στρατηγικό ανταγωνιστή», δημιούργησε τον Ιούνιοι μια ειδική μονάδα στο Πεντάγωνο, αντικείμενο της οποίας είναι να εκτιμήσει την απειλή που συνιστά το Πεκίνο στον στρατιωτικό τομέα και να απαντήσει αναλόγως.

Τα τελευταία χρόνια η CIA και το FBI έχουν αποκαλύψει δεκάδες υποθέσεις βιομηχανικής ή στρατιωτικής κατασκοπείας υπέρ της Κίνας. Οι αμερικανικές υπηρεσίες κατηγορούν επίσης την Κίνα για πολλές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων στις ΗΠΑ.

Ένδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η CIA απέναντι στην Κίνα και σε άλλες χώρες ήταν η πρόσφατη παραδοχή της, με ένα μήνυμα που απευθυνόταν σε πράκτορές της σε όλον τον κόσμο, ότι τα τελευταία χρόνια έχασε δεκάδες πληροφοριοδότες οι οποίοι συνελήφθησαν ή σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τις εφημερίδες New York Times και Washington Post. «Καθ’ όλη την ιστορία της, η CIA αποκάλυπτε όλες τις προκλήσεις με τις οποίες βρισκόταν αντιμέτωπη», υποστήριξε ο Μπερνς.

Ο Μπερνς ανακοίνωσε επίσης ότι δημιουργείται θέση διευθυντή τεχνολογικών θεμάτων στη CIA ενώ ιδρύεται και μια μονάδα αφιερωμένη στην ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ, το Transnational & Techonology Mission Center. Η μονάδα αυτή θα ασχολείται με τις αναδυόμενες τεχνολογίες, την κλιματική αλλαγή, την οικονομική ασφάλεια και τη δημόσια υγεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ΝΑΤΟ απέλασε οκτώ μέλη της αποστολής της Ρωσίας

Υπό τουρκική ομηρία η περιοχή εργασίας του Nautical Geo

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας