20:41 Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

ΗΠΑ – Ιράν: Ανταλλαγή κρατουμένων για κατασκοπεία και αποδέσμευση 6 δις δολαρίων προς την Τεχεράνη

ΗΠΑ – Ιράν: Ανταλλαγή κρατουμένων για κατασκοπεία και αποδέσμευση 6 δις δολαρίων προς την Τεχεράνη

Μετά από χρόνια στη διαβόητη φυλακή Έβιν ή σε κατ`οίκον περιορισμό οι 5 Αμερικανο-Ιρανοί πολίτες φεύγουν ελεύθεροι από την Τεχεράνη και επιβιβάζονται σε αεροσκάφος του Κατάρ με τελικό προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ταυτόχρονα η Ουάσιγκτον αποφυλακίζει 5 Ιρανούς πολίτες και συμφωνεί να αποδεσμευτούν 6 δισεκατομμύρια δολάρια από παγωμένους λογαριασμούς.

Δύο επιχειρηματίες και ένας περιβαλλοντολόγος είναι μεταξύ των πρώην κρατουμένων που είχαν αρχίσει να χάνουν τις ελπίδες τους.

Όλοι οι κρατούμενοι κατηγορούνταν για κατασκοπεία υπέρ του εχθρού. Χωρίς διπλωματικές σχέσεις από την ισλαμική επανάσταση του 1979 και σε αντίπαλα στρατόπεδα για όλα τα μεγάλα θέματα κατέληξαν στην συμφωνία μετά από διαμεσολάβηση του Κατάρ.

Οι δύο αντιπροσωπείες συναντήθηκαν εμμέσως τουλάχιστον 8 φορές στην Ντόχα από τον Μάρτιο του 2022. Βρίσκονταν σε διαφορετικά ξενοδοχεία και οι Καταριανοί αξιωματούχοι μετέφεραν τα αιτήματα στην κάθε πλευρά.

Ιδιαίτερα πολύπλοκη ήταν η μεταφορά των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την οποία έπρεπε να αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις. Από τη Νότια Κορέα όπου είχαν παγώσει πριν αποπληρωθούν παραγγελίες ιρανικού πετρελαίου, μεταφέρθηκαν στην Ελβετία και το Κατάρ. Η Ντόχα θα διασφαλίσει ότι τα χρήματα θα δοθούν μόνο για αγαθά που δεν συμπεριλαμβάνονται στις κυρώσεις, όπως φάρμακα και τρόφιμα.

Οι Ρεπουμπλικανοί κατηγόρησαν τον Μπάιντεν ότι η αποδέσμευση των χρημάτων ισούται με πληρωμή λύτρων στο Ιράν. Η συμφωνία θα μπορούσε να είναι η βάση για βελτίωση των σχέσεων Ουάσιγκτον – Τεχεράνης, όμως αναλυτές θεωρούν ότι η πλήρης αποκατάσταση δεν θα έρθει, καθώς αποτελεί κόκκινη γραμμή για το θεοκρατικό καθεστώς του Χαμενεϊ.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας