14:44 Σάββατο 2 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

ΗΠΑ-Βουλή των Αντιπροσώπων - Εξελέγη πρόεδρος ο Μάικ Τζόνσον

ΗΠΑ-Βουλή των Αντιπροσώπων - Εξελέγη πρόεδρος ο Μάικ Τζόνσον

Η Βουλή των Αντιπροσώπων εξέλεξε τον Ρεπουμπλικάνο Μάικ Τζόνσον, έναν συντηρητικό με ελάχιστη ηγετική εμπειρία, ως πρόεδρό της την Τετάρτη έπειτα από τρεις ταραχώδεις εβδομάδες με αποτέλεσμα το ακέφαλο Σώμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στην κρίση στη Μέση Ανατολή ή να εκτελέσει οποιοδήποτε από τα βασικά του καθήκοντα.

Με 220 ψήφους υπέρ και 209 κατά, ο 51χρονος βουλευτής εξελέγη στη θέση του προέδρου, που παρέμενε άδεια μετά την αποπομπή του Κέβιν Μακάρθι στις 3 Οκτωβρίου, από μια μικρή ομάδα σκληροπυρηνικών Ρεπουμπλικάνων που ήταν θυμωμένοι για τη συμφωνία με τους Δημοκρατικούς που απέτρεψε την μερική παύση λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, οι Ρεπουμπλικάνοι που ελέγχουν οριακά τη Βουλή των Αντιπροσώπων εξέτασαν και απέρριψαν τρεις πιθανούς αντικαταστάτες πριν καταλήξουν στον Τζόνσον, έναν δικηγόρο από τη Λουιζιάνα που υποστηρίχθηκε από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και ο οποίος πέρασε χρόνια προωθώντας συντηρητικές πολιτικές, όπως η σχολική προσευχή.

Εκλεγμένος για πρώτη φορά το 2016, ο Τζόνσον θα είναι ο λιγότερο έμπειρος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εδώ και δεκαετίες. Είναι περισσότερο γνωστός ως ο συντάκτης της ανεπιτυχούς προσφυγής 126 Ρεπουμπλικάνων βουλευτών μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020, προκειμένου το Ανώτατο Δικαστήριο να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών σε πολιτείες που είχε χάσει ο Τραμπ.

Σε επιστολή του προς τους συναδέλφους του, ο Τζόνσον υποσχέθηκε να προωθήσει την καθυστερημένη νομοθεσία για τις δαπάνες και να διασφαλίσει ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα σταματήσει τη λειτουργία της όταν λήξει η τρέχουσα χρηματοδότηση στις 17 Νοεμβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας