0:05 Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023
eReportaz

Live:

Ιράκ: Ο σιίτης ηγέτης Μοκτάντα αλ Σαντρ ζήτησε τη διάλυση του κοινοβουλίου

Ιράκ: Ο σιίτης ηγέτης Μοκτάντα αλ Σαντρ ζήτησε τη διάλυση του κοινοβουλίου

Ο σιίτης ηγέτης Μοκτάντα αλ Σαντρ ζήτησε σήμερα τη διάλυση του ιρακινού κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, σε μήνυμα που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Προέτρεψε τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν την “ειρηνική” κατάληψη του κοινοβουλίου στη Βαγδάτη έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Χιλιάδες οπαδοί του Σαντρ εισέβαλαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη λεγόμενη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης και κατέλαβαν το άδειο κτίριο του κοινοβουλίου, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Το κίνημα του Μοκτάντα αλ Σαντρ είχε κερδίσει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στο κοινοβούλιο στις εκλογές του προηγούμενου Οκτωβρίου, αλλά δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση αποκλείοντας τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντιπάλους του. Απέσυρε τότε τους βουλευτές του και άσκησε πιέσεις μέσω κινητοποιήσεων, αντλώντας δύναμη από την σιιτική εργατική τάξη όπου έχει μεγάλη επιρροή.

Στο τηλεοπτικό μήνυμά του, ο Μοκτάντα αλ Σαντρ επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να γίνει “μάρτυρας” για τον σκοπό του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι απειλείται η ζωή του.

Το πολιτικό αδιέξοδο έχει αφήσει το Ιράκ χωρίς εκλεγμένη κυβέρνηση επί σχεδόν 10 μήνες.

Διαβάστε επίσης

Ιράκ: Εισβολή διαδηλωτών στο κοινοβούλιο

Η Τουρκία διαψεύδει ότι χτύπησε αμάχους στο Ιράκ. Μιλά για τρομοκρατικό χτύπημα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας