8:34 Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023
eReportaz

Live:

Ιράν: Καταργήθηκε η αστυνομία ηθών στη σκιά των μαζικών διαδηλώσεων

Ιράν: Καταργήθηκε η αστυνομία ηθών στη σκιά των μαζικών διαδηλώσεων

Ιράν: Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί ανακοίνωσε την κατάργηση της αστυνομίας ηθών από τις αρμόδιες αρχές, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Isna. «Η αστυνομία ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από τις αρχές που τη δημιούργησαν», δήλωσε ο Μονταζερί χθες Σάββατο το βράδυ από την ιερή πόλη Κομ.

Η ανακοίνωση για το τέλος της αστυνομίας ηθών έρχεται την ώρα που το Ιράν συγκλονίζεται απο μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας εδώ και περισσότερο από δύο μήνες που πυροδοτήθηκαν από το θάνατο της22χρονης Μάχσα Αμίνι. Η νεαρή γυναίκα είχε συλληφθεί απο την «αστυνομία ηθών» επειδή δεν υπάκουσε στον αυστηρό κώδικα γυναικείας ένδυσης της χώρας.

 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το σκληρό σώμα καταστολής που ήταν επιφορτισμένο με την επιβολή των αυστηρών νόμων κατά των γυναικών αποτελεί πια παρελθόν έπειτα από δύο και πλέον μήνες δυναμικών και αιματοβαμμένων κινητοποιήσεων.

Στελέχη της «αστυνομίας ηθών» εξάλλου είναι αυτά που κατηγορούνται ως υπεύθυνα για τη δολοφονία της Μχασά Αμινί, η δολοφονία της οποίας αποτέλεσε τη σπίθα για το ξέσπασμα οργής των τελευταίων εβδομάδων στη χώρα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας