1:43 Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Ισπανία: Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος δεν κατάφερε να εκλεγεί πρωθυπουργός

Ισπανία: Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος δεν κατάφερε να εκλεγεί πρωθυπουργός

Απέτυχε να αναδειχτεί πρωθυπουργός της Ισπανίας, αν και αναδείχτηκε πρώτος στις εκλογές, ο συντηρητικός ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, στην πρώτη προσπάθειά του ενώ απομένει ακόμα μία την Παρασκευή.

Ο Φεϊχό κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου στην Ισπανία, αλλά δεν ανέδειξαν ξεκάθαρο νικητή.

Σήμερα, απέτυχε να πείσει αρκετούς βουλευτές από άλλα κόμματα να τον υποστηρίξουν προκειμένου να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο συντηρητικός Ισπανός πολιτικός έλαβε 172 ψήφους υπέρ ενώ 178 βουλευτές ψήφισαν κατά και δεν υπήρξε καμία αποχή σε σύνολο 350.

Η ισπανική νομοθεσία επιτρέπει στον Φεϊχό μια δεύτερη προσπάθεια μεθαύριο Παρασκευή, οπότε μια απλή πλειοψηφία θα ήταν αρκετή για να εκλεγεί πρωθυπουργός.

Ο Φεϊχό δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία: «Είναι σαφές πως κάναμε ό,τι μπορούσαμε, και πως η Ισπανία μπορεί να μείνει ήσυχη, επειδή θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για αυτό».

Αν ο Φεϊχό αποτύχει την Παρασκευή, ο Πέδρο Σάντσεθ θα πρέπει να διαπραγματευτεί με καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας και τα οποία απαιτούν μια αμφιλεγόμενη και καθόλου δημοφιλή αμνηστία για τους ηγέτες και τους ακτιβιστές που ενεπλάκησαν στην προσπάθεια απόσχισης της περιφέρειας από την Ισπανία το 2017 ως προϋπόθεση για την υποστήριξή τους.

Ο Σάντσεθ θα έχει δύο μήνες για να διαπραγματευθεί μια συμφωνία και, αν αποτύχει, θα διεξαχθούν νέες εκλογές.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας