20:04 Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Ισπανία: Ο Σάντσεθ προκηρύσσει πρόωρες εκλογές μετά την ήττα στις τοπικές κάλπες

Ισπανία: Ο Σάντσεθ προκηρύσσει πρόωρες εκλογές μετά την ήττα στις τοπικές κάλπες

Ο Ισπανός σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προκήρυξε πρόωρες εθνικές εκλογές τη Δευτέρα (29 Μαΐου) μετά την ήττα των αριστερών κομμάτων στις περιφερειακές εκλογές, παρουσιάζοντας την ως ψήφο δυσπιστίας στην κυβέρνηση συνασπισμού του.

Ο Σάντσεθ είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι ήθελε να ολοκληρώσει μια πλήρη θητεία στην εξουσία και ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο, κοντά στο τέλος της εκ περιτροπής προεδρίας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αρχίζει την 1η Ιουλίου.

Όμως με την κλίμακα της ήττας της Κυριακής, κατά την οποία το συντηρητικό κυρίαρχο Λαϊκό Κόμμα (PP) πήρε από τους Σοσιαλιστές έως και οκτώ περιφερειακές έδρες, ο Σάντσεθ αισθάνθηκε υποχρεωμένος να «αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για τα αποτελέσματα», όπως δήλωσε ο ίδιος.

«Όλοι αυτοί οι λόγοι με οδηγούν στο να επιδιώξω μια αποσαφήνιση σχετικά με τις επιθυμίες του ισπανικού λαού, μια διευκρίνιση σχετικά με την πολιτική κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση και σχετικά με τις πολιτικές δυνάμεις που πρέπει να οδηγήσουν τη χώρα σε αυτή τη φάση», είπε σε ένα τηλεοπτικό διάγγελμα που εξέπληξε ακόμη και ορισμένους από τους πολιτικούς του συμμάχους.

«…Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να ανταποκριθούμε και να υποβάλουμε τη δημοκρατική μας εντολή στη βούληση του λαού».

Τα αποτελέσματα της Κυριακής δείχνουν ότι το ΡΡ και το ακροδεξιό Vox θα μπορούσαν να ρίξουν τον Σάντσεθ και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα του (PSOE) από τον κυβερνητικό θώκο της χώρας, σε περίπτωση εθνικών εκλογών .

Ωστόσο, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο για μια ισπανική κυβέρνηση να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές μετά από μια κακή επίδοση στις περιφερειακές εκλογές.

Ο Πάμπλο Σιμόν, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Carlos III της Μαδρίτης, δήλωσε ότι η στρατηγική του Σάντσεθ μπορεί να αποτελεί μια απόπειρα να περιορίσει τυχόν απώλειες στην υποστήριξη, με το PP να επικεντρώνεται στις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία περιφερειακών συνασπισμών με το Vox.

Ο Σάντσεθ ίσως προσπαθήσει επίσης να κινητοποιήσει μια υποστήριξη προς τους Σοσιαλιστές του (PSOE) εγείροντας την ανησυχία μιας πρώτης ακροδεξιάς κυβέρνησης μετά τη δικτατορία του Φρανσίσκο Φράνκο. «Ποντάρει σε αυτό», πρόσθεσε ο Σιμόν. Το PSOE και ο νεότερος σύμμαχός το Podemos έχασαν έδαφος την Κυριακή, ενώ τόσο το PP όσο και το αντιμεταναστευτικό και αντιαποσχιστικό Vox σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις από τις αναμενόμενες.

Το PP θα κερδίσει ενδεχομένως μέχρι και οκτώ περιφερειακές έδρες από τους Σοσιαλιστές, ανάλογα με το πόσο επιτυχημένο θα είναι το κόμμα της αντιπολίτευσης στη διαπραγμάτευση συμμαχιών με το Vox.

Ο ηγέτης του Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ δήλωσε ότι το κόμμα του είναι «εδώ για να μείνει».

Ήταν «εδώ για να είναι αποφασιστικό στην οικοδόμηση της εναλλακτικής Ισπανίας που χρειάζεται», είπε σε ομιλία του νωρίς τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι δεν είχε ακόμη μιλήσει με τον ηγέτη του PP Αλμπέρτο Νούνιεθ Φέιχο.

Οι κύριες απώλειες των Σοσιαλιστών σημειώθηκαν στις περιφέρειες Βαλένθια, Αραγονία και Βαλεαρίδες Νήσους, καθώς και σε ένα από τα σημαντικότερα φέουδά τους, τη νοτιοδυτική περιφέρεια της Εξτρεμαδούρα.

Ριψοκίνδυνος

Ο Σάντσεθ έγινε γνωστός για την ανάληψη απροσδόκητων κινδύνων καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας.

Ανέβηκε στην εξουσία τον Ιούνιο του 2018 κερδίζοντας την πρώτη ψήφο δυσπιστίας στην ιστορία της Ισπανίας και απομακρύνοντας τον Μαριάνο Ραχόι του ΡΡ, αφού διαπραγματεύτηκε ένα σύμφωνο με τα καταλανικά και βασκικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Η ευθραυστότητα της κυβέρνησης συνασπισμού του τον ανάγκασε να προκηρύξει δύο φορές πρόωρες εκλογές το 2019.

Η επικεφαλής του ΡΡ στην περιφέρεια της Μαδρίτης, η Ιζαμπέλ Ντίας Αγιούσο, η οποία κέρδισε μία από τις λίγες απόλυτες πλειοψηφίες του ΡΡ το βράδυ της Κυριακής και αναμένεται από ορισμένους να αμφισβητήσει τον Νούνιεθ Φέιχο, αντέδρασε δημοσίως στην είδηση πριν από τον προϊστάμενό της.

Η Ισπανία υπό τους Σοσιαλιστές είχε χάσει τον δρόμο της και τη διεθνή της εικόνα, είπε, και τα αποτελέσματα της Κυριακής αποκάλυψαν την οργή των «πολιτών, των αυτοαπασχολούμενων, των επιχειρηματιών (και) των ανθρώπων της υπαίθρου», είπε.

«Αυτό δείχνει ότι ο Πέδρο Σάντσεθ δεν έχει άλλη επιλογή. Δεν μπορείς να τους κοροϊδεύεις όλους συνέχεια».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας