15:51 Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Ισπανία: Σε χαμηλό 21 μηνών ο πληθωρισμός τον Μάιο μετά την μείωση του ΦΠΑ

Ισπανία: Σε χαμηλό 21 μηνών ο πληθωρισμός τον Μάιο μετά την μείωση του ΦΠΑ

Από την κορύφωσή τους στο 10,8% τον Ιούλιο του 2022, οι τιμές καταναλωτή βαίνουν μειούμενες, με εξαίρεση ένα μικρό «διάλειμμα» το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2023

Την πτωτική του πορεία για τρίτο διαδοχικό μήνα επέκτεινε ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ισπανία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία της χώρα, ΙΝΕ.

Ειδικότερα, ο δείκτης των τιμών καταναλωτή αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,2% τον Μάιο εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα, από 4,1%, τον Απρίλιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2021 και αρκετά χαμηλότερα των εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για ελαφρά επιτάχυνσή του στο 4,4%.

Συγκρινόμενος με τον Απρίλιο του 2023, ο πληθωρισμός κατέγραψε οριακή αρνητική μεταβολή στο -0,1%, από 0,6% ένα μήνα νωρίτερα, με τους αναλυτές να προβλέπουν άνοδό του στο 0,9%.

Αναφορικά με τον δομικό πληθωρισμό από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, σε ετήσια βάση ενισχύθηκε τον Μάιο κατά 2,9% από 3,8% τον Απρίλιο, ενώ σε μηναία βάση υποχώρησε στο -0,2%, από 0,5%.

Και οι δύο αναγνώσεις είναι επίσης αισθητά χαμηλότερες των προβλέψεων, καθώς οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο δομικός πληθωρισμός θα ανέβασε ταχύτητα τόσο σε ετήσια (4,1%), όσο και σε μηνιαία βάση (0,6%).

Να σημειωθεί ότι από την κορύφωσή τους στο 10,8% τον Ιούλιο του 2022, οι τιμές καταναλωτή βαίνουν μειούμενες, με εξαίρεση ένα μικρό «διάλειμμα» το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος του 2023 (5,9% από 5,8% τον Ιανουάριο και 6% από 5,9% τον Φεβρουάριο).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ 


Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας