21:54 Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Ισπανικό "ΟΧΙ" στο ενεργειακό Δελτίο

Ισπανικό "ΟΧΙ" στο ενεργειακό Δελτίο

Η Ισπανία αντιτίθεται στην πρόταση της Κομισιόν για «ασφαλή χειμώνα», η οποία καλεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι την επόμενη άνοιξη, ανεξάρτητα από τον βαθμό έκθεσής τους στη Ρωσία.

«Δεν μπορούμε να αναλάβουμε μια δυσανάλογη θυσία για την οποία δεν μας έχει ζητηθεί καν προηγούμενη γνώμη», δήλωσε η τρίτη αντιπρόεδρος και υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Τερέζα Ριμπέρα, σε συνέντευξη Τύπου λίγες ώρες μετά την παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τού σχεδίου που θεωρεί ότι «δεν είναι ούτε το πιο αποτελεσματικό, ούτε το πιο αποδοτικό, ούτε το πιο δίκαιο». Ό,τι κι αν συμβεί, είπε με ασυνήθιστα σκληρό τόνο, «οι ισπανικές οικογένειες δεν πρόκειται να υποστούν διακοπές φυσικού αερίου ή ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια τους».

Η Ισπανία, τόνισε η επικεφαλής του ενεργειακού τομέα της ισπανικής κυβέρνησης, υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές αξίες και θα επιδείξει αλληλεγγύη με την υπόλοιπη Ένωση, «αλλά όχι εις βάρος των οικιακών και βιομηχανικών καταναλωτών», οι οποίοι «πληρώνουν έναν πολύ υψηλό λογαριασμό εδώ και πολύ καιρό» και οι οποίοι «δεν αξίζουν περιορισμούς ή δελτίο».

Η Ριμπέρα υπενθύμισε ότι η Ισπανία δαπάνησε επί χρόνια τεράστια ποσά — τα οποία οι εταιρείες και τα νοικοκυριά πλήρωσαν μέσω υψηλότερων χρεώσεων -— για να εξοπλιστεί με ένα ισχυρό δίκτυο εγκαταστάσεων επαναεριοποίησης, το οποίο, σε μια κατάσταση όπως η σημερινή, λάμπει με το δικό του φως. «Σε αντίθεση με άλλες χώρες, οι Ισπανοί δεν έχουμε ζήσει πέρα από τις δυνατότητές μας από ενεργειακή άποψη», τόνισε.

Τούτων δοθέντων, η Ριμπέρα τόνισε ότι η Ισπανία θα πάει στη σύνοδο κορυφής των υπουργών ενέργειας την επόμενη Τρίτη για να «υπερασπιστεί τα συμφέροντα όλων των Ισπανών με μια υποστηρικτική, αποτελεσματική, αποδοτική και συντονισμένη πρόταση».

Διαβάστε επίσης

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Πρέπει να μειωθεί τώρα η κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ

Η Γαλλία προετοιμάζεται για «πλήρη διακοπή» των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας