16:47 Τρίτη 5 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Ισραήλ- Χαμάς: Στο τραπέζι συμφωνία παράτασης της εκεχειρίας για 5 μέρες

Ισραήλ- Χαμάς: Στο τραπέζι συμφωνία παράτασης της εκεχειρίας για 5 μέρες

Η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς εισέρχεται στην έκτη ημέρα της σήμερα, έχοντας πάρει ήδη δύο μέρες παράταση. Ωστόσο, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για νέα παράταση και ανανέωση της συμφωνίας από τα δύο μέρη.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, «τρέχουν» διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση επιπλέον ομήρων και την παράταση της εκεχειρίας κατά πέντε επιπλέον ημέρες.

Η συμφωνία που εξετάζεται, σύμφωνα με τις διαρροές, θα καταστήσει επιλέξιμους προς απελευθέρωση Ισραηλινούς ηλικιωμένους άνδρες που είναι αρκετά μεγάλοι για να μπορέσουν να υπηρετήσουν ως έφεδροι, γυναίκες στρατιώτες και έφεδρους στρατιώτες. Η συμφωνία αφορά επίσης τις σορούς των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν πριν ή κατά τη διάρκεια της ομηρίας τους στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς φαίνεται να βλέπει θετικά μια συμφωνία για νέα παράταση της εκεχειρίας και είναι πρόθυμη να σεβαστεί αυτό που ζητούν οι Ισραηλινοί. Μάλιστα πηγή προσκείμενη στη Χαμάς, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε ότι η ένοπλη ομάδα είναι έτοιμη να παρατείνει την κατάπαυση του πυρός για άλλες τέσσερις ημέρες.

Από την άλλη, η ισραηλινή κυβέρνηση δέχεται μεγάλη πίεση από τη δεξιά πτέρυγα στη χώρα, η οποία ουσιαστικά ελέγχει την κυβέρνηση να μην συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός επ’ αόριστον. Μάλιστα, ζητούν να μην παραταθεί πέρα από την Κυριακή.

Το Ισραήλ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα παρατείνει την εκεχειρία κατά μία ημέρα για κάθε 10 ομήρους που απελευθερώνονται από τη Χαμάς.

Στο πλαίσιο αυτό, η Haaretz αναφέρει ότι «σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός», το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν είναι διατεθειμένο να παρατείνει την εκεχειρία πέραν της Κυριακής.

«Μετά την Κυριακή, εάν η κατάπαυση του πυρός διαρκέσει τόσο πολύ, οι Ισραηλινοί θα θέλουν να επιστρέψουν στις πολεμικές τους επιχειρήσεις. Δεν μιλάμε για το αν, αλλά για το πότε», σχολιάζει το Al Jazeera.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας