0:05 Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022
eReportaz

Live:

Ιταλία: Εκκενώνεται ιταλικό νησί λόγω θανατηφόρων αερίων

Ιταλία: Εκκενώνεται ιταλικό νησί λόγω θανατηφόρων αερίων

Συνεχίζεται η εκκένωση των ντόπιων στο ιταλικό νησί Vulcano βόρεια της Σικελίας λόγω ενδεχομένου θανατηφόρων αερίων.

Με νέα ρύθμιση, που τέθηκε σε ισχύ από σήμερα, οι κάτοικοι έχουν λάβει εντολή να εκκενώσουν  τα σπίτια τους λόγω των ανησυχιών για πιθανά θανατηφόρα αέρια που εκπέμπονται από τον κρατήρα του ηφαιστείου La Fossa.

Ο δήμαρχος του Vulcano Marco Giorgianni απαγόρευσε επίσης εξωτερικούς επισκέπτες από το νησί ως προληπτικό μέτρο ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον Giorgianni, τα δραστικά μέτρα ήταν απαραίτητα καθώς «η απώλεια των αισθήσεων του ύπνου δεν θα επέτρεπε στους κατοίκους να εντοπίσουν τους κινδύνους».
Το Vulcano, το οποίο αποτελεί μέρος του αρχιπελάγους του Αιόλου, θα απαγορεύσει επίσης κάθε τουρισμό για τον επόμενο μήνα. Οι κινήσεις αυτές  έρχονται ένα μήνα αφότου η υπηρεσία πολιτικής προστασίας ενημέρωσε το επίπεδο συναγερμού σε «σημαντικό» και λίγες μέρες μετά την προειδοποίηση του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας για «ασυνήθιστα υψηλά» επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στον ηφαιστειακό κρατήρα.

Οι αξιωματούχοι στο νησί κήρυξαν επίσης κατάσταση κρίσης παράλληλα με την επιβολή προστατευτικών μέτρων σε περίπτωση αύξησης της ηφαιστειακής δραστηριότητας ή εκπομπών αερίων στην ατμόσφαιρα.

Τα αέρια που απελευθερώνονται από το ηφαίστειο σημαίνουν ότι τα επίπεδα οξυγόνου στο νησί θα μπορούσαν να πέσουν, προκαλώντας δυνητικά θανατηφόρες δυσκολίες στην αναπνοή. Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα έχουν αυξηθεί από τα κανονικά επίπεδα των 80 τόνων σε περίπου 480 τόνους, σύμφωνα με ηφαιστειολόγους που επικαλούνται οι ANSA.

Το νησί – το όνομά του είναι συνδυασμός του «ηφαιστείου» και του «Βουλκάνου», του ρωμαϊκού θεού της φωτιάς – έχει βιώσει συχνές εκρήξεις σε όλη την ιστορία, με πιο πρόσφατη από το 1888 έως το 1890.

 

Διαβάστε ακόμη 

Η λάβα του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα “κατάπιε” ένα εργοστάσιο τσιμέντου

Εξερράγη το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας