More

  Τμήμα Οικονομικών της Υγείας ΕΚΠΑ: Πως, πότε και γιατί η Ελλάδα θα γίνει Ιταλία, αν δεν μείνουμε σπίτι

  Μια μελέτη του Τμήματος Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) αποκαλύπτει πως πότε και γιατί η Ελλάδα θα γίνει Ιταλία, αν δεν μείνουμε σπίτι.

  Ένα από τα χαρακτηριστικά που έχει Ιταλία και τα οποία οδήγησαν στην εθνική τραγωδία με την εξάπλωση του κορονοϊού είναι πως διαθέτει τον πιο γερασμένο λαό της Ευρώπης, κάτι που το έχουμε κοινό με τους γείτονες αφού είμαστε και εμείς στη δεύτερη θέση πίσω τους.

  Σε κάτι που δεν τους μοιάζουμε όμως καθόλου είναι στην δυναμικότητα των κρεβατιών μονάδων εντατικής θεραπείας όπου υπολειπόμαστε κατά 50% αφού έχουμε λιγότερες από τις μισές.

  Στη μελέτη που υλοποίησε ο φαρμακοποιός Παντελής Μαλιωτάκης μεταπτυχιακός φοιτητής του τμήματος οικονομικών της υγείας με καθηγητή τον Γιάννη Υφαντόπουλο, και μέσα από τα διαγράμματα που ανέπτυξε με βάση τα δεδομένα όλων των πηγών, προκύπτει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει πολύ μέσα στις επόμενες τρεις μέρες να εξελιχθεί σε Ιταλία σε ότι αφορά την εξάπλωση του κορονοϊού αν δε λάβουμε σοβαρά το μήνυμα της κυβέρνησης «μένουμε σπίτι».

  Η μελέτη επίσης εξηγεί το θαύμα της Γερμανίας που παρ’ ότι έχει πολλά περιστατικά κορονοϊού έχει εξαιρετικά λίγους θανάτους καθώς η Γερμανία έχει εξαιρετικά καλά οργανωμένο σύστημα υγείας Και την μεγαλύτερη κατά κεφαλήν δαπάνη υγείας στη χώρα σε σύγκριση με τους ευρωπαίους πολύ μεγαλύτερη από τη δική μας. Ακολουθούν τα διαγράμματα με τα οικονομικά και ηλικιακά μεγέθη που πλήττουν ότι η σύσταση «μείνετε σπίτι».

  Δεν πρέπει να λαμβάνεται ελαφρά την καρδία Κακά για τις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν άμεσα καθώς εάν ξεφύγει η κατάσταση ο αντίκτυπος στο εθνικό σύστημα υγείας και στον πληθυσμό θα είναι δραματικός.

  Να λοιπόν και με διαγράμματα γιατί η Ελλάδα κινδυνεύει να μοιάσει στην Ιταλία αν δεν μείνουμε σπίτι:

  Η Ιταλία έως τις 28/02/2020 είχε 647 διεγνωσμένα κρούσματα και 17 θανάτους. Στις 23/03/2020 η Ελλάδα αναμένεται να είναι σαν την Ιταλία στις 28/02/2020.

  1. Η Ιταλία έχει τον πιο γηρασμένο πληθυσμό στην Ευρώπη και ακολουθεί η Ελλάδα σε απόσταση αναπνοής.

   

  2. Η Ιταλία επίσης είναι στη δέκατη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά σε κρεβάτια εντατικής με πρώτη τη Γερμανία, ενώ η Ελλάδα έχει μισά κρεβάτια από την προβληματική Ιταλία και είναι τρίτη χειρότερη σε αυτό το στατιστικό στην Ευρώπη.

   

  3. Τέλος παρατηρούμε γιατί η Γερμανία έχει τόσο χαμηλό ποσοστό θνητότητας σε σχέση με την Ιταλία ή την Ελλάδα σε ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη εξάπλωση του COVID-19.

  Η Γερμανία δαπανά για την υγεία υπερδιπλάσιο ποσό από την Ελλάδα και σχεδόν διπλάσιο από την Ιταλία.

  Συμπέρασμα:

  Αν στην Ελλάδα ξεφύγει η κατάσταση και εξαπλωθεί ο ιός ενδεχομένως θα έχουμε χειρότερα αποτελέσματα από την Ιταλία για αυτό και είναι πολύ βασικό να μείνουμε σπίτι. Η Γερμανία φαίνεται πιο δυνατή και έτοιμη, από τις χώρες της Ευρώπης, παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα να προστατεύσει πιο αποτελεσματικά τον πληθυσμό της.

  Για αυτό εφιστούμε την προσοχή σας. Μείνετε σπίτι

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Κορωνοϊός: Όπλο βιολογικού πολέμου λένε οι Αμερικανοί με αγωγή κατά της Κίνας

  Αγωγή 20 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατατέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά των κινεζικών αρχών για το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, υποστηρίζοντας ότι ο κορωνοϊός είναι...

  Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν το 1.000.000 τα κρούσματα παγκοσμίως

  Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο τα κρούσματα του κορωνοϊού παγκοσμίως ενώ συνολικά 51.364 θάνατοι έχουν καταγραφεί, εκ των οποίων 37.709 στην Ευρώπη. Με 13.915 θανάτους,...

  Δημοσκόπηση: “Σαρώνουν” Σ. Τσιόδρας και κυβέρνηση

  Μπορεί οι πολίτες να δείχνουν πολύ μεγάλη ανησυχία και φόβο για την επιδημία του κορωνοϊού από την μία πλευρά, από την άλλη όμως συντριπτική...

  ΝΑΤΟ: Επεισόδιο Τσαβούσογλου-Δένδια και αποχώρηση του Τούρκου Υπεξ

  Σήμερα είχε σειρά το ΝΑΤΟ για να τα βρουν σκούρα οι Τούρκοι στα διάφορα σχέδια που καταστρώνουν με οποιοδήποτε τρόπο για να εκθέσουν ή...

  «Αν δεν ήταν ο φράχτης ο Χασάν και ο Οσμάν θα έπιναν καφέ στο Σύνταγμα και στο Λευκό Πύργο»

  «Αν δεν ήταν ο φράχτης ο Χασάν και ο Οσμάν θα έπιναν καφέ στο Σύνταγμα και στο Λευκό Πύργο» Του Σταύρου Γεωργακόπουλου Οι προσπάθειες των 100άδων...