3:35 Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Ιταλία: Το μεταναστευτικό πεδίο διαξιφισμών της προεκλογικής καμπάνιας των κομμάτων

Ιταλία: Το μεταναστευτικό πεδίο διαξιφισμών της προεκλογικής καμπάνιας των κομμάτων

Από την στιγμή που εξελέγη στην Πρωθυπουργία της Ιταλίας η Τζιόρτζια Μελόνι, ένα από τα βασικά της ζητήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ήταν η παράνομη μετανάστευση.

Ωστόσο από εκείνη την στιγμή είδε τις μεταναστευτικές ροές από την Βόρεια Αφρική να αυξάνονται κατακόρυφα.

Ενάμιση χρόνο αργότερα ξεκινώντας τον προεκλογικό αγώνα για τις επερχόμενες ευρωεκλογές η Μελόνι διατείνεται ότι με την πολιτική της μπόρεσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίον βλέπουν πλέον τα κράτη μέλη το θέμα.

Οι αριθμοί στο πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνουν μείωση κατά 50% των αφίξεων σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η Ρώμη στήριξε σθεναρά την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Τύνιδα.

Θεωρεί ότι είναι δική της επιτυχία καθώς οι αναχωρήσεις μειώθηκαν κατά 60%.

«Τα στοιχεία από το Υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαιώνουν την τάση και το γεγονός ότι υπάρχει μείωση μέχρι τώρα φέτος. Ποιός λοιπόν είναι ο αντίκτυπος από την συμφωνία ΕΕ και Τυνησίας; Προφανώς είναι ότι μία τέτοια μείωση οφείλεται στο γεγονός ότι οι τυνησιακές αρχές κάνουν επαναπροωθήσεις. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι ροές κατευθύνοται τώρα στην Λιβύη. Με πολιτικούς όρους είναι σαν να μπήκε ένας φραγμός σε αυτές τις ροές οι οποίες αντιμετωπίζονται ως επείγουσες. Αντιθέτως αντιμετωπίζουμε ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα που απαιτεί διαφορετικού τύπου επενδύσεις, όπως πολιτικές ευημερίας», υποστηρίζει ο Αλφόνσο Τζιορντάνο, καθηγητής Διεθνούς Μετανάστευσης στο Πανεπιστήμιο Λιούις.

Η συγκεκριμένη συμφωνία , η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο ανθρωπιστικών οργανώσεων, ΜΚΟ και ευρωβουλευτών δεν είναι η μοναδική που θεωρείται αμφιλεγόμενη.

Η νέα συμφωνία της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό έχει βρεί τα πολιτικά κόμματα διαιρεμένα περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

«Ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων είναι μάταιος. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι οι νόμιμες διαδρομές που να έχουν κανόνες με τρόπο ώστε θα επιτρέπουν στον κόσμο να ταξιδεύει με αξιοπρέπεια. Αν γίνει αυτό θα βοηθηθούν οι οικονομίες μας και το κοινωνικό μας σύστημα. Η Ευρώπη έχει τόσο το κανονιστικό πλαίσιο όσο και το πολιτικό όρμα να το επιτύχει», αναφέρει ο Μάρκο Ταρκίνιο, υποψήφιος με το Δημοκρατικό Κόμμα.

«Πιστεύουμε ότι η μετανάστευση συνιστά μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Είμαστε υπέρ της υπεράσπισης των συνόρων μας και την οικοδόμηση συμμαχιών με τις χώρες τράνζιτ, μηχανισμούς νόμιμης μετανάστευσης, ενίσχυσης των υπηρεσιών της Ε.Ε. που ασχολούνται με την μετανάστευση και γενικότερα την εφαρμογή ενός ευρύτερου σχεδίου για την Αφρική που θα επιτρέπουν την ανάπτυξη της ηπείρου», αναφέρει ο Αλεσάντρο Μπατιλόκιο, Βουλευτής της Forza Italia, αρμόδιος για το μεταναστευτικό.

Κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχει ξεσπάσει και για την συμφωνία με την Αλβανία να μεταφέρει εκεί η Ιταλία μετανάστες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανία: Ο Μακρόν καλεί τη Δύση να επιτρέψει στο Κίεβο να χτυπήσει μέσα στη Ρωσία με δυτικά όπλα

Δύο νεκροί σε επίθεση εναντίον πολιτών του Ισραήλ με αυτοκίνητο στη Δυτική Όχθη

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας