23:29 Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

«Ήταν θέμα χρόνου» η καταστροφή στην Τουρκία

«Ήταν θέμα χρόνου» η καταστροφή στην Τουρκία

Μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού DER SPIEGEL ο Μάρκο Μπόνχοφ, καθηγητής Σεισμολογίας στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου και ερευνητής στο Γεωλογικό Ινστιτούτο του Πότσνταμ (GFZ), επισημαίνει ότι οι ειδικοί ανέμεναν, εδώ και πολλά χρόνια, αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου εντοπίζεται το ρήγμα της Ανατολίας. «Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί κάτι τέτοιo. Περιμέναμε μία σειρά μεγάλων σεισμών και ένας από αυτούς έγινε τώρα», δηλώνει ο Γερμανός σεισμολόγος, αναφερόμενος στην πρώτη ισχυρή δόνηση, 7,8 Ρίχτερ, τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ο καθηγητής Μπόνχοφ εξηγεί πιο αναλυτικά ότι σε τουρκικό έδαφος βρίσκεται η πλάκα της Ανατολίας, μία σφηνοειδής τεκτονική πλάκα που συμπιέζεται συνεχώς προς τα δυτικά, καθώς η μεγαλύτερη ευρασιατική πλάκα στον Βορρά συναντάται με την επίσης μεγαλύτερη αραβική πλάκα στον Νότο. Από την πρόσκρουση οι πλάκες μετατοπίζονται έως και ένα εκατοστό κάθε χρόνο. «Με την πάροδο του χρόνου συσσωρεύεται ενέργεια, η οποία εκλύεται σε μία σεισμική δόνηση», αναφέρει ο Γερμανός ερευνητής στο Spiegel Online. «Μέσα σε δευτερόλεπτα οι δύο πλάκες μετακινούνται ολόκληρα μέτρα. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μπορεί να εκτονωθούν εντάσεις που είχαν συσσωρευθεί επί αιώνες ολόκληρους, αλλά οι επιπτώσεις είναι δραματικές στην επιφάνεια της γης».

Προστασία η αντισεισμική κατασκευή

Ήδη από τη δεκαετία του ’80 το Ινστιτούτο GFZ έχει εγκαταστήσει σεισμογράφους στην Τουρκία και μελετά συστηματικά τη σεισμική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα. Υψηλός κίνδυνος καταγράφεται επίσης στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε ολόκληρη τη Θάλασσα του Μαρμαρά (Προποντίδα). Μιλώντας παλαιότερα στην DW ο καθηγητής Μπόνχοφ είχε επισημάνει ότι «η καλύτερη προστασία απέναντι στον σεισμό είναι η αντισεισμική κατασκευή, η οποία δυστυχώς είναι αρκετά ακριβή». Σημασία έχει όμως και το έδαφος, στο οποίο ανεγείρεται το κτίριο. «Όσο πιο γερό είναι το έδαφος, τόσο το καλύτερο», αναφέρει ο Γερμανός σεισμολόγος. «Την καλύτερη προστασία προσφέρει ο γρανίτης, τη χειρότερη τα αποξηραμένα ιζήματα, η άμμος και ο πηλός».

Πηγή:DW

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νύχτα αγωνίας κάτω απ΄τα συντρίμμια στην Τουρκία – Φόβοι ΠΟΥ για πάνω από 21.000 νεκρούς

Τουρκία: Επταήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο Ερντογάν

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας