0:48 Σάββατο 22 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν για τις παραλίες - Η εξάπλωση του «Κινήματος της Πετσέτας»

Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν για τις παραλίες - Η εξάπλωση του «Κινήματος της Πετσέτας»

Εντολή για ένταση των ελέγχων στις παραλίες, για τη διασφάλιση της τήρησης των όρων που προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες, έδωσε στις αρμόδιες υπηρεσίες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα χαριστούμε σε κανέναν για τις παραλίες».

Η ανακοίνωση του κ. Χατζηδάκη έρχεται μέσω της εξάπλωσης του «Κινήματος της Πετσέτας» και μετά την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη.

Οι έλεγχοι αυτοί, είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες, θα ενταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου, προκειμένου να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των ελέγχων που ήδη διεξάγονται και ύστερα από τις καταγγελίες που υπεβλήθησαν για τη μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου, στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες στο διάστημα 21- 24 Ιουλίου, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχωρούν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης τριών επιχειρήσεων από αυτές.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, «σε κάθε περίπτωση, απόφασή μας είναι να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες και να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Κάθε παραβίαση της νομιμότητας θα μας βρει απέναντι. Έδωσα εντολή στη νέα γενική γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Ν. Κόλλια έτσι ώστε, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες, οι σχετικοί έλεγχοι να ενταθούν με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες για τους παραβάτες. Ας γνωρίζουν όσοι δεν σέβονται το περιεχόμενο των σχετικών συμβάσεων, ότι δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν».

Το «Κίνημα της Πετσέτας»

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη αλλά και της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την τήρηση της νομιμότητας έπαιξε και το “Κίνημα της Πετσέτας” όπου ο κόσμος αποφάσισε να δράσει εκεί όπου οι αρχές “έκαναν ότι δεν έβλεπαν, δεν άκουγαν”! Το Κίνημα αυτό ενδυναμώνεται μέρα με την ημέρα και ήδη φαίνονται και τα πρώτα αποτελέσματα.

Μέλος του κινήματος της Νάξου μίλησε στην εφημερίδα Καθημερινή και αποκάλυψε: «Στις 16 Ιουλίου μια κάτοικος του νησιού η κ. Μαρκέλλα Χένσλεϋ, μέσα στην αγανάκτησή της για αυτό που συνέβαινε αποφάσισε να φτιάξει μια ομάδα στο Facebook με τίτλο «Σώστε τις παραλίες της Νάξου». Επικοινώνησα μαζί της όπως και αρκετοί ακόμα, συναντηθήκαμε και αναζητήσαμε τρόπο δράσης, έχοντας μπροστά μας και το παράδειγμα της Πάρου»

«Η ανταπόκριση ήταν καταπληκτική! Μέσα σε λίγες ημέρες η ομάδα συγκέντρωσε περισσότερα από 3.500 μέλη. Συντάξαμε μια ανοιχτή επιστολή, την οποία υπέγραψαν περισσότερα από 1.500 άτομα, την οποία θα στείλουμε στον εισαγγελέα και τις Αρχές. Παράλληλα ξεκινήσαμε καταγραφή με drones της κατάστασης σε βασικές παραλίες, προκειμένου να τη συγκρίνουμε με τις αποφάσεις παραχώρησης και να αποκαλύψουμε την παρανομία», πρόσθεσε η κα. Ελένη Ανδιανοπούλου.

«Ζητάμε άμεση παρέμβαση όλων των αρμόδιων αρχών. Σε πολλές παραλίες του νησιού υπάρχουν πολλαπλές παραβάσεις που δεν αφορούν μόνο την καταστρατήγηση των παραχωρήσεων. Υπάρχουν περιβαλλοντικές, πολεοδομικές, υγειονομικές παραβάσεις. Εξέδρες, πέργκολες, καλώδια μέσα στην άμμο, πάσσαλοι, τσιμέντα, ξύλα. Τα πάντα όλα. Γίνονται εκβραχισμοί, ισοπεδώνονται αμμοθίνες, γίνονται αμμοληψίες. Αντί να προστατεύσουμε το νησί μας, συντελείται μπροστά στα μάτια μας μια φοβερή καταστροφή», τόνισε το μέλος της οργάνωσης.

Η μεγάλη καταστροφή διαπιστώνεται και επιστημονικά καθώς γεωλόγος διαπίστωσε ότι πρόσφατα κάποιοι είχαν αφαιρέσει πλάκες από τη θάλασσα στην παραλία Πλάκα με αποτέλεσμα στο σημείο αυτό ή ακτή να υποχωρήσει. Κατά καιρούς ιδιώτες αφαιρούν από τις παραλίες κάτι προκειμένου να κάνουν πιο εύκολη την είσοδο των πελατών και αυτό έχει ως συνέπεια την επιτάχυνση της διάβρωσης. Ήδη η αμμουδιά στην Πλάκα έχει περιοριστεί μέσα σε λίγους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στ. Καλπάκης: Προχειρότητα και επικοινωνία το σχέδιο Μητσοτάκη απέναντι στις πυρκαγιές

ΥΠΠΟ: Σύσκεψη για την αντισεισμική προστασία και ασφάλεια των πολιτιστικών υποδομών

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας