18:44 Σάββατο 20 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Καιρός Καύσωνας: Θα ζήσουμε μέρες '87

Καιρός Καύσωνας: Θα ζήσουμε μέρες '87

Κύμα καύσωνα με μεγάλη διάρκεια «χτυπά» την Ελλάδα από το πρωί της Τετάρτης.

«Δύσκολες οι επόμενες ημέρες και για την Αττική» αναφέρει συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο Facebook o Γιάννης Καλλιάνος που κάνει λόγο για τον μεγάλο καύσωνα του 1987.

Αναλυτικά αναφέρει ο Γιάννης Καλλιάνος: «Ουσιαστικά από αύριο Πέμπτη θα γίνει περισσότερο αισθητή η άνοδος της θερμοκρασίας στην Αττική.

Σας παρουσιάζω λοιπόν, ενδεικτικά, για τις επόμενες ημέρες, τις μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν στην Αττική.

Πέμπτη: 40°C
Παρασκευή: 42°C
Σάββατο: 40-41°C
Κυριακή: 41°C
Δευτέρα: 42-43°C
Τρίτη: 41-42°C (με κάθε επιφύλαξη επειδή είναι μακριά μέχρι τότε)

Προσοχή:

Λίβας

Α) Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι θερμοκρασίες άνω των 40°C στην Αττική και για ακόμη κάποιες μέρες μετά την Τρίτη. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη.

Β) Υπάρχει το περιθώριο μικρής απόκλισης από τις θερμοκρασίες που σας παρουσίασα, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Γι’ αυτό και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση κάνω λόγο για ενδεικτικές θερμοκρασίες.

Γ) Στον μεγάλο καύσωνα του 1987, για 8 συνεχόμενες ημέρες οι μέγιστες στην Αττική ξεπερνούσαν τους 40°C. Για να δούμε, θα συμβεί κάτι παρόμοιο και αυτή τη φορά;».

Καύσωνας – Αρναούτογλου: Τι είναι το «ακραίο ατμοσφαιρικό μποτιλιάρισμα» και ο «θόλος ζέστης» που έρχεται

Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου με νέα ανάρτησή του στο Facebook αναλύει τα δύο φαινόμενα που θα σχηματιστούν στη χώρα

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο «η θερμοκρασία σε αρκετές κυρίως ηπειρωτικές περιοχές αναμένεται να βρεθεί γύρω στους 10-12 βαθμούς πάνω από τον μέέσο όρο για την περίοδο που διανύουμε». Όπως είπε απομακρύνεται το ενδεχόμενο να υποχωρήσει ο καύσωνας την Τρίτη, με την υποχώρηση να γίνεται σταδιακά από την Πέμπτη, αρχικά από τα δυτικά και τα βόρεια.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι την Πέμπτη στη Δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία η θερμοκρασία θα κυμανθεί έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου, στην Κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου έως 38 με 40 βαθμούς Κελσίου, καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, όπου ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 38 βαθμούς Κελσίου).

Το κύμα καύσωνα θα συνεχιστεί ενισχυμένο από την Παρασκευή μέχρι και την Τρίτη (3 Αυγούστου), όπου η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας θα φθάσει περί τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ υψηλή θα παραμείνει και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου με νέα του ανάρτηση στο Facebook κάνει λόγο για ακραίο «ατμοσφαιρικό μποτιλιάρισμα» στην Ελλάδα με εκτεταμένο σχηματισμό «Θόλου Ζέστης».

«Έντονο το φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας!

Ένα ασυνήθιστο «Ατμοσφαιρικό Μποτιλιάρισμα» ή αλλιώς «κόλλημα» του καιρού (ένα αέρινο τείχος πάνω απο την την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια) συνεχίζουν να δίνουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία εμποδίζοντας τα βαρομετρικά χαμηλά και μαζί δροσερότερες αέριες μάζες από τον Ατλαντικό, όχι μόνο να κινηθούν και να φτάσουν στην περιοχή μας, αλλά να συμβάλουν με την ανατολική-βορειοανατολικη κίνησή τους πάνω από την Ευρώπη στην δημιουργία υψηλών πιέσεων ή πιο απλά ενός “Θόλου Ζέστης” πάνω από την περιοχή μας», γράφει στην ανάρτηση του ο Σάκης Αρναούτογλου.

Τι είχε συμβεί τον Ιούλιο του 1987

«Καμίνι» θύμιζε η χώρα πριν από 34 χρόνια. Ήταν 22 Ιουλίου του 1987 όταν η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα. Η ατμόσφαιρα στην Αθήνα ήταν αποπνικτική λόγω του νέφους αλλά και του τσιμέντου.

Στην αρχή η κατάσταση δεν ενέπνεε ανησυχία. Ωστόσο όσο περνούσαν οι μέρες, η θερμοκρασία παρέμενε σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας ακόμα και τους 44 βαθμούς Κελσίου, ενώ τη νύχτα δεν έπεφτε κάτω από 30.

«Ο καύσωνας συνέβαλε στον θάνατο τεσσάρων ατόμων -δύο στην Αθήνα και δύο στον Βόλο- που έπασχαν από καρδιοπάθεια, ενώ δεκάδες άλλα, μεγάλης κυρίως ηλικίας, μεταφέρθηκαν με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομεία» έγραφαν τότε τα μέσα ενημέρωσης. Κυκλοφόρησαν ακόμα και φωτογραφίες που έδειχναν τις ράγες του ΗΣΑΠ στραβωμένες λόγω της υψηλής θερμοκρασίας.

Οι διακοπές νερού και ρεύματος δυσκόλευαν την κατάσταση. Τις επόμενες ημέρες ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε δραματικά, φτάνοντας στον τραγικό απολογισμό των 1.300 νεκρών. Ανεπίσημα στοιχεία κάνουν λόγο ακόμα και για 1.500 θανάτους, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ο καύσωνας του 1987 έχει «χαραχτεί» στη μνήμη πολλών και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που συνέβησαν στη χώρα εν καιρώ ειρήνης.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας