More

  Καλογρίτσας: Η πτώχευση και τα δάνεια της Αττικής

  Πτώχευση -και επίσημα- για την τεχνική εταιρεία Τοξότης ΑΕ της οικογένειας Καλογρίτσα. Πλέον γίνοντα ακόμη πιο επιτακτικές οι απαντήσεις οι οποίες πρέπει να δοθούν σχετικά με τις σκανδαλώδεις δανειοδοτήσεις τις οποίες έλαβε o Καλογρίτσας από την Τράπεζα Αττικής τις οποίες είχε αποκαλύψει η εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ”.

  Tην είδηση δημοσίευσε η ιστοσελίδα bankingnews.gr. Σύμφωνα με αυτή, η τεχνική εταιρία Τοξότης Α.Ε. στην οποία είναι επικεφαλής ο Καλογρίτσας, είναι σε κατάσταση πτώχευσης μετά από απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών. Μάλιστα σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται χαρακτηριστικά:

  ” Την 23/12/2019 καταχωρίστηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.), με Κωδικό Αριθμό Καταχώρισης 2033949, και στη μερίδα της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ, ΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», τον διακριτικό τίτλο «ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε.» και Αριθμό Γ.Ε.ΜΗ. 121913801000, η από 18/11/2019 Αίτηση της Εταιρείας με την επωνυμία ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ, ΛΑΤΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ, που κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών (Διαδικασία Εκούσιας Δικαιοδοσίας), με Γενικό Αριθμό Κατάθεσης 103333/2019 & Ειδικό Αριθμό Κατάθεσης 866/2019, σύμφωνα με την οποία ζητείται:
  Να γίνει δεκτή η αίτηση και να κηρυχθεί η καθ’ ης ανώνυμη εταιρεία σε κατάσταση πτώχευσης.
  Να ορισθεί ημέρα παύσης των πληρωμών η 5η Ιουλίου 2019.
  Να διορισθεί Εισηγητής Δικαστής της πτώχευσης και προσωρινός σύνδικος της πτώχευσης.
  Να ορισθεί χρόνος συνέλευσης των πιστωτών για την εκλογή οριστικού συνδίκου και τη σύνταξη του πίνακα των πιστωτών.
  Να διαταχθεί η σφράγιση της περιουσίας της καθής και να επιβληθεί η δικαστική δαπάνη σε βάρος της πτωχευτικής περιουσίας.
  Η Γραμματέας του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, όρισε την συζήτηση της παραπάνω αίτησης για την 08/01/2020, ημέρα Τετάρτη και ώρα 9:00, Πινάκιο Ρ1/5 (κτίριο 6, αίθουσα 12)”.

  Τα δάνεια από την Αττικής 

  Όπως προκύπτει από τα όσα αποκάλυψε η εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” με την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ η Τράπεζα Αττικής μετατράπηκε σε μεγάλο χρηματοδότη της εταιρείας Τοξότης. Ο Καλογρίτσας ευνοήθηκε σκανδαλωδώς σύμφωνα με τα πορίσματα της ίδιας της τράπεζας.

  Όπως προκύπτει τόσο από τις εκθέσεις του πραγματογνώμονα ο οποίος ορίστηκε (Γιαννίδης) αλλά και από την αναφορά του πρώην ισχυρού άνδρα της Τράπεζας, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, στους εισαγγελείς Διαφθοράς οι οποίοι (υποτίθεται) διενεργούν έλεγχο για όσα έχουν συμβεί προέκυπταν συμπεριφορές που δεν συνάδουν με χρηστή συμπεριφορά από την μεριά του πιστωτικού Ιδρύματος.

  Παναγιώτης Ρουμελιώτης
  Ο Π. Ρουμελιώτης

  Συμγκεκριμένα σύμφωνα με την“ΜΠΑΜ”  οι διευκολύνσεις προς τον όμιλο εταιρειών του Χρήστου Καλογρίτσα φαίνεται γίνονταν ακόμη και μετά την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από τον διοικητή της Τραπέζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννη Στουρνάρα, τον Ιανουάριο του 2017.
  Έκθεση του καθηγητή Ιωάννη Γιαννίδη, η οποία διενεργήθηκε το περασμένο καλοκαίρι για λογαριασμό της διοίκησης της Τράπεζας Αττικής σχετικά με τις δανειοδοτήσεις και τα πιστοδοτικά όρια εταιρειών του ομίλου Καλογρίτσα δείχνουν ότι η ευνοϊκή μεταχείριση συνεχίστηκε τόσο το 2017 όσο και το 2018, με ορισμένες αποφάσεις να συνιστούν ενδεχομένως το αδίκημα της απιστίας.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2014 και πριν αλλάξει η κυβέρνηση ο συνολικός δανεισμός του Καλογρίτσα ήταν μόλις 14 εκατ. ευρώ μέγεθος που φαντάζει λογικό για μια εταιρία με έσοδα 26 εκατ. ευρώ εκείνη τη χρονιά. Το 2015 όμως αρχίζει ο ξέφρενος δανειακός καλπασμός χωρίς αυτό να έχει αντίκτυπο στην πορεία της εταιρίας για να φτάσουμε σήμερα να μιλάμε για δάνεια που υπερβαίνουν τα 120 εκατ. ευρώ μόνο στην Τράπεζα Αττικής. Το ίδιο διάστημα ο Καλογρίτσας εμφανίστηκε και ως  χρηματοδότης και ιδιοκτήτης της εφημερίδας Documento από την οποία αποχώρησε.

  Οι τηλεοπτικές άδειες και η δίωξη στον Κρέτσο

  Την ίδια περίοδο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να χρίσει με το ζόρι τον επιχειρηματία και καναλάρχη. Ο Καλογρίτσας συμμετείχε στον πρώτο διαγωνισμό-παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες που τελικά ακυρώθηκε κατόπιν απόφασης του ΣτΕ. Μάλιστα είχε χριστεί και ως υπρεθεματιστής δικαιολογώντας με… βοσκοτόπια την οικονομική του ευρωστία. Η συγκεκριμένη ατυχής και συνάμα σκανδαλώδης έμπνευση έχει ως αποτέλεσμα να καταστεί κατηγορούμενος ο πρώην γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και δεξί χέρι του Νίκου Παππά, Λευτέρης Κρέτσος.

  Λευτέρης Κρέτσος
  Ο Λευτέρης Κρέτσος

  Όπως αποκάλυψε η «Μ» την Κυριακή 14 Ιουλίου 2019 ο εισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτης Αθανασίου, παράγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξηςγια το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του πρώην Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και δεξί χέρι του υπουργού Νίκου Παππά, Λευτέρη Κρέτσου αλλά και πέντε μέλη της επιτροπής του πρώτου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Για την ίδια υπόθεση ασκήθηκε ποινική δίωξη για ηθική και στον Ιωάννη Καλογρίτσα ο οποίος εκείνη την περίοδο επιχειρούσε και στον εκδοτικό χώρο με την εφημερίδα «Documento» από την οποία… αποχώρησε τον Μάρτιο του 2017.

  Στο δια ταύτα του πορίσματός του, ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός ήταν καταπέλτης. Ο Κρέτσος και τα κατηγορούμενα μέλη της επιτροπής έκαναν τα αδύνατα δυνατά «με αποκλειστικό σκοπό να ευνοήσουν την εταιρεία του Ιωάννη- Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, μη ελέγχοντας καθόλου, ή πάντως όχι ουσιωδώς, τον τρόπο κτήσεως των περιουσιακών στοιχείων με τα οποία θα κατέβαλε το ποσό της προσφοράς του ή λαμβάνοντας υπόψη έγγραφα και δικαιολογητικά τα οποία με βάση την προκήρυξη δεν έπρεπε και δεν μπορούσαν να λάβουν υπόψη».

  Eκτός από το δια ταύτα, το περιεχόμενο του εισαγγελικού πορίσματος για το προσκήνιο και παρασκήνιο του Kαλογρίτσας-gate θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει σενάριο για το remake της ταινίας «ένας άφραγκος Ωνάσης», με τα μέλη της επιτροπής και τον κ. Κρέτσο να χρίζουν ως υπερθεματιστή έναν επιχειρηματία, ο οποίος παρουσίασε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Με τόσο απροκάλυπτο τρόπο που ο εισαγγελικός λειτουργός διερωτάται εάν ακόμη και υποτυπωδώς διενεργήθηκε έλεγχος για τον παρ’ ολίγο καναλάρχη του ΣΥΡΙΖΑ. «…Αναμφίβολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ανωτέρων Ειδική Πενταμελής Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού που συστάθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για τη χορήγηση 4 αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρεκπομπής λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας δεν διενήργησε, όπως όφειλε, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης τον απαιτούμενο έλεγχο επάρκειας προελεύσεως και τρόπου αποκτήσεως των οικονομικών μέσων της προσωρινής υπερθεματίστριας εταιρείας ‘Καλογρίτσας ΑΕ’». Αυτά αναφέρονται στο εισαγγελικό πόρισμα με τον κ. Κρέτσο να δηλώνει περιχαρής –εκείνη την περίοδο- στα Μέσα Ενημέρωσης: «Εμείς θεωρούμε ότι από την πλευρά μας κάνουμε το σωστό και ότι λειτουργούμε με βάση τα όσα ορίζει ο νόμος και το Σύνταγμα

   

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Ολλανδία: Διαδηλώσεις και συγκρούσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας

  Συγκρούσεις με αστυνομικούς και λεηλασίες ξέσπασαν σήμερα σε πολλές πόλεις της Ολλανδίας, στο περιθώριο των διαδηλώσεων που οργανώθηκαν κατά της απαγόρευσης κυκλοφορίας, σύμφωνα με...

  Θετικός στον κορωνοϊό ο καθηγητής Εξαδάκτυλος

  Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος βγήκε θετικός στον κορωνοϊό. Με...

  Βρέθηκε νεκρός ο Σήφης Βαλυράκης

  Νεκρός βρέθηκε από το Λιμενικό ο Σήφης Βαλυράκης, που αγνοείτο από το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας. Το σώμα του 78χρονου ξεβράστηκε από τη...

  Έκτακτο: Με κορωνοϊό ο γιος του Αλέξη Τσίπρα – Σε προληπτική καραντίνα ο πρώην πρωθυπουργός

  «Εγώ, η Μπέτη και ο Φοίβος βγήκαμε αρνητικοί» έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας Με κορωνοϊό διαγνώστηκε ο γιος του Αλέξη Τσίπρα, Ορφέας. Την είδηση έκανε γνωστή...

  Στα χέρια της ΕΛΑΣ δύο ανήλικοι για την άγρια επίθεση στην Αργυρούπολη

  Στα χέρια των αστυνομικών της Ασφάλειας Ελληνικού Αργυρούπολης έπεσαν δύο ανήλικοι Αλβανοί, μέλη της άγριας συμμορίας των «άγουρων ληστών» που χθες το απόγευμα πραγματοποίησαν...