14:12 Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Καλπάζει ο πληθωρισμός στην Τουρκία. Οι τιμές διπλασιάζονται μέρα με τη μέρα

Καλπάζει ο πληθωρισμός στην Τουρκία. Οι τιμές διπλασιάζονται μέρα με τη μέρα

Σε τραγική κατάσταση είναι η τουρκική οικονομία ως απότοκος της προσπάθειας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πάει κόντρα σε κάθε λογική της θεμελιώδους οικονομίας και να χαράξει τη δική του πολιτική αρνούμενος κάθε βασική αρχή και αγνοώντας τις ανάγκες του κόσμου που τον ψήφισε και τον έφερε στη θέση που είναι σήμερα.

Αυξήσεις επί αυξήσεων φέρνει σε βασικά αγαθά από τη μία η αποδυνάμωση της λίρας σε άνευ προηγουμένου επίπεδα και από την άλλη ο καλπάζων πληθωρισμός.

Η εφημερίδα Cumhurriyet στο χτεσινό της πρωτοσέλιδο έλεγε ότι η τιμή του ψωμιού θα διπλασιαστεί στις 6 λίρες από 3 που ήταν μέχρι χτες, μετά από πρόσφατη αύξηση. Την τελευταία βδομάδα υπάρχει έλλειψη λαδιού στα ράφια των σουπερμάρκετ. Εκτιμάται ότι οι προμηθευτές αποθηκεύουν το λάδι για να το πουλήσουν αργότερα πιο ακριβά, παρά την προειδοποίηση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα τιμωρηθούν αυστηρά όσοι στοκάρουν προϊόντα.

Πριν ακόμη εφαρμοστεί η αύξηση 47% στο φρέσκο γάλα, η τιμή του γάλακτος αυξήθηκε στα σουπερμάρκετ από τις 7,95 στις 10 τουρκικές λίρες το λίτρο.

Οι τιμές σε προϊόντα όπως το τυρί, το βούτυρο και το γιαούρτι αυξήθηκαν επίσης κατά 3% έως 15%.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις στη χώρα, οι οποίες πληθαίνουν μέρα με την ημέρα, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, Νουμάν Κουρτουλμούς, μιλώντας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση για τον προϋπολογισμό του 2022 ανακοίνωσε ότι θα αυξηθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων κατά 30-35%.

Διαβάστε ακόμη 

Στο 21,3% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία καθιστώντας το κόστος ζωής δυσβάσταχτο

Σε ελεύθερη πτώση εκτός από τη λίρα και το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας