6:05 Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Καμία ανοχή για τους ανεμβολίαστους - Σκληροί έλεγχοι από σήμερα

Καμία ανοχή για τους ανεμβολίαστους - Σκληροί έλεγχοι από σήμερα

Εξονυχιστικοί θα είναι οι έλεγχοι που θα γίνονται από σήμερα, 6 Νοεμβρίου σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται τα νέα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους.

Έτσι, γενικευμένους ελέγχους θα πραγματοποιούν 8.000 αστυνομικοί και 190 συνεργεία. Οι ομάδες των Αρχών θα είναι μικρές και ευέλικτες. Στο επίκεντρο των ελέγχων μπαρ, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα, εμπορικά καταστήματα και mall.

Με αυτόν τον τρόπο θα τσεκάρεται αν αυτοί που βρίσκονται μέσα στα καταστήματα έχουν μαζί τους rapid test κι αν κατά την είσοδο τους έλεγξαν οι καταστηματάρχες. Τα πρόστιμα για τους παραβάτες έχουν διπλασιαστεί ενώ από την αρχή της πανδημίας έχουν πραγματοποιηθεί 32 εκατομμύρια έλεγχοι.

Να σημειωθεί ότι για την πρώτη παράβαση ενός καταστήματος προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ. Λουκέτο από 7-60 ημέρες σε περίπτωση υποτροπής και 300 ευρώ για πελάτες που δεν έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Στο ΦΕΚ, που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Παρασκευής, τα νέα μέτρα “κωδικοποιούνται” ως εξής:

Αφορούν στο διάστημα από το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας μέσα στη βδομάδα, μετά και από τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, από σήμερα ισχύουν τα εξής:

Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε όποια θέση βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένων και όσων εργάζονται σε χώρους λατρείας, θα προσέρχονται στη δουλειά τους έχοντας την υποχρέωση να υποβάλλονται σε δυο τεστ, είτε rapid test είτε τεστ PCR, την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη.

Με αρνητικό rapid test ή τεστ PCR, οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να επισκέπτονται τις δημόσιες υπηρεσίες, τις τράπεζες, τους μικτούς χώρους διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων και των ανοιχτών χώρων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια και τα γυμναστήρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με νεότερες δηλώσεις του υπουργού υγείας, τα παιδιά θα χρειάζονται self test για να έχουν πρόσβαση στους μεικτούς χώρους.

Οι έλεγχοι εντείνονται και θα γίνουν αυστηρότεροι με επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών (εμβολιασμού και νόσησης) και εγγράφου ταυτοπροσωπίας, ενώ οι ποινές αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται στα 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος.

Επίσης, θα γνωστοποιείται το γεγονός ότι συγκεκριμένα καταστήματα δεν τηρούν τα μέτρα (σ.σ. θα μπαίνουν στη λεγόμενη “μαύρη λίστα”).

Τέλος, οι αγορές όσων δεν διαθέτουν test θα γίνονται με την λογική click away, δηλαδή τηλεφωνικά ή διαδικτυακά οι παραγγελίες και θα το παίρνουν από το μαγαζί, χωρίς τα ραντεβού που ίσχυαν στο παρελθόν.

Τι ισχύει για τις Εκκλησίες
Μετά από επικοινωνία του Γραφείου του Πρωθυπουργού με την Ιεραρχία της Εκκλησίας, η Ιεραρχία της Εκκλησίας εξέδωσε εγκύκλιο για την τήρηση των μέτρων και τη διενέργεια τεστ. Επίσης, θέση της Εκκλησίας είναι κατά το δυνατόν οι ιεράρχες να συστήνουν στους ανεμβολίαστους πιστούς τον εμβολιασμό. Όλα αυτά σε ένα κλίμα πειθούς και προτροπής, χωρίς εξαναγκασμούς.

Υπεύθυνα για την τήρηση των μέτρων θα είναι τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια.

Στην εγκύκλιο, η Ιερά Σύνοδος καλεί όλους τους πιστούς και τον κλήρο “να τηρεί επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας”, στέλνοντας μήνυμα σε όσους πιστούς δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα να προσέρχονται στους ιερούς ναούς αφότου έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ (rapid ή pcr). Προτρέπει παράλληλα εκ νέου τους πολίτες να εμβολιαστούν. Τονίζει επίσης την υποχρέωση των ιερέων, ψαλτών, νεωκόρων κλπ να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα (rapid ή pcr). Ο έλεγχος θα γίνεται από τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια.

Διαβάστε ακόμα

Δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ τα νέα μέτρα – Ψώνια με click away οι ανεμβολίαστοι και χωρίς rapid test

Στα $700 η τιμή για πενθήμερη αγωγή με το χάπι της Pfizer για την Covid-19

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας