19:35 Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Καμικάζι (αλήθειας) ο Κοντονής

Καμικάζι (αλήθειας) ο Κοντονής

«Να μένετε αυστηρά σε αυτά που λέω και να μην κάνετε ερμηνείες», προτρέπει τους συνομιλητές του ο Σταύρος Κοντονής το τελευταίο διάστημα. Και η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο καιρό το τηλέφωνό του χτυπά σαν δαιμονισμένο.

Ρεπορτάζ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗΣ

Ο τέως υπουργός ∆ικαιοσύνης έχει απασφαλίσει και δεν µαζεύεται, πυροβολώντας τους πρώην συντρόφους του

Πολύς κόσμος θέλει να μιλήσει μαζί του, δημοσιογράφοι για συνεντεύξεις και ρεπορτάζ, πολιτικοί από διαφόρους χώρους, να του εκφράσουν τη συμπαράστασή τους, ακόμα και τον θαυμασμό τους για τη στάση του. Γιατί ο πρώην υπουργός ∆ικαιοσύνης δεν άλλαξε απόψεις και λεγόμενα. Αυτά που λέει τα είχε πει πολλές φορές από τον Μάρτιο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2020. Το αν σηκώνουν θύελλα τώρα, είναι άλλη ιστορία. Ο Κοντονής έχει τη ζακυνθινή τρέλα, θέλετε, αλλά και ντομπροσύνη. Γι’ αυτό μαζί με τον Γιώργο Φλωρίδη ήταν οι μοναδικοί υφυπουργοί Αθλητισμοί που έφεραν κάθαρση στο ποδόσφαιρο και γι’ αυτό ήταν οι μοναδικοί που αναβαθμίστηκαν σε όλα αυτά τα χρόνια.

Ενστάσεις

«Οι πάντες γνώριζαν από μένα ότι ο Ποινικός Κώδικας περιείχε προβληματικές διατάξεις που θα βρίσκαμε μπροστά μας. Είχα μιλήσει δημόσια από τον Απρίλιο του 2019», είπε προσφάτως ο Σταύρος Κοντονής σε συνέντευξή του στο ACTION 24 και ξεκαθάρισε ότι «δεν μίλησε ποτέ για συναλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή για τον Ποινικό Κώδικα, ίσως τα λάθη έγιναν από επιπολαιότητα». Τόνισε ακόμα: «∆εν ανέχομαι διάφοροι παρακεντέδες περί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, κονδυλοφόροι του αισχίστου είδους να λένε ότι είπα κάτι τέτοιο. ∆εν είχα στοιχεία, δεν το γνώριζα».

Τα λόγια, όμως, στη συνέχεια ήταν ακόμα πιο βαριά: «∆εν είναι δυνατόν εμείς (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ) να λέγαμε ότι θα κάνουμε κεντρική πολιτική την κάθαρση και κάναμε τη δωροδοκία πλημμέλημα με τον Ποινικό Κώδικα».

Ήταν 28 Μαρτίου του 2019, λίγο πριν μπει δηλαδή ο Απρίλιος και ο Κοντονής στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 είχε δημοσιοποιήσει τις ενστάσεις του. Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις για τον νέο Ποινικό Κώδικα είπε η κυβέρνηση εκτίθεται, καθώς όπως ανέφερε, «οι προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής τη δεσμεύουν και δεν μπορούν να υπάρξουν σημαντικές μεταβολές, αναφέροντας μια σειρά από επίμαχες διατάξεις και προτεινόμενες αλλαγές, όπως αυτές για τις ποινές σε υποθέσεις ναρκωτικών».

Ακόμα, παραδέχτηκε ότι είχε στα χέρια του το πόρισμα για τις αλλαγές, αλλά δεν το προώθησε για να μην προκληθεί ζημιά στην κυβέρνηση, σε επίπεδο εντυπώσεων τουλάχιστον, την προεκλογική περίοδο. Σε εκείνη τη συνέντευξη είχε πει ότι ο ίδιος πρότεινε τη σύσταση νέας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, με άλλα μέλη, καθώς όπως τόνισε, στο υφιστάμενο πόρισμα – το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση – σε μεγάλο βαθμό, δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας. Σήμερα δικαιώθηκε για όλα αυτά, με βάση το τι έγινε στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Σύγκρουση

Μεσοβδόμαδα ο Σταύρος Κοντονής αποκάλυψε ότι είχε συγκρουστεί με τη Βασιλική Θάνου, «γιατί ήθελε παράταση της θητείας της στον Άρειο Πάγο», ενώ πρόσθεσε: «Ήταν αντισυνταγματικό, δεν μπορούσα να το προχωρήσω. Και το είχα πει και στην ίδια. Και είχα πει, αν η κυβέρνηση προχωρήσει με την παράταση, βρείτε άλλον στη θέση μου». Ο Κοντονής αποκάλυψε ότι είχε «διαφορές με τον Παπαγγελόπουλο ως προς την άσκηση πολιτικής». Στο ερώτημα αν αφορούσαν την υπόθεση NOVARTIS ο Κοντονής απαντά ότι αφορά γενικά την άσκηση πολιτικής.

Για τον Παπαγγελόπουλο δεν θέλει να πει περισσότερα, καθώς «βρίσκεται σε δύσκολη θέση», όπως τονίζει και δεν σκοπεύει να του δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα. Στις 10 Φεβρουαρίου, όμως, μιλώντας στην εκπομπή «10» της ΕΡΤ, ο Κοντονής χαρακτήρισε «επιβαρυντικά» τα στοιχεία που έχουν προκύψει για τη δράση του κ. ∆ημήτρη Παπαγγελόπουλου και τις παρεμβάσεις του σε μια σειρά κρίσιμων δικαστικών ερευνών.

Ο πρώην υπουργός ∆ικαιοσύνης και πολιτικός προϊστάμενος του κ. Παπαγγελόπουλου τη διετία 2016 – 2018 είχε πει τότε ότι οι καταθέσεις που έχουν δοθεί από τέσσερις ανώτατους εισαγγελικούς λειτουργούς στην Προανακριτική επιτροπή ήταν «σοβαρές» και «εμπεριέχουν επιβαρυντικά στοιχεία για τον κ. Παπαγγελόπουλο».

Ο Κοντονής ποτέ δεν έκανε κρίσεις για την υπόθεση Novartis, την οποία ο Παπαγγελόπουλος είχε χαρακτηρίσει ως το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους». Ο Κοντονής ακόμα και τώρα στις συνεντεύξεις το λέει: «Είχα παραλάβει τη δικογραφία. Ειλικρινά, το ‘‘εξεπλάγην’’ είναι μικρή κουβέντα όταν είδα μπροστά μου 10 ονόματα και μάλιστα δύο πρωθυπουργών και του ενός υπηρεσιακού πρωθυπουργού, που ξέρουμε πολύ καλά ότι άντε να υπογράφει για τη γραφική ύλη επί των ημερών του. ∆εν πίστευα ποτέ ότι θα βρισκόμουν μπροστά σε 10 ονόματα».

Η δε διαφωνία του με τον ∆ημήτρη Τζανακόπουλο που ως κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είχε δουλειά να πάει τότε στον Άρειο Πάγο. Ακόμα και τώρα ο Κοντονής λέει: «∆εν είχε καμία δουλειά ο Τζανακόπουλος στον Άρειο Πάγο. ∆εν δικαιολογείται και δεν αιτιολογείται. Το είχα πει και στον κύριο Τσίπρα και στον κύριο Τζανακόπουλο». Η κόντρα των δύο ανδρών από τότε κρατεί, όπως κόντρα υπάρχει και με τον Νίκο Παππά για τις συνομιλίες του με το Μιωνή. Ο Κοντονής λέει: « «Είναι προσβλητικές για την Αριστερά συνομιλίες σαν αυτή που είχε ο Παππάς με τον Μιωνή και μιλούσε για ‘‘μαγαζιά’’. ∆εν παλέψαμε να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο κόμμα για να το κάνουν κάποιοι… μαγαζί». Ποιο είναι το συμπέρασμα απ’ όλα αυτά; Ότι αν ο Κοντονής δεχτεί και άλλες επιθέσεις από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να πει περισσότερα…

ΤΟ (ΑΠΟ)ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖA

Eίναι πρωτόγνωρα τα όσα ζούμε τις τελευταίες μέρες μετά τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή. Και αυτό, όχι τόσο γιατί δεν είχαμε αντιληφθεί τα παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ με τη Δικαιοσύνη, αλλά πολύ περισσότερο γιατί είναι αποκρουστικό να ακούς για τις μεθοδεύσεις τους από το στόμα ενός πρώην υπουργού Δικαιοσύνης.
Αν, μάλιστα, σε όλα αυτά προστεθούν οι μύδροι του πρώην προέδρου του ΣΥΝΑΠΙΣΜΟΥ, Νίκου Κωνσταντόπουλου, αλλά και άλλων ιστορικών στελεχών του κόμματος, τότε καταλαβαίνουμε ότι μιλάμε για μία έντονη οσμή που αναδύει από τον χειρότερο βούρκο ενός διεφθαρμένου (παρα)κράτους. Από τη «Σεισάχθεια» και την προάσπιση των χαμηλότερων κοινωνικών ομάδων, καταλήξαμε στις μπίζνες του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Πετσίτη και τον Καλογρίτσα, που ήδη διερευνά η Δικαιοσύνη. Ακόμα χειρότερα, από την κάθαρση του «βρώμικου» πολιτικού συστήματος, καταλήξαμε στη σκευωρία Novartis, τις παλινωδίες (?) Τουλουπάκη, και στο περίφημο ηχητικό Παππά.

Κορωνίδα όλων αυτών ήταν η πολυποίκιλη δράση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου, που σκοπό είχε τη φυλάκιση των πολιτικών του αντιπάλων, γιατί όπως είχε ειπωθεί και από τον σύντροφο Πολάκη «μόνο έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές».

Δυστυχώς, οι τελευταίες αποκαλύψεις στις οποίες προέβη ο μετριοπαθής Σταύρος Κοντονής, και που αφορούν όλα τα προαναφερθέντα, δεν θυμίζουν σε τίποτα κόμμα εξουσίας ή έστω «μαγαζί», αλλά πολύ περισσότερο ένα (από)κομμα της πιο περιθωριακής έκφανσης της αριστεράς.

Δημήτρης Μπελδέκος
Δικηγόρος Αθηνών
Αν. Δ/ντης Γραφείου Τύπου ΟΝΝΕΔ

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας