18:20 Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Ξεκινούν οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Ξεκινούν οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, όπως ανακοίνωσαν την Τετάρτη (7/12), ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Οι εξετάσεις εντάσσονται στο Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον Καρκίνο «Σπύρος Δοξιάδης», η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε με τη δωρεάν μαστογραφία. Περιλαμβάνει τρεις πυλώνες (Πρωτογενή & Δευτερογενή Πρόληψη, Αναμόρφωση του Συστήματος Δημόσιας Υγείας) και πάνω από 20 δράσεις, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Το επόμενο διάστημα, οι δικαιούχοι του προγράμματος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, θα λάβουν τα πρώτα SMS. Πρόκειται για 2,5 εκατ. γυναίκες, από 21 έως 65 ετών, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δωρεάν τεστ ΠΑΠ (thin prep HPV DNA τεστ για τις ηλικίες από 30 έως 65 ετών), κολποσκόπηση, βιοψία και δωρεάν κλινική εξέταση από γυναικολόγο.

Στόχος του προγράμματος είναι να εξαλειφθούν οι νέες διαγνώσεις του ιού ΗPV μέχρι το 2030. «Προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει η αποζημίωση του εμβολιασμού έναντι του ιού HPV και για αγόρια ηλικίας έως 18 χρόνων, που θεσπίστηκε πρόσφατα», επεσήμανε η κ. Αγαπηδάκη.

 

Τα προγράμματα που αναμένονται
Σύντομα αναμένονται νέα προγράμματα δωρεάν προληπτικού ελέγχου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο του παχέος εντέρου. Το πρόγραμμα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα αφορά 5,5 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες και θα υλοποιηθεί μέσω του θεσμού του προσωπικού γιατρού.

Το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, που προβλέπει τη διενέργεια κολονοσκόπησης και άλλων εξετάσεων, αφορά 4 εκατ. άτομα ηλικίας 50 έως 70 χρόνων. Το 2023 αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, με ακτινογραφία χαμηλής ακτινοβολίας. Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, σύντομα θα υπάρξουν δράσεις και για την πρωτογενή πρόληψη, μεταξύ αυτών και για την παιδική παχυσαρκία.

«Παράλληλα, υπάρχει και μια σειρά από δράσεις που συνδέονται με την παιδική παχυσαρκία, καθώς και με δράσεις της δημόσιας υγείας, οι οποίες ουσιαστικά εγκαινιάζουν ένα νέο πλαίσιο στο οποίο στηριζόμαστε και επικεντρωνόμαστε στην πρόληψη. Να χρησιμοποιούμε την πρωτοβάθμια, πέρα από την βασική της δομή που υπάρχει, και ως μοχλό να προωθεί την πρόληψη, τόσο μέσω του προσωπικού γιατρού όσο και με των δομών οι οποίες υπάρχουν, αλλά και τις κινητές μονάδες, ώστε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θ. Πλεύρης: «Έχουμε βγάλει προκήρυξη για 6.000 θέσεις γιατρών»

Κίρστι Άλεϊ: Η τελευταία ανάρτηση στα social media, η διάγνωση με καρκίνο και ο ξαφνικός της θάνατος


Αλλαγή σελίδας
Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης», το οποίο έχει σχεδιαστεί με βασικό άξονα τη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία, θα κοστίσει 300 εκατομμύρια. «Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας κάνει μια τέτοιου μεγέθους επένδυση στην Υγεία», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης. Ο ίδιος επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που η χώρα θα συλλέξει δεδομένα για την υγεία του πληθυσμού, τα οποία θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια για τη βελτίωση των θεμάτων δημόσιας Υγείας.

«Η χώρα μας γυρνάει σελίδα επενδύοντας σε όλα αυτά που χρόνια τώρα έχουν μείνει στο περιθώριο. Εξασφαλίζουμε ισότιμη πρόσβαση και εξασφαλίζουμε για τον πολίτη πολύ περισσότερα χρόνια, όχι μόνο ζωής, αλλά υγειούς ζωής», τόνισε από την πλευρά της η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Η ίδια επεσήμανε ότι, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, στην Ελλάδα, η πρόληψη είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη διαχρονικά, με αποτέλεσμα το 75% των θανάτων να οφείλεται στα καρδιαγγειακά και τον καρκίνο, που είναι σε μεγάλο βαθμό νοσήματα που μπορούν να προληφθούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται κατά μέσο όρο 10 χρόνια από το προσδόκιμο της ζωής μας. Κατά τη διετία 2018-2020, 1 στις 4 γυναίκες δεν είχε κάνει test-pap, 1 στις 2 γυναίκες άνω των 40 ετών δεν είχε κάνει μαστογραφία και μόνο 1 στα 10 άτομα άνω των 50 ετών είχε κάνει αιματολογική εξέταση κοπράνων, για έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Το πρόγραμμα Σπύρος Δοξιάδης χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Next Generation EU.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας