More

  Καστοριά: Το (μακάβριο) μυστικό της Λίμνης

  Καστοριά: Ένα γκρουπ περίπου 200 επιχειρηματιών στην εβδομάδα μόδας στο Μιλάνο στα τέλη του Φεβρουαρίου και ένα γκρουπ 22 πιστών, που επιστρέφει από τους Αγ. Τόπους στις αρχές του Μαρτίου, όταν ακόμα δεν είχαν παρθεί τα μέτρα για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα ήταν οι δύο υγειονομικές βόμβες που θέρισαν τον πανέμορφο νομό στη Δυτική Ελλάδα.

  Του Παντελή Περιβολάρη

  Οκτώ θάνατοι και τα περισσότερα κρούσματα του φονικού ιού σε αναλογία πληθυσμού ζητούν απαντήσεις! Στρογγυλό τραπέζι για τις δύο υγειονομικές βόμβες που θέρισαν τον πανέμορφο νομό

  Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η Καστοριά κατέγραφε 8 νεκρούς και τα περισσότερα κρούσματα σε αναλογία πληθυσμού και γι’ αυτό μπήκε καραντίνα μία μεγάλη περιοχή του νομού.

  Η «ΜΠΑΜ» σήμερα ανοίγει τον φάκελο Καστοριά. Τέσσερα σημαντικά πρόσωπα μιλούν χωρίς φόβο και πάθος. Οι δύο βουλευτές, ο Ζήσης Τζηκαλιάγιας (ΝΔ), Ολυμπία Τελιγιορίδου (ΣΥΡΙΖΑ), ο δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης και ο καταξιωμένος και έγκριτος Καστοριανός δημοσιογράφος, Αντώνης Παραράς.

  ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 

  1. Γιατί συνέβησαν όλα αυτά στην Καστοριά;
  2. Υπήρχαν καθυστερήσεις στα μέτρα που πάρθηκαν;
  3. Πρέπει να έχουμε ακόμα περισσότερα μέτρα;
  4. Τι πρέπει να γίνει στο μέλλον σε ένα νομό, όπου η γουνοποιητική δραστηριότητα βιώνει μία μεγάλη παγκόσμια κρίση, η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας έφερε την περιοχή στις 20 φτωχότερες της Ευρώπης και τώρα βιώνει την πανδημία σκληρότερα από οποιοδήποτε άλλο σημείο της χώρας

  ΚαστοριάΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΕΤΣΙΔΗΣ – ΔΗΜΑΡΧΟΣ

  Η περιοχή μας δυστυχώς είναι μια ειδική κατάσταση

  «Υπήρξε μία πολυμελής ομάδα συνανθρώπων μας σε κάποιες εκθέσεις μόδας στο Μιλάνο και κάποια άτομα σε γκρουπ, εκδρομείς σε ταξίδια. Υπήρξε διασπορά στους υγειονομικούς, στο νοσηλευτικό προσωπικό. Για τους λόγους αυτούς εμείς ως αυτοδιοικητικοί φορείς το είχαμε αναφέρει έγκαιρα στις αρμόδιες υπηρεσίες προβλέποντας ότι θα έχουμε μία έξαρση στην περιφέρειά μας. Θεωρώ ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε έγκαιρα σε όλη τη χώρα και αυτό το δείχνουν τα αποτελέσματα. Εμείς, όμως, όταν ζητήσαμε έκτακτα μέτρα στην περιοχή μας, δεν έγινε αποδεκτό το αίτημά μας. Τις αποφάσεις τις λαμβάνουν οι ειδικοί και οι αρμόδιες υπηρεσίες οι ειδικοί αναλύουν τα αποτελέσματα. Εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις μετά και τα τελευταία μέτρα και οι ειδικοί θα αποφασίσουν αν θα έχουμε επιπλέον μέτρα. Εγώ αυτό που παρατηρώ είναι ότι οι πολίτες σε αυτή τη δέσμη μέτρων έχουν συμμορφωθεί. Το νοσοκομείο επίσης είναι σε ανεκτά επίπεδα και δέχεται νοσηλείες. Δυστυχώς η Καστοριά είναι μία ειδική κατάσταση και πάνω απ’ όλα προέχει η υγεία των συμπολιτών. Από εκεί και πέρα πρέπει να κοιτάξουμε την επόμενη ημέρα χωρίς άλλες απώλειες. Η Καστοριά ζει δύσκολες καταστάσεις. Οι επιχειρήσεις που έχουν παραμείνει ανοιχτές με δυσκολίες, χτυπιούνται επιπλέον, τα πλήγματα στην περιοχή είναι μεγάλα άρα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων οι πάντες να ενισχύσουν τους ανθρώπους που δίνουν αυτόν τον αγώνα»

  ΚαστοριάΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΡΑΡΑΣ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

  Ζητούσαμε να αντιμετωπιστούμε χωριστά με έκτακτα μέτρα αλλά…

  «Μία μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών από τον κλάδο της γουνοποιίας επέστρεψε στα τέλη του Φεβρουαρίου από Ιταλία χωρίς κανένα μέτρο ελέγχου ούτε από την Ιταλία ούτε από την Ελλάδα. Κάποιοι γουνοποιοί έλαβαν μέτρα προστασίας, προφανώς όχι όλοι. Ταυτόχρονα χωρίς μέτρα προστασίας, μετά από δύο εβδομάδες από το προηγούμενο γεγονός, ένα γκρουπ 22 ατόμων από Ιεροσόλυμα έφτασε στην Καστοριά χωρίς έλεγχο. Το λέω διότι τώρα όσοι γυρίζουν μπαίνουν σε καραντίνα. Τότε δεν γινόταν αυτό. Πολλοί πιο ειδικοί από εμάς εκτιμούν ότι μπορεί να είναι η αιτία για τα πολλαπλά κρούσματα.

  Οι τρεις δήμαρχοι Καστοριάς και ο αντιπεριφερειάρχης ζητούσαν από τις 12 Μαρτίου να ληφθούν έκτακτα μέτρα περιορισμού για να αντιμετωπιστεί η Καστοριά χωριστά και όχι οριζόντια σε επίπεδο μέτρων. Δεν τους έδωσαν σημασία. Επιπλέον δεν είχαμε οργανωμένο νοσοκομείο στην εποχή του κορωνοϊού. Για παράδειγμα μέχρι και 31 Μαρτίου δεν είχε πνευμονολόγο το νοσοκομείο».

   

  ΚαστοριάΖΗΣΗΣ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ

  Τέσσερις κινήσεις εδώ και τώρα

  Η Καστοριά προηγείται της υπόλοιπης Ελλάδος χρονικά 2 εβδομάδες στην εκδήλωσή της πανδημίας. Σε αυτό χωρίς να μπορεί να αποδειχθεί, φαίνεται πως συνετέλεσε η παραμονή πάνω από 200 γουναράδων για 5 ημέρες στο Μιλάνο από 20 25 Φεβρουαρίου. Αυτός ο μεγάλος αριθμός αυτών που πιθανά επιμολύνθηκαν, συνέβαλλε μάλλον στον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων για τον αριθμό των κατοίκων μας, που προφανώς δύσκολα θα ξεπερασθεί από άλλο γεωγραφικό διαμέρισμα. Ήταν δύσκολο να εντοπισθούν και να ιχνηλατηθούν σε εκείνη την φάση από τον ΕΟΔΥ. Έτσι τα έγκαιρα και σωστά μέτρα που έπαιρνε η κυβέρνηση για όλη την Ελλάδα ίσχυαν και για την Καστοριά. Προσωπικά εγώ έστελνα συνεχώς την πραγματική εικόνα στο Υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία. Οι φορείς προ 20ημέρου ζήτησαν καραντίνα, προ 5θημέρου οι δήμαρχοι ακόμη πιο έντονα ξανά καραντίνα και προ 3ημέρου υπαναχώρησαν. Θεωρώ πως τα κυβερνητικά όργανα κάνουν αυτό που χρειάζεται την στιγμή που απαιτείται. Η Καστοριά ήταν σε δύσκολη κατάσταση μέχρι χθες. Μετά την πανδημία ίσως είναι σε τραγική. Η περιοχή που συνορεύει με την Αλβανία και έδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη το καλύτερο αποτέλεσμα για την εκλογή του ως προέδρου της Ν.Δ σε όλη την Βόρεια Ελλάδα και το μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές προτείνει και απαιτεί ως μέτρα σωτηρίας ιεραρχικά τα εξής:

  α) Μεταφορά της 71ης αερομεταφερομένης ταξιαρχίας στην Καστοριά. Δίπλα το αεροδρόμιο και μακρύτερα από την Τουρκία.

  β) Αμεση δημοπράτηση της σήραγγας της Κλεισούρας με ταυτόχρονη αναβάθμιση του αεροδρομίου Δυτικής Μακεδονίας της Καστοριάς με δημιουργία σταθμού ανεφοδιασμού καυσίμων και χώρου στάθμευσης αεροσκαφών

  γ) Επιτάχυνση της κατασκευής και ολοκλήρωσης όλων των φραγμάτων και αρδευτικών Διποταμίας, Νεστορίου και Γέρμας

  δ) Ειδικό καθεστώς για επανέναρξη επιχειρηματικότητας στην γούνα, τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό.

  ΚαστοριάΟΛΥΜΠΙΑ ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ

  Δεν υπήρξε ιδιαίτερη προσοχή από τους αρμόδιους

  Η πανδημία του Covid19 βρίσκει την Π.Ε. Καστοριάς σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση. Η παρουσία το προηγούμενο διάστημα 300 περίπου ατόμων στο Μιλάνο για επαγγελματικούς λόγους καθώς και η πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών στην Ιταλία το κρίσιμο διάστημα ανακοίνωσης των πρώτων κρουσμάτων στη γειτονική χώρα συνδυάστηκε και με την παρουσία άλλων ατόμων στους Αγίους Τόπους.

  Παρόλο που αυτό αποτελούσε λόγο μιας εν δυνάμει παρουσίας και εξέλιξης της νόσου στην περιοχή, δεν δόθηκαν οδηγίες κατά την επιστροφή τους με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν συνθήκες μεγάλης διασποράς της νόσου. Δεν υπήρξε ιδιαίτερη προσοχή από τους αρμόδιους γεγονός που οδήγησε σε αυτήν την πολύ δύσκολη.

  Η δυσμενής εξέλιξη με την πανδημία δημιουργεί ανασφάλεια και μεγαλύτερη ευθύνη τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

  Οι θεσμικοί φορείς της Καστοριάς με υπευθυνότητα και σοβαρότητα ενημέρωσαν για την κρισιμότητα της κατάστασης και κάλεσαν τους πολίτες για την εφαρμογή των επίσημων οδηγιών.

  Αυτό όμως δεν αρκεί καθώς η περίπτωση της Καστοριάς απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή όπως άλλωστε έχουν διατυπώσει δύο φορές οι τοπικοί φορείς με κοινό αίτημά τους προς την κυβέρνηση.

  Από την πλευρά μου από την πρώτη στιγμή ζήτησα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την θωράκιση του Νοσοκομείου ώστε να παρέχει με ασφάλεια αποτελεσματικές υπηρεσίες. Σχετικές προτάσεις διατυπώθηκαν από την πλευρά μου στον Υπουργό Υγείας με επιστολή στις 13/3/2020, και ερώτηση στις 24/3. Παράλληλα με ερώτηση στις 18/3 στο υπουργείο προστασίας του πολίτη (πολιτική προστασία), ζήτησα να δοθεί η δέουσα προσοχή με βάση και το αίτημα των δημάρχων.

  Η κυβέρνηση δεν έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά. Μόλις χθες ανακοινώθηκαν αυστηρότερα έκτακτα μέτρα που ελπίζουμε να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά.

  Το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που διαγράφεται για την Καστοριά θα είναι μεγάλο. Από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε καταρχάς έκτακτα μέτρα για όλες τις επιχειρήσεις λόγω κορωνοϊού όπως :

  Να συμπεριληφθεί ο νομός Καστοριάς στις περιοχές εφαρμογής των έκτακτων μέτρων.

  Να δοθεί άμεσα παράταση στην υποβολή όλων των δηλώσεων που έληγαν 31/3.

  Να δοθεί αναστολή (τουλάχιστον ως το τέλος του έτους ) στην καταβολή των δόσεων των ρυθμίσεων στις οποίες εντάχθηκαν οι επιχειρήσεις.

  Να ανασταλεί ,βάση οικονομικών κριτηρίων, η υποχρέωση καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών από άμεσους και έμμεσους φόρους . Να γίνει επιτάχυνση διαδικασιών επιστροφής του ΦΠΑ των επιχειρήσεων . Να υπάρξει άμεση ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων, άτοκα για τους ενήμερους και χαμηλότοκα για τους υπόλοιπους, για την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Να υπάρξει χαρακτηρισμός των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα ως επαπειλούμενες και έκτακτη επιδότηση των επιχειρήσεων για τη διατήρηση τους. Να δοθεί δυνατότητα καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών σε άτοκες δόσεις και να γίνει αύξηση των πιστώσεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με συνοπτικές διαδικασίες, για την εξόφληση των υποχρεώσεων σε δημόσιο και ταμεία.

  Από την πλευρά μας έγιναν επίσης συγκεκριμένες προτάσεις με αναφορά στον Υπουργό Οικονομικών για τον κλάδο της γούνας ώστε να υπάρξει τόνωση των επιχειρήσεων και διατήρηση θέσεων εργασίας.

  Επίσης για τον αγροτικό τομέα καταθέσαμε ερώτηση με συγκεκριμένες προτάσεις στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για μια σειρά μέτρων για ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και διάθεση των αγροτικών προϊόντων.

  Όπως δημοσιεύτηκε στην ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ

  Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

   

   

   

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Χαμός στην Ερμού – Μεγάλες ουρές έξω από τα καταστήματα

  Οι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας είναι πλημμυρισμένοι από κόσμο, ενώ έξω από τα καταστήματα υπάρχουν μεγάλες ουρές από καταναλωτές που θέλουν να αγοράσουν είδη...

  Αίτημα για εξέταση 8 νέων μαρτύρων υπέβαλλε η δικηγόρος των Κακλαμανάκη & Μπεκατώρου

  Αίτημα προκειμένου να καταθέσουν οκτώ ακόμη πρόσωπα κατέθεσε η συνήγορος των Νίκου Κακλαμανάκη και Σοφίας Μπεκατώρου Έλλη Ρούσου ενώπιον του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου, που...

  Live τώρα η εκπομπή “ΡΕΠΟΡΤΑΖ” με τον Π. Κουσουλό στα Παραπολιτικά 90,1

  Ο Πέτρος Κουσουλός μαζί με τα Παραπολιτικά 90,1 ξεκίνησαν τις υψηλές ραδιοφωνικές πτήσεις. Ρεπορτάζ, συνδέσεις, συνεντεύξεις, παρασκήνιο καθημερινά από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή στις...

  Νέα Δημοκρατία: Συμφωνεί ο Τσίπρας με τη στήριξη στελεχών του στον Κουφοντίνα;

  Την θέση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή του Αλέξη Τσίπρα ζητά με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, όσον αφορά το κείμενο που δημοσιεύθηκε χτες...

  Μάτι: Στον ανακριτή κατέθεσε για πρώτη φορά η Βάρβαρα Φύτρου, που έχασε την οικογένεια της στην φονική πυρκαγιά

  Στον ανακριτή κατέθεσε για πρώτη φορά η Βάρβαρα Φύτρου, που έχασε την οικογένεια της στην φονική πυρκαγιά στο Μάτι. «Ο κ Μαρνέρης έχει κάνει μια...