19:00 Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Καταιγισμός ιώσεων στα μικρά παιδιά

Καταιγισμός ιώσεων στα μικρά παιδιά

Για «καταιγισμό ιώσεων», καθώς αυτή την περίοδο διάφοροι ιοί ταλαιπωρούν τα παιδιά, ιδιαίτερα τις μικρής ηλικίας «αλλά και ολόκληρες οικογένειες», έκανε λόγο η παιδίατρος Ζωή Σάκκου.

Όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ, η έξαρση αυτή οφείλεται σε έναν συνδυασμό πραγμάτων με τους ιούς να εμφανίζονται νωρίτερα από το σύνηθες.

«Μετά από δύο χρόνια καραντίνας, τα παιδιά ήρθαν πρώτη φορά σε στενή επαφή και υπάρχει ιδιαίτερος συγχρωτισμός. Έχουμε πρώιμη εμφάνιση των χειμερινών ιώσεων καθώς και του RSV και της γρίπης», δήλωσε η κ. Σάκκου αποκαλύπτοντας ότι γρίπη και RSV ήρθαν νωρίτερα από ότι περιμέναν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με την ίδια, μια αιτία για την μεγάλη νοσηρότητα που παρατηρείται είναι ότι το ανοσοποιητικό των παιδιών ήταν ιδιαίτερα χαμηλό λόγω της καραντίνας που προηγήθηκε.

«Πρόκειται για επαναλαμβανόμενες ιώσεις. Το παιδί δεν προλαβαίνει να αναρρώσει. Πηγαίνει ξανά σχολείο, κολλάει κάτι άλλο», τόνισε.

Όσον αφορά τους πιο διαδεδομένους ιούς και ασθένειες της εποχής που ταλαιπωρούν τα παιδιά ανέφερε ότι υπάρχουν αδενοϊοί, γαστρεντερίτιδες, αναπνευστικές ιώσεις και γρίπη.

Σχετικά με τα αυξημένα περιστατικά στρεπτόκοκκου που έχουν εμφανιστεί και στη χώρα μας, σημείωσε ότι «είναι ένα κοινό μικρόβιο που υπήρχε πάντα. Στη Μεγάλη Βρετανία και σε κάποιες χώρες της Ευρώπης υπάρχει έξαρση, που αυτό δεν παρατηρείται στη χώρα μας. Εκεί όμως και το σύστημα υγείας είναι διαφορετικό. Η πρόσβαση είναι πιο δύσκολη και διερευνάται γιατί έχουμε αυτά τα επεισόδια θανάτων».

Σύμφωνα με την παιδίατρο, οι γονείς προς το παρόν δεν πρέπει να ανησυχούν να νοσήσει το παιδί τους. «Είναι ένα γνωστό μικρόβιο, το γνωρίζουν καλά οι παιδίατροι. Έχουν τεστ ανίχνευσης στα ιατρεία τους και όταν μπαίνει η υπόνοια του στρεπτόκοκκου -με πόνο στο λαιμό, πυρετό- γίνεται αμέσως το τεστ και στο ιατρείο, οπότε (το παιδί) παίρνει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή», πρόσθεσε.

Τέλος, αναφερόμενη στον κορωνοϊό επισήμανε ότι δεν πρέπει να παραλείπεται το εμβολιασμός και τα μέτρα ατομικής προστασίας. «Ένα παιδί πρέπει να επιστρέφει στο σχολείο, μετά την ανάρρωση, με μάσκα. Για την αποφυγή της εξάπλωσης, θα πρέπει να παραμένουν σπίτι, αν είναι εφικτό, να μη κυκλοφορούν ελεύθερα. Ατομική προστασία για να προστατευτούν και τα ίδια, αλλά και οι άνθρωποι που ζουν μαζί τους», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπό μελέτη νέο mRNA εμβόλιο που παρέχει προστασία έναντι 20 υποτύπων του ιού της γρίπης

Το 90% του πλανήτη έχει κάποια μορφή ανοσίας στον κορωνοϊό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας