18:42 Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021
eReportaz

Live:

Καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ)

Καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ)

Για άλλη μία φορά η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) έρχεται στο προσκήνιο και πάλι για λάθος λόγο. Τη πρώτη φορά η εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” στο τεύχος της της 13ης Ιουνίου 2021 αποκάλυπτε τις “Βαριές σκιές στην Ανεξάρτητη Αρχή για τις συµβάσεις”.  Σήμερα η ίδια Αρχή έρχεται και πάλι στο προσκήνιο με αφορμή καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό, υπουργούς, κ.λπ. εργαζόμενοι στην Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) καταγγέλλουν σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης για τέως πρόεδρο Εφετών των Διοικητικών Δικαστηρίων και βασικό στέλεχος της ΑΕΠΠ.

Ο τέως πρόεδρος Εφετών, τοποθετήθηκε στην ανεξάρτητη αρχή το 2017 ενώ διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών. Οι καταγγελίες αναμένεται να απασχολήσουν τις εισαγγελικές αρχές.

Στην μακροσκελή καταγγελία, στην οποία αναφέρονται ονομαστικά πρόσωπα τα οποία εργάστηκαν ή εργάζονται στην εν λόγω Αρχή, αναφέρεται ότι δικηγόροι της ΑΕΠΠ δέχτηκαν εξευτελιστικές πιέσεις και προτάσεις, αλλά και εκβιάσεις από τον συγκεκριμένο τέως δικαστικό λειτουργό.

Το διαρκές bullying, οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις του, αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά του, σε πολλές περιπτώσεις οδήγησαν απασχολούμενες στην ΑΕΠΠ (και ειδικά γυναίκες) σε παραιτήσεις.

Αναφέρεται ακόμη ότι συμβασιούχο υπάλληλο «την πίεζε καθημερινά να την πάει σπίτι με το αυτοκίνητο του, της έκανε χάρες και διευκολύνσεις που δεν ζητούσε και της πρότεινε ραντεβού». Όταν η γυναίκα αντιστάθηκε στις πιέσεις του, «εκείνος την τιμώρησε, φροντίζοντας να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και για καιρό προσπαθούσε να μάθει την καινούργια της δουλειά και να την κατηγορήσει για να τη διώξουν».

Σε άλλη περίπτωση αναφέρεται ότι υπάλληλος εξωθήθηκε σε διακοπή απόσπασης από την ΑΕΠΠ, αφού «όταν αρνήθηκε τις ερωτικές προτάσεις του», εκείνος επικαλέστηκε τον Υπαλληλικό Κώδικα και την τιμώρησε με υπηρεσιακή υποβάθμιση και μη προαγωγή παρά τα προσόντα της, σε τμηματάρχη.

Υπάρχουν, υπογραμμίζεται στην καταγγελία, και άλλες γυναίκες στελέχη της ΑΕΠΠ που «αναγκάστηκαν να ενδώσουν στις σεξουαλικές προσεγγίσεις του τέως δικαστικού είτε από φόβο και υπό απειλή είτε για τα ανταλλάγματα και τις εξυπηρετήσεις που επιφύλασσε για τις ερωμένες του». Όποια όμως «τόλμαγε να σταματήσει τη μεταξύ τους σχέση ή να του βάλει όρια, δεχόταν πρωτοφανή επίθεση και πίεση να εγκαταλείψει την ΑΕΠΠ». Στην καταγγελία, γίνονται παράλληλα αναφορές και σε πολιτικά πρόσωπα – από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ- τα οποία είχαν συγγενείς ή φίλους τους οι οποίοι είχαν συνεργασία με τον συγκεκριμένο τέως διοικητικό δικαστή.

Ενδεικτικά γίνεται αναφορά σε «οργανωμένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, και γνωστή ως ο άνθρωπος και στενή συνεργάτιδα πρώην υπουργού …», η οποία «γνώριζε από μέσα τα πάθη του …., τον διευκόλυνε στις πιέσεις και τους εκβιασμούς σε γυναίκες στην ΑΕΠΠ». Το στέλεχος αυτό, «υλοποιώντας εντολές του … επέλεξε στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για ειδικούς επιστήμονες, μια μαγιά γυναικών νομικών, για να χτίσει πάνω τους ο …. ένα πειθήνιο χαρέμι».

 ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ: Βαριές σκιές στην Ανεξάρτητη Αρχή για τις συµβάσεις

Όπως «διαφημίζει» η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) στις εκθέσεις πεπραγμένων που αναρτώνται στο διαδίκτυο, η ίδρυσή της «έλαβε χώρα στο πλαίσιο δημιουργίας ενός βελτιωμένου και εκσυγχρονισμένου συστήματος έννομης προστασίας στο στάδιο της ανάθεσης των δημοσίων συμβάσεων».

του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ 

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι η«άσκηση προδικαστικής προσφυγής ενώπιον της ΑΕΠΠ αποτελεί όρο του παραδεκτού για την άσκηση ενδίκων βοηθημάτων», καθώς και ότι η Αρχή με «υψηλά εχέγγυα θεσμικής και …………………………………………………………………….

Διαβάστε τη συνέχεια στο ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΕΠΠ: Ο υπερήφανος σύζυγος της κυρίας αντιπροέδρου που συντάσσει τροπολογίες

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Τη Δευτέρα η απόφαση για την επιμέλεια της μικρής Λυδίας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας