15:20 Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Καταστροφή Φράγματος Nova Kakhovka - Ukraine: Πέντε Καθοριστικές Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις

Καταστροφή Φράγματος Nova Kakhovka - Ukraine: Πέντε Καθοριστικές Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις

Με ανακοίνωση του ο Καθηγητής Δρ. Ευθύμης Λέκκας αναφέρεται στις τεράστιες περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η καταστροφή του φράγματος Nova Kakhovka στην Ουκρανία:

Συγκεκριμένα  στην ανακοίνωση του αναφέρει ο καθηγητής: 

Η ανατίναξη του φράγματος Nova Kakhovka στην Ουκρανία, αποτελεί μια καταστροφική για το περιβάλλον ενέργεια, η οποία θα επηρεάσει καταλυτικά την ευρύτερη περιοχή στη βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Ειδικότερα το φράγμα Hoba Kaxobka, μήκους σχεδόν 4 χιλιομέτρων διακρίνεται σε δύο τμήματα: το πρώτο που αποτελεί ένα φράγμα βαρύτητας με αδιαπέρατο πυρήνα και αδρόκοκκα υλικά εκατέρωθεν που παρέχουν υποστήριξη στον αργιλικό πυρήνα, και ένα δεύτερο με οπλισμένο σκυρόδεμα, στο κορυφαίο τμήμα του οποίου είναι κατασκευασμένοι οι υπερχειλιστές. Η ανατίναξη έγινε σε αυτό ακριβώς το τμήμα, λόγω της μεγάλης του τρωτότητας.

Οι τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις μπορούν να συνοψιστούν στα ακόλουθα:

  • Ολοκληρωτική καταστροφή της πανίδας και χλωρίδας μίας πολύ μεγάλης έκτασης εκατέρωθεν του Ποταμού Δνείπερου σε ένα μήκος της τάξεως των τετρακοσίων χιλιομέτρων από την Ζαπορίζια έως σχεδόν την Οδησσό και σε πλάτος της τάξεως των 50 περίπου χιλιομέτρων.
  • Μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων φερτών ιζημάτων, ενδεχομένως ρυπασμένων με υψηλά ποσοστά βαρέων μετάλλων, τα οποία θα διαχυθούν και σε περιοχές, οι οποίες παρουσίαζαν ήδη μεγάλη επιβάρυνση.
  • Βίαιη αλλαγή στο καθεστώς των υπόγειων υδάτων και των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων και ειδικότερα των ποιοτικών και των ποσοτικών χαρακτηριστικών τους.
  • Μόνιμη κάλυψη αγροτικών και αστικών περιοχών από στρώμα λάσπης πάχους έως και 2 μέτρων, με δυσμενείς επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή, ιδιαίτερα τροφίμων,  για μεγάλο χρονικό διάστημα, και μάλιστα σε μία ευαίσθητη περιοχή λόγω του πολέμου.
  • Μόνιμες αλλαγές στο μικροκλίμα των περιοχών κατά μήκος του Δνείπερου ποταμού, με επίδραση σε ευρύτερες περιοχές και ενίσχυση των καταστροφικών φαινομένων που συνθέτουν την κλιματική κρίση.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις όμως είναι μόνο μία από τις κατηγορίες επιπτώσεων που αποφέρει αυτή η καταστροφή, καθώς οι κοινωνικές συνέπειες είναι επίσης μεγάλες, δεδομένου ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι αναγκάζονται να μετακινηθούν άμεσα σε πιο ασφαλείς περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λαβρόφ: Tα F-16 των ΗΠΑ μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα -Αν τα δώσουν στο Κίεβο θα κλιμακωθεί η σύγκρουση

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε γιορτή αποφοίτησης μαθητών λυκείου- Δυο νεκροί

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας