20:23 Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Καθαρά Δευτέρα: Προτάσεις για μονοήμερες εκδρομές, έως τρεις ώρες από την Αθήνα

Καθαρά Δευτέρα: Προτάσεις για μονοήμερες εκδρομές, έως τρεις ώρες από την Αθήνα

Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας ενδείκνυται για εκδρομές, είτε με διανυκτέρευση ημερών είτε μονοήμερες.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται πως οι Έλληνες προγραμματίζουν μίνι διακοπές, ενόψει του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, μετά και τη «χαλάρωση» των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Οι προκρατήσεις στους δημοφιλείς χειμερινούς και καρναβαλικούς προορισμούς για ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης ξεπερνούν το 80%, ενώ δεν αποκλείεται να κορυφωθούν, φτάνοντας, τις επόμενες μέρες, ακόμη και στο 100%.

Και αν τυχόν ανήκετε στη μερίδα εκείνων που δεν μπορούν να κανονίσουν να φύγουν από την Αθήνα ώστε να μείνουν σε ένα άλλο μέρος για το τριήμερο, είτε για επαγγελματικούς είτε για οικονομικούς είτε για προσωπικούς λόγους, ή αν τυχόν δεν επιθυμούν να μπουν στη διαδικασία ετοιμασίας βαλιτσών, οι παρακάτω επιλογές είναι ιδανικές για ημερήσιες εκδρομές. Πρόκειται για προορισμούς λίγων ωρών από την ελληνική πρωτεύουσα, ενώ αποτελούν ιδανικά μέρη για φωτογραφίες και φαγητό.

 

Καθαρά Δευτέρα στην Άνδρο

Η Παναγία Θαλασσινή και στο βάθος ο φάρος Τουρλίτης ατην Άνδρο – Φωτό: Νίκος Νικολετάκης

Η Άνδρος συνδέεται με την ηπειρωτική Ελλάδα ακτοπλοϊκώς μέσω της Ραφήνας, απέχοντας από το λιμάνι 36, περίπου, ναυτικά μίλια. Είναι ένα πανέμορφο και μοναδικό νησί των Κυκλάδων. Το ταξίδι, από τη Ραφήνα, διαρκεί μόνο δύο ώρες με συμβατικό πλοίο και υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια.

Ο φάρος Τουρλίτης με το φως της Ανατολής του Ηλίου – Φωτό: Νίκος Νικολετάκης

 

Καθαρά Δευτέρα στο Καρπενήσι -Στερεά Ελλάδα

Η μαγευτική θέα από το Καρπενήσι – Φωτό: Nikos Nikoletakis Photography

Το Καρπενήσι, όπως και όλος ο νομός, βρίσκεται σε ορεινή περιοχή σημαντικού φυσικού κάλλους, πλούσια σε βλάστηση. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική έχει διατηρηθεί σε αρκετό βαθμό, τόσο στα γύρω χωριά όσο και μέσα στην πόλη, με πλήθος καλοδιατηρημένων κτιρίων. Στην πόλη λειτουργεί το «Μουσείο Βουνού» και το «ΚΙΠΕ-Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας» ενώ στα γύρω χωριά υπάρχει πλήθος από λαογραφικά μουσεία.

Η μαγευτική θέα λίγο πριν την ανατολή του Ηλίου στο Καρπενήσι ,με ομίχλη Φωτό: Nikos Nikoletakis Photography

 

Επίσης, υπάρχουν θρησκευτικά μνημεία και εκκλησίες άρρηκτα συνδεδεμένα με την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό αυτού του τόπου, όπως ο καθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδας. Η απόσταση με αμάξι από την Αθήνα μέχρι το Καρπενήσι είναι περίπου 3 ώρες.

 

Καθαρά Δευτέρα στην Παύλιανη

Η μουσική γέφυρα ,από τις πιο εντυπωσιακές ατραξιόν του Πάρκου αναψυχής στην Παύλιανη –  φωτό: Νίκος Νικολετάκης

Η Παύλιανη βρίσκεται μέσα σε πυκνό ελατοδάσος, αποτελώντας έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Φθιώτιδας και αφετηρία για εξορμήσεις στα γύρω βουνά καθώς και επισκέψεις στον Εθνικό Δρυμό της Οίτης, την «Πυρά του Ηρακλέους», το φαράγγι του Ασωπού και το «κάστρο του Κούβελου». Η απόσταση από την Αθήνα με αυτοκίνητο είναι λίγο παραπάνω από τις 2,5 ώρες.

Κούλουμα στην Αίγινα

Το γραφικό λιμάνι της Αίγινας – Φωτό: Νίκος Νικολετάκης

Η Αίγινα παρουσιάζει σημαντικά αξιοθέατα όπως ο Ναός της Αφαίας, η Παλαιοχώρα, τα υπολείμματα του ναού του Ελλανίου Διός και ο Πύργος του Μαρκέλλου. Δημοφιλές τουριστικό κέντρο αποτελεί επίσης, το επιβλητικό Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου μαζί με τον υπερμεγέθη ιερό ναό, καθώς και πληθώρα εκκλησιών που διασώθηκαν μετά την Τουρκοκρατία. Το νησί εξυπηρετείται από τοπικά πούλμαν, έχει οργανωμένο δίκτυο μετακίνησης με λεωφορεία (ΚΤΕΛ) που βρίσκεται στην πλατεία Εθνεργεσίας απέναντι από το λιμάνι, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει να γυρίσει την πόλη πάνω σε μια από τις παραδοσιακές άμαξες. Η απόσταση Αίγινας-Αθήνας είναι περίπου μία ώρα με το πλοίο.

Καθαρά Δευτέρα σε Βυτίνα και Δημητσάνα
Η Βυτίνα είναι ορεινό χωριό στον Νομό Αρκαδίας και αποτελεί ένα από τα αξιολογότερα ορεινά θέρετρα της Πελοποννήσου και ευρύτερα της Ελλάδας. Σημαντικότερα αξιοθέατα στη Βυτίνα είναι ο Ι. Ναός του Αγίου Τρύφωνα που δεσπόζει στη πλατεία της κωμόπολης, οι δύο παραδοσιακοί ξυλόφουρνοι που βρίσκονται κοντά στη κεντρική πλατεία καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο. Επίσης αξίζει να δει κανείς το Δημοτικό Σχολείο Βυτίνας, το οποίο αποτελεί ευεργέτημα του Ανδρέα Συγγρού. Αυτό που χαρίζει στη πόλη την ιδιαίτερη ομορφιά είναι ο δενδροσκέπαστος «δρόμος της αγάπης» που ξεκινά σχεδόν από την πλατεία και καταλήγει στον εθνικό δρόμο Τριπόλεως Βυτίνας. Ο δρόμος ονομάζεται έτσι από πολύ παλιά, όταν ήταν χώρος περιπάτου και γνωριμιών για τους νέους της εποχής. Με βάση τη Βυτίνα και σε κοντινή σχετικά απόσταση μπορεί κάποιος να επισκεφθεί και τη Δημητσάνα. Η Βυτίνα απέχει από την Αθήνα σχεδόν δύο ώρες με το αυτοκίνητο.

Κούλουμα στα Καλάβρυτα

Τα Καλάβρυτα είναι μικρή ορεινή κωμόπολη του Νομού Αχαΐας, χτισμένα στα Αροάνια Όρη σε υψόμετρο 735 μέτρων. Τα Καλάβρυτα απέχουν από την Αθήνα, με αυτοκίνητο, σχεδόν 2,5 ώρες. Φωτογραφία από τον γραφικό σταθμό του οδοντωτού Μέγα Σπήλαιο λίγο πιο πέρα από το χωριό Ζαχλωρού.

Τα Καλάβρυτα αποτελούν έναν από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς

Κούλουμα στο Λουτράκι

Ο φάρος Μελαγκαβί κοντά στο Λουτράκι – Φωτό: Νίκος Νικολετάκης

Κλασικός προορισμός καθώς απέχει ελάχιστα από την Αθήνα. Με το αυτοκίνητο, η απόσταση είναι μία ώρα περίπου από την πρωτεύουσα. Πρόκειται για τουριστικό θέρετρο γνωστό για τα ιαματικά λουτρά του ενώ αν επιλέξει κανείς να πάει στο Λουτράκι, μπορεί να επισκεφθεί και τη Λίμνη Βουλιαγμένης αφού το ένα μέρος απέχει πολύ λίγο από το άλλο.

 

 

Καθαρά Δευτέρα στο Ναύπλιο

 

Το Ναύπλιο ,όπως φαίνεται από το φρούριο στο Παλαμίδι – Φωτό: Νίκος Νικολετάκης

Σχεδόν δύο ώρες από την πρωτεύουσα, το Ναύπλιο αποτελεί έναν αγαπημένο προορισμό για όλους για οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου. Το Ναύπλιο είναι γνωστό για το Μπούρτζι, μικρό φρούριο χτισμένο σε νησίδα μέσα στο λιμάνι. Από το 1930 το κάστρο μετατράπηκε σε ξενοδοχείο, που λειτουργούσε έως το 1970. Σήμερα, αποτελεί μαζί με το Παλαμήδι το σύμβολο της πόλης του Ναυπλίου. Μερικά από τα αξιοθέατα που αξίζει να δει κανείς, είναι το Ρολόι της Παλιάς Πόλης, η πλατεία των Τριών Ναυάρχων και η πλατεία Συντάγματος ενώ μπορεί να πάει και στις συνοικίες Νέο Βυζάντιο και Πρόνοια (τον πρώτο οργανωμένο προσφυγικό οικισμό της νεότερης Ελλάδας).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι φωτογραφίες από την Ελλάδα που έγιναν viral παγκοσμίως στο Instagram το 2021

Η Ελλάδα είναι η ομορφότερη χώρα του κόσμου σύμφωνα με τους αναγνώστες του Condé Nast Traveler

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας