13:41 Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Καθηγητής ΤΕΙ ο εγκέφαλος της απάτης με τα χρυσά χέλια

Καθηγητής ΤΕΙ ο εγκέφαλος της απάτης με τα χρυσά χέλια

Επικεφαλής του μέγα- κυκλώματος λαθρεμπορίας των χρυσών χελιών φέρεται να είναι καθηγητής ΤΕΙ από το Μεσολόγγι. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του e reportaz, οι τελωνειακοί έχουν συλλάβει μέχρι στιγμής τέσσερα άτομα τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση. Ο καθηγητής φέρεται να διαδραμάτιζε κομβικό ρόλο στην παράνομη “επιχείρηση” που είχε σχηματιστεί, αποτελώντας τον μεσάζοντα ώστε να φτάνουν τα χέλια στην Ελλάδα.

Η σπείρα που εξάρθρωσαν οι ελληνικές Αρχές, ήταν διεθνούς εμβελειας με φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Στο πλαίσιο ευρωπαϊκής επιχείρησης, που διοργανώθηκε από τη Europol σε συνεργασία με την Τελωνειακή Υπηρεσία και τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, εξαρθρώθηκε το κύκλωμα με την παράνομη δραστηριότητα, στο οποίο συμμετείχαν ελληνικές επιχειρήσεις και αφορούσε στην παράνομη διακίνηση του προστατευόμενου είδους χελιών (Anguilla Anguilla) (υαλοχελών) από την Ισπανία στην Ελλάδα, τα οποία στη συνέχεια εξάγονταν παράνομα στην Κίνα.

Η χρυσή “επιχείρηση”

Το ανωτέρω είδος χελιού απαγορεύεται να εξαχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) 338/1997 «για την προστασία των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας με τον έλεγχο του εμπορίου τους» (Διεθνής Σύμβαση CITES).

Ειδικότερα, τα χέλια αυτά αλιεύονταν ζωντανά στην Ισπανία λίγο μετά τη γέννησή τους.

Στη συνέχεια,συγκεντρώνονταν από ισπανική εταιρεία, η οποία αποτελούσε το επιχειρησιακό κέντρο τoυ κυκλώματος και μεταφέρονταν με φορτηγό-ψυγείο μέσω Ιταλίας στην Ελλάδα προκειμένου να «ξεκουραστούν» και να οργανωθεί μέσω ελληνικών επιχειρήσεων η μετέπειτα παράνομη εξαγωγή τους στη Κίνα.

Οι παραλήπτες στην Κίνα προέβαιναν στην εκτροφή – πάχυνσή τους, και στη συνέχεια τα πωλούσαν προς 1.500 περίπου ευρώ το κιλό,καθώς εκεί αποτελούν εκλεκτό έδεσμα.

Τα κέρδη από την παράνομη αυτή δραστηριότητα ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ και η υπόθεση αυτή αφορά τόσο σε θέματα φοροδιαφυγής, όσο και σε θέματα ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων Αττικής με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας,αφού είχαν προηγηθεί ενδελεχείς έρευνες, συνελήφθησαν τόσο στο Τελωνείο Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», όσο και σε επαρχιακή πόλη, όπου λειτουργούσε η παραλήπτρια εταιρεία, οι εμπλεκόμενοι στην παράνομη διακίνηση. Η ανάκριση συνεχίζεται.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας