19:04 Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Κατηγορούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου

Κατηγορούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου κατηγορείται για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», σύμφωνα με καταγγελία που κατατέθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τον  ρόλο του στην καταστροφή του Αμαζονίου.

Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση που επιδιώκει να συνδέσει ρητά την αποψίλωση των δασών με απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Οι αυστριακοί υποστηρικτές της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης Allrise υπέβαλαν την επίσημη καταγγελία στο δικαστήριο με έδρα τη Χάγη σήμερα το πρωί. Ζήτησαν να κινηθούν νομικές διαδικασίες εναντίον του Μπολσονάρου και της κυβέρνησής του για ενέργειες «που συνδέονται άμεσα με τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλο τον κόσμο».

Σύμφωνα με την καταγγελία που κατατέθηκε, ο Μπολσονάρου διεξήγαγε εκτεταμένη εκστρατεία με αποτέλεσμα τη δολοφονία υπερασπιστών του περιβάλλοντος και έθεσε σε κίνδυνο τον παγκόσμιο πληθυσμό μέσω εκπομπών ρύπων, που προκαλούνται από την αποψίλωση των δασών.

Η ομάδα πίσω από την καταγγελία υποστηρίζει ότι η διοίκηση  Μπολσονάρου είχε επιδιώξει να «αφαιρέσει συστηματικά, να στειρώσει και να εξαφανίσει νόμους, οργανισμούς και άτομα που υπηρετούν την προστασία του Αμαζονίου».

Αναφέρει ακόμη ότι ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος είναι υπεύθυνος για περίπου 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα χαμένων τροπικών δασών κάθε χρόνο και ότι είναι υπεύθυνος για τους μηνιαίους ρυθμούς αποψίλωσης, που έχουν επιταχυνθεί έως και 88% από την ανάληψη των καθηκόντων του την 1η Ιανουαρίου 2019.

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων εκτιμά ότι οι εκπομπές ρύπων, που αποδίδονται στη διοίκηση του Μπολσονάρου λόγω της ανεξέλεγκτης αποψίλωσης των δασών, θα προκαλέσουν πάνω από 180.000 θανάτους από την υπερθέρμανση του πλανήτη, παγκοσμίως τον αιώνα που διανύουμε.

«Τα τελευταία χρόνια, η επιστήμη του κλίματος έχει διανύσει πολύ δρόμο για να μπορέσει να παράσχει αποδείξεις για συγκεκριμένες αιτιώδεις σχέσεις μεταξύ των εκπομπών αερίων ρύπων και των συνεπειών που προκύπτουν παγκοσμίως», δήλωσε στο AFP ο Rupert Stuart Smith, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο δικηγόρος Nigel Povoas, ο οποίος ηγήθηκε της δίωξης μερικών από τους πιο διαβόητους διεθνείς εγκληματίες, είπε ότι η καταγγελία κατατέθηκε εναντίον πολλών ατόμων της κυβέρνησης Μπολσονάρου. «Εστιάζουμε στους πρωταγωνιστές, που είναι υπεύθυνοι. Λέμε πως, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθούν, συνειδητά βοηθούν και συνδράμουν τους δράστες επί τόπου, διαπράττοντας εγκλήματα όπως δολοφονίες, διώξεις και άλλες απάνθρωπες πράξεις», πρόσθεσε.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν έχει καμία υποχρέωση να εξετάζει καταγγελίες που έχουν υποβληθεί στον εισαγγελέα από άτομα ή ομάδες και δεν τις σχολιάζει έως ότου, ο εισαγγελέας ανακοινώσει ότι έχει ξεκινήσει μια προκαταρκτική εξέταση για ένα συγκεκριμένο θέμα.

Ο Maud Sarlieve, δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και διεθνής ποινικολόγος, δήλωσε ότι εάν η καταγγελία κατά Μπολσονάρου προχωρήσει, θα στείλει ένα σαφές μήνυμα σε ιδιώτες όπως διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών ορυκτών καυσίμων να προσέχουν». «Ο νόμος μας επιτρέπει τώρα να ακολουθούμε εκείνους που συνεχίζουν ανελέητα και εν γνώσει τους, με πολιτικές που σαφώς έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή του περιβάλλοντος και τον αντίκτυπο στον άμαχο πληθυσμό», είπε.

Διαβάστε ακόμη 

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Μπολσονάρου ελέγχεται για διαφθορά

Βραζιλία: «Βυθίζει» τη δημοτικότητα του Μπολσονάρου ο κορωνοϊός

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας