3:39 Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023
eReportaz

Live:

Κατρούγκαλος: «Δεν μπορέσαμε να σώσουμε τον ΕΚΑΣ στον αναγκαστικό συμβιβασμό που κάναμε και είναι κακό ότι κόβεται»

Κατρούγκαλος: «Δεν μπορέσαμε να σώσουμε τον ΕΚΑΣ στον αναγκαστικό συμβιβασμό που κάναμε και είναι κακό ότι κόβεται»

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, δήλωσε: «Οι κύριες συντάξεις δεν μειώθηκαν» τονίζοντας, ότι όσοι λαμβάνουν αθροιστικά κύριες και επικουρικές συντάξεις κάτω των 1.300 ευρώ δεν έχουν λόγο να ανησυχούν.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε, ότι εκτός από τις μειώσεις των επικουρικών για το 20% των ασφαλισμένων, η δεύτερη μείωση αφορά σε αναπροσαρμογή στο μέρισμα δημοσίων υπαλλήλων ενώ δεν θίγονται τα επιδόματα αναπηρίας.

Όσο αφορά το ΕΚΑΣ ο υπουργός ανέφερε: «Δεν μπορέσαμε να σώσουμε τον ΕΚΑΣ στον αναγκαστικό συμβιβασμό που κάναμε και είναι κακό ότι κόβεται» και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «δημαγωγία».

«Πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ ψηφίστηκε και με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Εμείς αυτό το είχαμε ως δεδομένο» τόνισε.

Ενώ επισήμανε, ότι η κυβέρνηση αντικατέστησε το ΕΚΑΣ με την εθνική σύνταξη, που, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού «καλύπτει αποτελεσματικότερα την ανάγκη να προστατευτούν οι συνταξιούχοι από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό».

«Η εθνική σύνταξη είναι καλύτερη από το ΕΚΑΣ γιατί δίνεται σε όλους χωρίς έλεγχο εισοδημάτων. Είναι αλήθεια όμως ότι η εθνική σύνταξη θα αρχίσει να αφορά αυτούς που παίρνουν σήμερα το ΕΚΑΣ μετά το 2018» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να δώσουμε ισοδύναμα σε αυτούς που χάνουν το ΕΚΑΣ και βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Το πρώτο μέτρο που πήραμε ήδη είναι ότι εξασφαλίσαμε πως θα παίρνουν τα φάρμακά τους με χαμηλή φαρμακευτική δαπάνη. Και θα σκεφτούμε από το κοινωνικό πλεόνασμα, τι μπορούμε να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους».

Για τις αναπηρικές συντάξεις τόνισε ότι: «τις κρατάμε όπως είναι σήμερα» και επεσήμανε: «Εμείς αποδείξαμε ότι δεν είμαστε αυτοί που μειώνουμε τις συντάξεις».

https://www.youtube.com/watch?v=C7ZuvgZBYEU

Διαβάστε επίσης:

Γ. Κατρούγκαλος: Ο νεοφιλελευθερισμός σκοτώνει το ευρωπαϊκό όνειρο

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας