20:05 Τρίτη 23 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Εκτός τόπου και χρόνου η 19χρονη με την κόκα

Εκτός τόπου και χρόνου η 19χρονη με την κόκα

Ο έγκριτος νομικός Σάκης Κεχαγιόγλου ανέλαβε την υπεράσπιση της 19χρονης Ειρήνης Μελισσαροπούλου που συνελήφθη στο Χονκγ Κονγκ με 2,5 κιλά κοκαΐνης στο σακίδιό της και με μία πρώτη ανάγνωση της υπόθεσης, θεωρεί πως πιάστηκε θύμα!

Στην εκπομπή του Πέτρου Κουσουλού στον Alpha μίλησε αποκλειστικά, εξήγησε πως δεν θέλει να προβεί σε βιαστικά συμπεράσματα, αλλά παραδέχθηκε πως όλα δείχνουν πως η νεαρή κοπέλα έπεσε θύμα επιτήδειων που της χάρισαν ένα ταξίδι στο εξωτερικό και ενδιάμεσα κατάφεραν να την παγιδέψουν, τοποθετώντας τα ναρκωτικά σε διπλό πάτο σακιδίου.

Ακόμη κι έτσι, όμως, δεν είναι εύκολο να διαλευκανθεί η υπόθεση άμεσα και δυστυχώς για την 19χρονη κινδυνεύει με φυλάκιση 16-18 ετών:

«Είμαι εξοργισμένος διότι κάθε ώρα που περνά και αποκτώ πληρέστερη εικόνα της κατάστασης σκέφτομαι με πολύ θλίψη και οργή, να πω μία επιπολαιότητα, να πω αφέλεια, να πω ηλιθιότητα… Διότι ούτε οργανωμένη είναι μία γυναίκα 19 ετών, ούτε εγκληματικό στοιχείο, ούτε με ποινικό μητρώο, ούτε με παρελθόν, ούτε με τίποτα απ’ ότι προκύπτει από τη δικογραφία.

Η κοπέλα αυτή οδηγείται σε πολυετή κάθειρξη, μία ημέρα σε φυλακές της Κίνας είναι σαν δέκα μέρες σε ελληνικές. Είμαι θλιμμένος διότι στην καλύτερη περίπτωση, η κοπέλα αυτή θα εκτίσει 16-18 χρόνια».

Ο Πέτρος Κουσουλός ρώτησε ποιοι έχουν μέχρι στιγμής έρθει σε επαφή με την 19χρονη Ειρήνη

«Ο Έλληνας γενικός πρόξενος στο Χονγκ Κονγκ, κύριος Ιωάννης Μαλούκος, προθυμοποιήθηκε αμέσως να την επισκεφτεί και με ειδική άδεια πήγε στις γυναικείες φυλακές ανηλίκων. Την είδε για μία ώρα, είναι σε καλή κατάσταση η υγεία της, είναι σοκαρισμένη, αλλά το χειρότερο από όλα έχει άγνοια για το τι πρόκειται να ακολουθήσει Νομίζει ότι είναι μία παροδική περιπέτεια. Γι’ αυτό λέω πως έπεσε εύκολο θύμα των καταστάσεων. Δεν έχει υπάρξει ακόμη η δυνατότητα  να έρθει σε επαφή με τους γονείς της, απαγορεύεται τις πρώτες μέρες. Μέσω των διευθυντών της φυλακής και του κ. πρόξενου, θα προσπαθήσουμε να έρθει σε επαφή, αν και απαγορεύεται. Εγώ ενημερώνω συνεχώς τον πατέρα της και ο κ. πρόξενος ενημέρωσε επίσης τον πατέρα της, του οποίου του έτυχε αυτό το πράγμα στα 50 του χρόνια, μεγαλώνοντας δύο παιδιά! Μέσα στο σαββατοκύριακο ελπίζουμε να υπάρξει επικοινωνία με την Ειρήνη, τόσο μαζί μου, όσο και με τους γονείς της».

Πως συνέβησαν όλα αυτά, πως κατέληξε η κοπέλα να κουβαλάει 2,5 κιλά κοκαΐνης, ρώτησε στη συνέχεια ο οικοδεσπότης του «Νυχτερινού Ρεπορτάζ»:

«Είχε μία εξαιρετική ανατροφή, συνηθισμένη οικογένεια, αστυφύλακας πατέρας, νοσηλεύτρια μητέρα, αθλήτρια του τένις, μάθαινε πιάνο, δεν είχε κάτι η ζωή της που να προδιέθετε κάτι κακό. Φαίνεται καθαρά από την εμπειρία μου ότι η κοπέλα έπεσε εύκολο θύμα, παρασύρθηκε από επιτήδειους, αλλιώς δεν εξηγείται. Δεν θέλω να βγάζω  εύκολα συμπεράσματα, αυτά δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία. Όταν μιλήσουμε με την ίδια ή με τον συνάδελφό μου στο Χονγκ Κονγκ ή όταν μιλήσει με τους γονείς της,  μπορεί να πει διαφορετικά πράγματα».

Ποια ήταν η πορεία της Ειρήνης το τελευταίο διάστημα;

«Έφυγε 31 Αυγούστου κατά δήλωσή της για να σπουδάσει ΙΕΚ βοηθός φαρμακοποιού στην Καλαμάρι. Αυτό δεν το διασταύρωσαν οι γονείς της, διότι δεν είχαν καμία υποψία για εμπλοκή με ναρκωτικά. Δεν είχε δώσει ποτέ εντυπώσεις, ούτε ήταν φυσικά χρήστης . Αλλά φάνηκε πως αυτό που τους είπε ήταν ψέμα, κάλυψη γι’ αυτό που είχε σκοπό να κάνει. Έφτασε από τη Μυτιλήνη στην Καλαμάτα ή στην Αθήνα, από την κεντρική Ευρώπη στην Αιθιοπία και από εκεί στο Χονγκ Κονγκ με ναρκωτικά σε διπλό πάτο σε σάκο. Ποιος της τον έδωσε το σάκο και πως συνέβη είναι εικασίες, το ποιους κανόνισε ταξίδι, αν ήξερε, αν δεν ήξερε, για όλα αυτά είμαι επιφυλακτικός και δεν θέλω να βγάλω εύκολα συμπεράσματα, αν δεν έχω ατράνταχτες αποδείξεις».

Ο Σάκης Κεχαγιόγλου απάντησε στο αν θα επιδιωχθεί η έκδοσή της στην Ελλάδα:

«Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα επί του παρόντος. Δεν διέπραξε αδίκημα στην ελληνική επικράτεια ώστε να ζητηθεί έκδοσή της. Αυτό θα συνέβαινε αν π.χ. έπραττε το αδίκημα στην Ελλάδα και διέφευγε στο εξωτερικό. Τότε θα ζητούσαμε την έκδοση.

Κατά τον ελληνικό κώδικα, τα αδικήματα της παραβίασης του νόμου περί ναρκωτικών, τιμωρούνται και κατά τον ελληνικό ποινικό νόμο. Δηλαδή αδικήματα ημεδαπών στην αλλοδαπή, όπως στην περίπτωση της Ειρήνης. Αυτό θα συμβεί όταν ολοκληρώσει τις ποινικές υποχρεώσεις της απέναντι στη δικαιοσύνη του Χονγκ Κονγκ.

Αυτό σημαίνει ότι θα εκδιωχθεί και κατά τον ελληνικό ποινικό νόμο, όταν ολοκληρώσει την ποινή που αναγκαστικά θα της επιβληθεί και που προς το παρών δυστυχώς φαίνεται πως θα είναι μεγάλη.  Υπάρχει και ένα ζήτημα στο οποίο δεν είμαι απολύτως βέβαιος, αλλά διαβεβαιώθηκα από τους συνεργάτες μου πως δεν υπάρχει δικαστική συνδρομή εκδόσεως μεταξύ της πόλης του Χονγκ Κονγκ και της Ελλάδας».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας