More

  Κέντρο Υγείας Πάρου: Τα κρούσματα είναι 9 φορές περισσότερα απ’ όσα δηλώνονται

  Η Πάρος και η Αντίπαρος είναι αυτή την ώρα στο «κόκκινο» εξ ου και τα πολύ σκληρά μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού.

  Ρεπορτάζ: Έπη Τρίμη

  Όμως, εδώ και μία εβδομάδα ήταν κοινό μυστικό στα δύο νησιά ότι υπάρχει έξαρση του κορωνοϊού. Έχουν ελεγχθεί και έχουν βρεθεί θετικοί περισσότεροι από 30 ενώ κάποιοι άλλοι μιλούν για πάνω από 50 κρούσματα.

  Μια καταγγελία που αφορά στο Κέντρο Υγείας Πάρου από το δημοσιογράφο Βασίλη Κανέλη πήρε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

  Συγκεκριμένα, ο εν λόγω δημοσιογράφος, αναφέρει πως όσοι πάνε αυτοβούλως να εξεταστούν  στο Κέντρο Υγείας Πάρου και να κάνουν στη συνέχεια το τεστ για τον κορωνοϊό δεν λαμβάνουν ενημέρωση για το αν είναι θετικοί ή όχι.

  Εμείς στο eReportaz.gr επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο του Κέντρου Υγείας Πάρου κ. Μαλιδρέτο Χαράλαμπο ο οποίος είπε τα εξής:

  “Στην Πάρο όπως και στα υπόλοιπα νησιά τα τεστ είναι λιγοστά και γίνεται δειγματολιπτικός έλεγχος καθώς σε όλα τα νησιά τα τεστ έχουν δοθεί με τρομερή φειδώ και δεν επαρκούν για να γίνει σωστά ο έλεγχος σε όσους υπάρχει υπόνοια πως είναι φορείς του ιού. Ωστόσο μετά από μια πρόχειρη εξέταση (interview) του “ασθενούς” με τους 4 γιατρούς, το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και τη νοσηλεύτρια αν κριθεί απαραίτητο ο “πάσχων” κάνει το τεστ.

  Αν και εφόσον το αποτέλεσμα είναι θετικό τότε τηλεφωνικώς επικοινωνεί το Κέντρο Υγείας με τον νοσούντα. Σε αντίθετη περίπτωση, πράγματι, δεν υπάρχει όχληση.

  Το Κέντρο Υγείας διαθέτει μοριακό αναλυτή όπου το αποτέλεσμα βγαίνει μεταξύ 50′ και 60′. Επίσης, διαθέτει το Κέντρο θάλαμο αρνητικής πίεσης. Κανείς ωστόσο δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Μια κυρία προχωρημένης ηλικίας με συνοδά χρόνια νοσήματα διακομίστηκε στην Αθήνα όπου και νοσηλεύτηκε πριν ενάμισι μήνα.

  Κατά τον Πρόεδρο κ. Μαλιδρέτο Χαράλαμπο είναι προφανές πως οι ασυμπτωματικοί δεν εξετάζονται όλοι με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό νοσούντων να περιφέρονται στο νησί αποτελώντας δημόσιο κίνδυνο αν και το ιατρικό προσωπικό εκτιμά πως θα έπρεπε νησιά με αυξημένο τουρισμό όπως η Πάρος, η Μύκονος, η Σαντορίνη κλπ να είχαν έναν μεγάλο αριθμό τεστ.

  Στο ερώτημά μας αν ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί ελέγχους στο λιμάνι στην είσοδο των εκδρομέων η απάντησή του ήταν πως γίνεται επίσης δειγματολιπτικά και όχι καθημερινά και με τη θέληση του κάθε ανθρώπου.Οι έλεγχοι ελάχιστοι και μόνο με «καρφώματα» που γίνονται μεταξύ καταστηματαρχών ή από ιδιώτες.

  Τέλος, η αστυνομία κάνει εντατικούς ελέγχους ώστε να τηρείται η καραντίνα 15 ημερών”.

  Στο ερώτημά μου για τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων σε Πάρο αλλά και τον αριθμό των τεστ δεν έλαβα απάντηση.

  Εν κατακλείδι ουδείς είναι απόλυτα ασφαλής και εναπόκειται στην ιδιωτική και μόνο πρωτοβουλία η επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Πάρου.Η εφαρμογή των πολιτειακών μέτρων είναι σημαντική αλλά στην πραγματικότητα επαφίεται στην υπευθυνότητα και ατομική ευθύνη όλων μας.

  Η χρήση μάσκας, η υγιεινή και το τακτικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι με χαρτοπετσέτα μίας χρήσης μετά από κάθε επαφή θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς. Η χρήση αλκοολούχου διαλύματος επιβάλλεται  εφόσον τα χέρια δεν είναι εμφανώς βρώμικα.

  Ασφαλώς οι επαγγελματίες υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος από την ώρα μηδέν, προσπαθώντας να παρέχουν τις υπηρεσίες υγείας τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό με αυταπάρνηση και επιστημονική υπευθυνότητα αλλά μόνο στα ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού. Είναι αρκετό;

   

   

   

   

   

   

   

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Άγιος Δημήτριος, ο προστάτης άγιος των γεωργών και των κτηνοτρόφων

  Δημήτρηδες υπάρχουν σχεδόν όσοι και Γιώργηδες, γιατί και οι δύο Άγιοι έχουν τιμηθεί εξαιρετικά απ' τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους, που αποτελούσαν το μεγαλύτερο...

  Τέννις: Η κατάταξη Τσιτσιπά και Σάκκαρη

  Στην 5η θέση της Παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται για ακόμη μία εβδομάδα ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Ο Ελληνας πρωταθλητής έχει 5.925 βαθμούς, ενώ στην 4η θέση...

  Αρκάς: Ευχές στους εορτάζοντες, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου

  Το δικό του μήνυμα εν όψει των εορτασμών του Αγίου Δημητρίου έστειλε σήμερα ο σκιτσογράφος  Αρκάς. Ο αγαπημένος κομικογράφος ξέρει καλύτερα από τον καθένα...

  Λαβρόφ: Κυρίαρχο δικαίωμα κάθε κράτους τα 12 ναυτικά μίλια

  «Όταν προκύπτει ζήτημα οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ όμορων χωρών, αυτό πρέπει να επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», τονίζει με αφορμή τη σημερινή...

  Μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων λόγω …σκίτσων

  Σε μποικοτάζ των γαλλικών προιόντων προχωρουν η μία μετά την άλλη οι Αραβικές χώρες μετά από τηνευρεία προβολή γελοιογραφιών του Charlie Hebdo  σε δημόσια...