8:28 Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Κεντροαριστερά: Μεγάλη η συμμετοχή στη γιορτή της Δημοκρατίας

Κεντροαριστερά: Μεγάλη η συμμετοχή στη γιορτή της Δημοκρατίας
  • Συνεχίζεται με μικρά προβλήματα η διαδικασία των εκλογών της Κεντροαριστεράς
  • Ελλείψεις στη στελέχωση των εφορευτικών επιτροπών, αποτέλεσμα της μεγάλης συμμετοχής
  • Μέχρι τις 21:00 ανοιχτές οι κάλπες στην Αθήνα, μία ώρα νωρίτερα θα κλείσουν στην υπόλοιπη Ελλάδα
  • Περισσότεροι από 210.000 ψηφοφόροι σε ένα δυναμικό παρόν! 

Μεγαλύτερη από οποιαδήποτε προσδοκία η συμμετοχή στο κάλεσμα για την δημιουργία του Νέου Φορέα της Κεντροαριστέράς. Στις 21.00 κλείνουν και οι τελευταίες κάλπες, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση όπου χρειαστεί. Η αλήθεια πάντως είναι ότι ουδείς περίμενε τόσο μαζική προσέλευση των δημοκρατών πολιτών που δίνουν ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα καταεύθυνση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τις 13:00 είχαν προσέλθει στις κάλπες πάνω από 84.000 ψηφοφόροι, αριθμός εξαιρετικά ικανοποιητικός. Τα άτομα που απαρτίζουν την κεντρική εκλογική επιτροπή είναι σε επιφυλακή.

Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήριο, ενώ θα πρέπει να καταβάλλουν το ποσό των τριών ευρώ. Να σημειωθεί πως δικαίωμα ψήφου στον δεύτερο γύρο θα έχουν μόνον όσοι ψηφίσουν στον πρώτο. Δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί αν δεν υπάρχει υποψήφιος με ποσοστό πάνω του 50% (κάτι που είναι και το πιθανότερο).

Η ψηφοφορία διεξάγεται σε 982 εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια, από τις 08:00 έως τις 20:00 (στην Αθήνα έως τις 21:00 λόγω του Μαραθωνίου) και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση του αδιαβλήτου.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας περιλαμβάνει τέσσερις στάσεις, τις ακόλουθες:

  • Στην πρώτη στάση, σε τραπεζάκι που βρίσκεται στην είσοδο του Εκλογικού Τμήματος, εθελοντής τον οποίο επιλέγει γι’ αυτή τη δουλειά ο ΥΕΚ, καλεί κάθε προσερχόμενο να συμπληρώσει αίτηση/δήλωση για τη συμμετοχή του στην ψηφοφορία. Γι’ αυτό τον σκοπό τον ερωτά αν επιθυμεί απλώς να ψηφίσει ή, επί πλέον, και να μετάσχει στη διαδικασία που θα ακολουθήσει, μετά την εκλογή του νέου επικεφαλής, για την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα. Αναλόγως της απαντήσεως, του παραδίδει για συμπλήρωση την αντίστοιχη αίτηση/δήλωση (Παράρτημα Β’). Αμέσως μετά, στο ίδιο τραπεζάκι, ο ψηφοφόρος καταβάλλει εισφορά τριών(3) ευρώ κατ’ ελάχιστο και ο εθελοντής που ασκεί χρέη ταμία αποκόπτει από το στέλεχος και του παραδίδει αντίστοιχη απόδειξη.
  • Στην δεύτερη στάση, ο ψηφοφόρος προσέρχεται ενώπιον της Εφορευτικής Επιτροπής και παραδίδει στον Πρόεδρό της είτε την συμπληρωμένη αίτηση/δήλωση, είτε το έντυπο προεγγραφής. Ταυτόχρονα του παραδίδει ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και την απόδειξη για την καταβολή της ελάχιστης εισφοράς του των τριών(3) Ευρώ. Ακολούθως, αφού ο Πρόεδρος βεβαιώσει την ταυτοπροσωπία, ο χειριστής εντοπίζει τον ψηφοφόρο στην ταμπλέτα και, συγκεκριμένα, στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, από τον οποίο και τον διαγράφει ηλεκτρονικά. Σε περίπτωση που, για οποιοδήποτε λόγο, ο ψηφοφόρος δεν εντοπισθεί στον Εθνικό Εκλογικό κατάλογο, ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφεται στο Παράρτημα Γ’. Κατόπιν, ο Γραμματέας αναγράφει στην αίτηση/δήλωση τον αριθμό διαπίστευσης του ψηφοφόρου και την τοποθετεί σε διαφορετικό φάκελο αν πρόκειται για (απλό) ψηφοφόρο και διαφορετικό αν πρόκειται για πρόσωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει στην διαδικασία για την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα. Ο Γραμματέας αναγράφει επίσης τα στοιχεία του ψηφοφόρου (επώνυμο, όνομα και ΑΔΤ) στην κατάσταση ψηφισάντων, την οποία και ο ψηφοφόρος υπογράφει παραπλεύρως του ονόματός του. Τότε μόνον παραδίδεται στον ψηφοφόρο το ένα και μοναδικό ψηφοδέλτιο (Παράρτημα Δ’), και α φάκελος.
  • Στην τρίτη στάση, ο ψηφοφόρος μεταβαίνει πίσω από το παραβάν και σημειώνει στο ψηφοδέλτιο έναν το πολύ σταυρό προτίμησης. Εν συνεχεία, τοποθετεί το ψηφοδέλτιο στον φάκελο και, αφού τον κλείσει, κατευθύνεται προς τον Πρόεδρο, ο οποίος τον σφραγίζει και τον μονογράφει. Τότε μόνον, ο ψηφοφόρος ρίχνει το ψηφοδέλτιο στην κάλπη κατά τρόπο εμφανή, ενώπιον του Προέδρου.
  • Του επιστρέφεται η ταυτότητα ή το διαβατήριό του και η διαδικασία ολοκληρώνεται (τέταρτη στάση).

Τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, οι εκπρόσωποι και οι εθελοντές μπορούν να ψηφίσουν στο Εκλογικό Τμήμα όπου παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Σε λίγη ώρα το ereportaz ξεκινά την μετάδοση των αποτελεσμάτων.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας