9:55 Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

ΚΕΠΚΑ : Λέμε ΟΧΙ στο «ξεπούλημα» των υπερχρεωμένων καταναλωτών

ΚΕΠΚΑ : Λέμε ΟΧΙ στο «ξεπούλημα» των υπερχρεωμένων καταναλωτών

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών με το Δ.Τ. «Πως τα κόκκινα δάνεια μπορούν να γίνουν ακόμα πιο επικίνδυνα», στις 16 Οκτωβρίου 2018, ενημέρωσε για την πρότασή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διευκολύνει τις εταιρίες είσπραξης χρεών να λειτουργούν, σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος της Ε.Ε., χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, για την προστασία των καταναλωτών.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. συναντήθηκε, με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, που είναι μέλη της Επιτροπής ECON του Ευρωκοινοβουλίου, όπου συζητείται η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους ενημέρωσε, για τους κινδύνους αυτής της πρότασης, καθώς και για τις προτάσεις των καταναλωτών, για το θέμα αυτό. Επίσης, συναντήθηκε, με την υπεύθυνη αυτού του φακέλου, στην Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία, στις Βρυξέλλες και ενημέρωσε, για το θέμα αυτό, τον κ. Ιωάννη Δραγασάκη, Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, την κ. Αθηνά Κοντογιάννη, Αναπληρώτρια Συνήγορο του Καταναλωτή, την κ. Χαρούλα Καφαντάρη, Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου του Κοινοβουλίου, τον κ. Δημήτριο Αυλωνίτη, Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή και τον κ. Κουρμούση Φώτη, Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ., στις 28 Νοεμβρίου 2018, απέστειλε επιστολή προς όλα τα μέλη της Επιτροπής ECON του Ευρωκοινοβουλίου, στους Υπουργούς Οικονομικών της Αυστρίας και της Ρουμανίας (τρέχουσα και επόμενη Προεδρεία της Ε.Ε.), στις Μόνιμες Αντιπροσωπείες των 28 κρατών-μελών και στους υπεύθυνους για το φάκελο αυτό, των 28 κρατών μελών στο Συμβούλιο.

Στην επιστολή αυτή ζητάμε:

«Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σας, στην προστασία των καταναλωτών (ο όρος καταναλωτής περιλαμβάνει όλους τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες: καταναλωτές, εργαζόμενους, αγρότες, νέους, ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρία, επαγγελματίες, ΜΜΕ κ.λπ.), σχετικά με την πρόταση Οδηγίας για τους διαχειριστές πιστώσεων, τους αγοραστές πιστώσεων και την ανάκτηση των εξασφαλίσεων. Ζητάμε, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να διασφαλίσει ότι θα υπάρξουν αποτελεσματικές δικλείδες ασφάλειας, ώστε να αποφευχθούν επιπτώσεις από την ανάπτυξη μια δευτερογενούς αγοράς, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, στην Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια, συσσώρευσαν μεγάλα ποσά μη εξυπηρετούμενων δανείων, ως αποτέλεσμα της χρηματοοικονομικής κρίσης, αλλά και της ριψοκίνδυνης χρηματοδοτικής συμπεριφοράς αρκετών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων. Στα τέλη του 2017, το συνολικό ποσό μη εξυπηρετούμενων δανείων ανερχόταν περίπου στα 910 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμάει ότι μεγάλος όγκος αυτών των δανείων μειώνει την κερδοφορία των τραπεζών και τις εμποδίζει να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας.

Το Μάρτιο του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την οδηγία αυτή, για να δημιουργηθεί μια δευτερεύουσα αγορά, όπου οι τράπεζες θα μπορούν, εύκολα, να πουλήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σε επενδυτές και διαχειριστές πιστώσεων. Δυστυχώς, όμως, η πλευρά των υπερχρεωμένων δανειοληπτών, φαίνεται να παραβλέπεται.

Είναι βασικό να θυμόμαστε ότι οι καταναλωτές δεν ευθύνονται, για τη συσσώρευση των «κόκκινων» δανείων, που ξεκίνησε το 2008, λόγω οικονομικής κρίσης και λόγω των ανεύθυνων πρακτικών δανειοδότησης, από τους παρόχους πιστώσεων. Ας θυμηθούμε, κάποια σκάνδαλα, όπως η φούσκα των ακινήτων, ή τα δάνεια, σε ξένο νόμισμα. Δυστυχώς, η Ε.Ε., δε διέθετε εναρμονισμένο δίκαιο, για την ανεύθυνη χρηματοδότηση, γεγονός που οδήγησε, σε υπερχρέωση. Πρόσφατα, θεσμοθέτησε κανόνες, για τη στεγαστική πίστη, όχι όμως, για την καταναλωτική.

Η έκθεση εκτίμησης των επιπτώσεων της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι εντυπωσιακά αόριστη, αναφέροντας ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις, στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και αυτές θα εξαρτηθούν, από τη συμπεριφορά των διαχειριστών πιστώσεων.

Οι αγοραστές πιστώσεων (όπως τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου – hedge funds – είναι γνωστά ως «αρπακτικά») και οι εισπράκτορες χρεών έχουν άσχημη φήμη, εξαιτίας των άδικων και επιθετικών πρακτικών τους απέναντι στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες – καταναλωτές – επιχειρήσεις – κυβερνήσεις. Το μόνο τους ενδιαφέρον είναι τα κέρδη τους.

Το άνοιγμα της Ευρωπαϊκής Ενιαίας Αγοράς στα «αρπακτικά» και στις εισπρακτικές εταιρίες θα εκθέσει τους υπερχρεωμένους, σε μεγαλύτερο κίνδυνο επιθετικών συμπεριφορών και κατασχέσεων κατοικιών. Οι εισπρακτικές θα μπορούν να λειτουργούν, διασυνοριακά, χάρη σε ένα «Ευρωπαϊκό Διαβατήριο», αλλά θα εποπτεύονται από τις εθνικές αρχές της χώρας, που είναι εγκατεστημένα τα κεντρικά τους καταστήματα.

Ζητάμε, λοιπόν, η τελική νομοθεσία να είναι πιο ισορροπημένη και να περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία των υπερχρεωμένων. Ζητούμε, από το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο να λάβουν υπόψη τους, τα παρακάτω:

–      Ο σκοπός της Οδηγίας πρέπει να περιοριστεί μόνο στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (90 μέρες καθυστέρηση). Η πώληση ενήμερων δανείων πρέπει να απαγορεύεται.

–      Οι διαχειριστές πιστώσεων, που θα ασχοληθούν με δάνεια υπερχρεωμένων καταναλωτών, πρέπει να πιστοποιούνται, να εγκαθιστούν κατάστημα ή παράρτημα, στο κράτος-μέλος, που θέλουν να λειτουργήσουν και να εποπτεύονται, από τις αρχές της χώρας όπου λειτουργούν.

–      Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, που πρόκειται να πωλήσει δάνεια, σε αγοραστή πιστώσεων, σε συγκεκριμένη τιμή, πριν την πώληση, πρέπει να δίνει τη δυνατότητα, στους χρεώστες του, να πληρώσουν το χρέος τους, στην ίδια τιμή, ή σε μια λίγο υψηλότερη τιμή, που θα προτείνεται, από τις εποπτικές αρχές. Όλοι οι όροι της αγοραπωλησίας δανείων για λόγους διαφάνειας, πρέπει να αποκαλύπτονται στις εποπτικές αρχές.

–      Οι υπερχρεωμένοι καταναλωτές πρέπει να προστατεύονται από άδικες πρακτικές των διαχειριστών και αγοραστών πιστώσεων, οι οποίοι πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες συμπεριφοράς.

–      Πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι μεμονωμένοι δανειολήπτες, έχουν το δικαίωμα να εκπροσωπούνται, νόμιμα, στα δικαστήρια, για να διασφαλιστεί η ίση εκπροσώπηση, δανειστών και δανειζόμενων.

–      Πρέπει να θεσμοθετηθούν εναρμονισμένα και αυστηρά πρότυπα, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας.

–      Όσα κράτη-μέλη διαθέτουν εθνικά μέτρα, για την προστασία των υπερχρεωμένων δανειοληπτών πρέπει να μπορούν να τα διατηρήσουν και να υιοθετήσουν και αυστηρότερα μέτρα.

Οι πολίτες της Ευρώπης περιμένουμε αποφασιστική δράση, από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το θέμα αυτό. Η προστασία των υπερχρεωμένων καταναλωτών γίνεται ακόμα πιο σημαντική, καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές, τον επόμενο χρόνο.»

Η επιστολή αυτή συνυπογράφεται από 41 προσωπικότητες και οργανώσεις από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρωτότυπη επιστολή με τις υπογραφές, είναι διαθέσιμη εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας