8:14 Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Κικίλιας: Πρέπει να παλέψουμε στη μνήμη των ανθρώπων της Πολεμικής Αεροπορίας

Κικίλιας: Πρέπει να παλέψουμε στη μνήμη των ανθρώπων της Πολεμικής Αεροπορίας

Στην Εύβοια βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, όπου συνομίλησε με δημάρχους, και τους εμπλεκόμενους φορέων δασικών πυρκαγιών

«Πληρώσαμε πέρυσι ακριβό τίμημα στη Νότια Εύβοια. Χάθηκαν δύο παλικάρια από την Πολεμική Αεροπορία. Δεν το ξεχνάμε ποτέ και στη μνήμη αυτών των ανθρώπων πρέπει να παλέψουμε και να είμαστε ακόμα καλύτεροι και ακόμα πιο δυνατοί φέτος», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κικίλιας.

Αναφερόμενος στον σχεδιασμό της Πυροσβεστικής για την Εύβοια, ο υπουργός τόνισε ότι «έχουμε στο σύνολο 15.000 μόνιμους πυροσβέστες και 2.500 εποχικούς. Έχουμε τους εθελοντές μας. Εδώ προσλάβαμε 700 δασοκομάντος. Ενισχύθηκαν και οι δυνάμεις, οι οποίες θα έρχονται αερομεταφερόμενες στο νησί, στο βόρειο και στο νότιο κομμάτι του, έχουμε παραπάνω μεσαίου τύπου ελικόπτερα. Θα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη μάχη λόγω των κλιματολογικών συνθηκών».

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, έγινε μία πρώτη σύσκεψη με τους αξιωματικούς του πυροσβεστικού σώματος, τους πυροσβέστες, τους εθελοντές «που είναι η καρδιά και η ψυχή της μάχης που θα δώσουμε στην αντιπυρική περίοδο» και προσέθεσε: «Ζητάμε και θέλουμε και άλλα παραπάνω σε ό,τι έχει να κάνει με την ασφάλεια, με την οργάνωση, με την πρόληψη και την προστασία μιας περιοχής που είναι πολύπαθη και την οποία θέλουμε να προστατεύσουμε».

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισήμανε ότι η προσπάθεια που γίνεται φέτος είναι εθνική και προσέθεσε ότι όλοι γνωρίζουν «ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη αντιπυρική περίοδο». «Θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια στην πρόληψη, έχουμε νομοθετήσει έτσι ώστε να μπαίνει ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ και να κάνει ζώνες μέσα στα δάση. Στο κομμάτι της πρόληψης, θα έχουμε σε 100 μέτρα περίμετρο ξύρισμα γύρω-γύρω από τα στρατόπεδα για λόγους ασφαλείας.

Οι πυρκαγιές εξ αμελείας δεν είναι πλέον πλημμέλημα, είναι κακούργημα με τον νέο Ποινικό Κώδικα και επισύρουν ποινές 10 έως 20 έτη κάθειρξη, φυλακή δηλαδή, και 200.000 ευρώ πρόστιμο, ακόμα και αν είναι εξ αμελείας. Γι’ αυτό παρακαλώ πάρα πολύ προσοχή, οι λίγοι που διακινδυνεύουν τις ζωές των πολλών», σημείωσε ο κ. Κικίλιας και συμπλήρωσε ότι στο δόγμα της κυβέρνησης έχουν αλλάξει πράγματα.

«Παρακαλώ και εσάς θερμά να αναδεικνύετε την προσπάθεια που κάνουν οι πυροσβέστες μας. Θέλω να ξαναθυμίσω για μια ακόμη φορά: «όλοι το βράδυ πάμε σπίτι μας με τις δουλειές που κάνουμε. Αυτοί οι άνθρωποι ρισκάρουν τη ζωή τους. Μπορεί να μη γυρίσουν σπίτι τους το βράδυ, για να σώσουν εμάς και τις περιουσίες των ανθρώπων ή το φυσικό κάλλος», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Β. Κικίλιας: Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τους καθαρισμούς

Πράσινο Ταμείο: 30 εκατ. ευρώ για προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας στην Ελλάδα

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας