More

  Κικίλιας: Τι είπε ο υπουργός υγείας στην παρουσίαση όλων των δωρεών προς το έθνικο σύστημα υγείας

  Η ομιλία του υπουργού υγείας Βασίλη Κικίλια στην παρουσίαση όλων των δωρεών προς το έθνικό σύστημα υγείας στην Βοιωτία.

  Της Αλεξίας Σβώλου

  «Όπως δεσμευτήκαμε, είμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε, αναλυτικά, τα δεδομένα των δωρεών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

  Όπως οφείλουμε, είμαστε εδώ, πιστοί στις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας, από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Είμαστε εδώ, σε αυτήν την ειδική εκδήλωση, για να ευχαριστήσουμε τους ιδιώτες δωρητές που συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, που εξελίχθηκε σε πανδημία και στη μεγαλύτερη κρίση Δημόσιας Υγείας τα τελευταία 100 χρόνια.

  Είμαστε ευγνώμονες για όλους όσοι γενναιόδωρα ανταποκρίθηκαν και συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας, για την αγορά εξοπλισμού, την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας, τη δωρεά χρηματικών ποσών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

  Κυρίες και Κύριοι, η πρωτοφανής αυτή πανδημία, κατέρριψε δεδομένα και συνήθειες χρόνων, επανατοποθετώντας με βίαιο τρόπο, μέσα από τις παγκόσμιες απώλειες, την αξία της ανθρώπινης ζωής.

  Ένα από τα βασικότερα δεδομένα που άλλαξαν, είναι οι δυνατότητες και ο τρόπος πρόσβασης της κάθε χώρας σε προμήθειες ιατροφαρμακευτικών και υγειονομικών υλικών. Ακόμα και τώρα διεξάγεται μια τεράστια διπλωματική και εμπορική μάχη, για τις προμήθειες που κάθε χώρα οφείλει να διασφαλίσει για τους πολίτες της.

  Η πραγματικότητα είναι, ότι ακόμα και για κραταιά υγειονομικά συστήματα χωρών με τεράστια οικονομική ισχύ, υπήρξε ζητούμενο η απλή χειρουργική μάσκα για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετώπισε την τεράστια αυτή πρόκληση με μεγάλη επιτυχία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Προεδρία της Κυβέρνησης για τον συντονισμό.

  Στο πρόσωπο του ακούραστου Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΞ κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, το Υπουργείο Εξωτερικών για την σημαντική συνεισφορά του. Τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής κ. Γιώργο Μυλωνάκη. Αλλά και βεβαίως, το έμψυχο δυναμικό του Υπουργείου Υγείας για τις πολύτιμες υπηρεσίες και την αγαστή συνεργασία.

  Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Γιάννη Κωτσιόπουλο, στον Πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Προμηθειών Υγείας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, στον Πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Δημήτρη Φιλίππου και, φυσικά, στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΙΦΕΤ Α.Ε. κ. Δημήτρη Πανταζή.

  Όλοι μαζί οργανώσαμε μια άνευ προηγουμένου αερογέφυρα προμηθειών, που τόσο μεγάλη ανάγκη είχαν οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το παραϊατρικό προσωπικό των νοσοκομείων μας.

  Έγινε μια συντονισμένη δουλειά, εν μέσω παγκόσμιας διαμάχης υλικών και παραδοσιακής γραφειοκρατίας. Το ελληνικό Δημόσιο όμως, κατάφερε να κινηθεί μέσα στην κρίση γρήγορα, οργανωμένα, αποτελεσματικά, αλλά κυρίως με διαφάνεια.

  Όσον αφορά στην οργάνωση και αποδοχή των δωρεών, θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω την ελεγκτική εταιρεία Deloitte για τον επαγγελματισμό και τη σημαντική τεχνική βοήθεια που μας παρέχει. Παράλληλα, να υπενθυμίσω ότι το Υπουργείο Υγείας έχει συστήσει για τον έλεγχο διαφάνειας, τριμελή επιτροπή ελέγχου, λογοδοσίας και αξιοποίησης των δωρεών.

  Μια Επιτροπή υψηλού κύρους, με επικεφαλής τον τέως Πρόεδρο του ΣΤΕ κ. Σωτήρη Ρίζο και μέλη τον πρώην Πρύτανη του ΕΚΠΑ Καθηγητή Ιατρικής κ. Χρήστο Κίττα και τον Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρη Μπουραντά.

  Οι δωρεές αφορούν 865 Φορείς / Οργανισμούς / Ιδιώτες, που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία δωρεάς. Αλλά και Κράτη, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

  Το σύνολο των δωρεών αυτών ξεπερνά τα 89 εκ. ευρώ.

  • Από αυτά, 40 εκ. ευρώ αφορούν τον ιατρικό εξοπλισμό. Ενδεικτικά: 1.228 Monitors ΜΕΘ 1.051 Αναπνευστήρες και 172 φορητούς αναπνευστήρες 595 Κλίνες ΜΕΘ · 24,2 εκ. ευρώ αφορούν Μέσα Ατομικής Προστασίας Ενδεικτικά: 20.252.348 μάσκες 330.199 χειρουργικές στολές 160.397 Ολόσωμες Προστατευτικές Στολές 134.774 Ποδονάρια
  • 12,5 εκ ευρώ αφορούν καταθέσεις χρηματικών ποσών. Επιπλέον, έχουμε 226 Φορείς / Οργανισμούς / Ιδιώτες, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει πρόθεση δωρεών, ύψους περίπου 8,8 εκ. ευρώ, για τις οποίες αναμένουμε να ολοκληρωθούν διαδικασίες.

  Με αίσθημα ευθύνης ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι στήριξαν εμπράκτως, ηθικά και οικονομικά, το εν λόγω εγχείρημα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Είναι η στιγμή να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, να αφήσουμε πίσω μας κακές πρακτικές του παρελθόντος και να προετοιμάσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας για το μέλλον.

  Αυτό περιλαμβάνει και το σχεδιασμό ενός λειτουργικού back up συστήματος ασφαλείας που θα ενεργοποιείται σε τέτοιες κρίσεις.

  Για μια ακόμη φορά, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δωρητές μας για την αρωγή τους.

  Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

  Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Όλα όσα έκανε η ΕΛ.ΑΣ. την πρώτη μέρα των νέων μετρων – Οι συλλήψεις και τα πρόστιμα

  Χθες ήταν η πρώτη μέρα εφαρμογής των αυστηρών νέων μέτρων και η ΕΛ.ΑΣ. βγήκε στους δρόμους για χιλιάδες ελέγχους. Συλλήψεις και εκατοντάδες πρόστιμα επιβλήθηκαν...

  Ερντογάν: Ο Μακρόν έχασε το δρόμο του

  Συνεχίζει την προσωπική επίθεση στον Εμμανουέλ Μακρόν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε σήμερα, πως ο Εμανουέλ Μακρόν «έχασε το δρόμο του»,...

  Τσακαλώτος: Επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν πλειστηριασμοί, αλλά δεν ήταν πρώτης κατοικίας

  Πλειστηριασμοί Τη μνήμη του ελληνικου λαού επέλεξε να "τεστάρει" ο πρώην Υπουργός Οικονομικών από το βήμα της Βουλής. Δήλωσε περήφανος για την πολιτική που είχε...

  Aλεξία-Ελένη Δαυίδ: Αγωγή ύψους 500.000 ευρώ από τον πρώην σωματοφύλακά της

  Δικαστικοί μπελάδες για την Αλεξία-Ελένη Δαυίδ, κόρη του γνωστού επιχειρηματία Ανδρέα Δαυίδ. Ο πρώην σωματοφύλακάς της με αγωγή της ζητεί το ποσό των 500.000...

  Αγρίνιο: Άνδρας τραυμάτισε με μαχαίρι δύο γυναίκες – Κατάφερε να του ξεφύγει μια τρίτη!

  Σοκ στο Αγρίνιο: Ένας 39χρονος επιτέθηκε και μαχαίρωσε για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους δύο γυναίκες σε σπίτι επί του πεζόδρομου Καραϊσκάκη. Στο διαμέρισμα εκτός...