More

  Κίνα: Διαδικτυακή αστυνόμευση την περίοδο του κορονοϊού

  Σε ισχύ τέθηκαν νέοι κανόνες λογοκρισίας στο διαδίκτυο στην Κίνα, δημιουργώντας ανησυχίες ότι οι αρχές θα ελέγξουν περαιτέρω τις πληροφορίες και τον διαδικτυακό διάλογο και προκαλώντας σχόλια για «διαδικτυακή αστυνόμευση», την περίοδο που η χώρα υποφέρει από την έκρηξη του κορονοϊού.

  Η διοίκηση ασφάλειας του κυβερνοχώρου έχει εφαρμόσει από το Σάββατο ένα σύνολο νέων κανονισμών για τον έλεγχο του «διαδικτυακού περιεχομένου» που ενθαρρύνει το «θετικό» περιεχόμενο, ενώ εμποδίζει το υλικό που θεωρείται «αρνητικό» ή παράνομο.

  Οι κανονισμοί, οι οποίοι κυκλοφόρησαν πέρυσι, έρχονται σε μια εποχή που οι Κινέζοι χρήστες του διαδικτύου έχουν γίνει όλο και πιο επικριτικοί απέναντι στη λογοκρισία, αφού έχουν καταργηθεί ειδήσεις και σχόλια σχετικά με την αντιμετώπιση της έκρηξης του ιού από την κυβέρνηση.

  Υπάρχουν βέβαια και εθελοντές που διατήρησαν περιεχόμενο που αφαιρέθηκε, ενώ παράλληλα οι χρήστες προσπαθούν να βρουν νέους τρόπους για να αποφύγουν τις λογοκρισίες.

  Σήμερα, το hashtag «Οικοσύστημα ελέγχου διαδικτυακών ειδήσεων», είχε προβληθεί πάνω από 3 εκατομμύρια φορές στο Weibo (αντίστοιχο twitter), όμως ορισμένοι λογαριασμοί ειδήσεων που δημοσίευσαν άρθρα σχετικά με το θέμα είχαν απενεργοποιήσει τα τμήματα σχολίων.

  Σε άλλες αναρτήσεις υπήρχαν σχόλια όπως, «Στο μέλλον θα υπάρχουν μόνο καλά νέα και όχι κακά νέα», καθώς και, «Θέλουν να βλέπουμε και να ακούμε αυτό που θέλουν». «Αυτή είναι βασικά η διαδικτυακή εκδοχή της κοινωνικής αστυνόμευσης», επισημαίνει ένα σχόλιο.

  «Τι γίνεται με τον Λι Βενλιάνγκ;», γράφεται σε ένα σχόλιο αναφερόμενο στον τελευταίο γιατρό της Ουχάν, ο οποίος προσπάθησε να μιλήσει για τον ιό στις αρχές της κρίσης.
  Ο θάνατος του Λι προκάλεσε αντιδράσεις στην Κίνα και κλήσεις να προστατεύσει το δικαίωμα ελευθερίας λόγου, όπως αυτό αναγράφεται στο σύνταγμά της.
  Η λογοκρισία υπό μορφή περιορισμού του περιεχομένου αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, με πλατφόρμες που καταργούν το LGBT και το φεμινιστικό περιεχόμενο που θεωρείται ότι «παραβιάζουν» τους κανονισμούς.
  Μάλιστα, μία από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες fan fiction της Κίνας, «The Archive of our own», με LGBT περιεχόμενο φαίνεται να έχει αποκλειστεί από τις 29 Φεβρουαρίου.
  Οι κανόνες, οι οποίοι εδραιώνουν τις προηγούμενες διατάξεις, εκτείνονται τόσο, που ενθαρρύνουν τους παραγωγούς περιεχομένου να προωθούν ένα ιδεολογικό περιεχόμενο, όπως την σοσιαλιστική θεωρία του Xi Jinping με «πλήρη, ακριβή και ζωντανό τρόπο». Το περιεχόμενο θα πρέπει να προάγει την ενότητα και τη σταθερότητα, καθώς και να υπογραμμίζει τα οικονομικά επιτεύγματα της Κίνας.
  Παρ’ όλα αυτά οι κανόνες στους ορισμούς τους για το τι συνιστά «αρνητικό περιεχόμενο» είναι ασαφείς.
  Σύμφωνα με τους κανόνες, το «κακό περιεχόμενο» περιλαμβάνει «πρωτοσέλιδα με επίκληση στο συναίσθημα», «υπερβολικό κουτσομπολιό διασημοτήτων» καθώς και «σεξουαλικά υποννοούμενα» και σε γενικές γραμμές οποιοδήποτε περιεχόμενο που μπορεί να έχει «κακό αντίκτυπο».
  «Είναι πιο δύσκολο να φανταστούμε πώς αυτά τα πρότυπα θα διαδραματιστούν στο πιο διαδραστικό διαδικτυακό περιβάλλον, όπου κάθε πολίτης μπορεί να ανεβάζει ό,τι θέλει», γράφει ο Jeremy Daum, που εργάζεται στο ερευνητικό νομικό κομμάτι του Πανεπιστήμιου Γέιλ στην Νέα Υόρκη και είναι ο ανώτερος συνεργάτης στο κέντρο Paul Tsai στην Κίνα, ο οποίος μετέφρασε και τους κανονισμούς.
  «Φανταστείτε να προσπαθήσετε να καταλάβετε αν ο τίτλος ενός blog ή ενός φόρουμ είναι υπερβολικά εντυπωσιακός-συναισθηματικός ή να προσπαθείτε να εντοπίσετε όλες τα σεξουαλικά υπονοούμενα στο διαδίκτυο στις αναρτήσεις στο Twitter και στα σχόλια.
  Ένας χρήστης του Weibo έγραψε, «Τόσο ασήμαντοι κανόνες. Εκτός από το να δίνουν περισσότερη δύναμη στην κυβέρνηση, δεν είναι καν σαφές πως θα λειτουργήσουν».
  Με πληροφορίες από την Guardian.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Κορωνοϊός: Σε καραντίνα 950 άτομα έπειτα από πάρτι γενεθλίων στη Γερμανία

  Δεκάδες άνθρωποι μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό σε πάρτι γενεθλίων στην πόλη Μπίλεφελντ του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί σε καραντίνα...

  Μυτιλήνη: Συναγερμός από ναυάγιο αλιευτικού σκάφους με τρεις αγνοούμενους

  Τρεις άνθρωποι αγνοούνται από τη Δευτέρα το βράδυ (σ.σ. 9.45μμ) από ναυάγιο μεγάλου αλιευτικού σκάφους στην περιοχή της Σκάλας Νέων Κυδωνιών. Ο δυνατός άνεμος του...

  Χανιά: Ο Κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο σπίτι του τον Μάικ Πομπέο (βίντεο)

  Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη υποδέχθηκαν στις 20.45 το βράδυ τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο...

  Praktiker: «Τα καταγγείλαμε, μας… έγραψαν» λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων

  Βερβεσός, Ταουξής και Γώγος καταθέτουν τη νομική τους άποψη για την αποκάλυψη της «ΜΠΑΜ»- Τι απαντά η διοίκηση του Ομίλου και η εταιρεία security Αίσθηση...

  Ν. Χαρδαλιάς: Το lockdown είναι το τελευταίο μέτρο

  Την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί για την εξάλειψη της πανδημίας επισήμανε με δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας...