21:07 Τρίτη 23 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Κίνα για την διαχείριση της πανδημίας: Εγιναν λάθη – και όχι μόνο επιστημονικά

Κίνα για την διαχείριση της πανδημίας: Εγιναν λάθη – και όχι μόνο επιστημονικά

Η είδηση δεν προκάλεσε έκπληξη. 117 σελίδες διαβαθμισμένων εγγράφων του Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της Χουμπέι στην Κίνα που διέρρευσαν στο CNN από πρώην εργαζόμενο στις κινεζικές υγειονομικές υπηρεσίες και στη συνέχεια αναλύθηκαν από έξι ειδικούς προκειμένου να διαπιστωθεί η γνησιότητά τους. Η ανάγνωσή τους αποκαλύπτει ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας απέκρυπτε ζωτικής σημασίας πληροφορίες για την πανδημία, από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Απρίλιο του 2020.

Τα έγγραφα αυτά αποδυκνείουν τους τότε ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος κατηγορούσε την Κίνα ότι αποκρύπτει πληροφορίες και πως καθυστέρησε να ειδοποιήσει τον κόσμο για το εύρος και τη σοβαρότητα της COVID-19 και ότι παρουσιάζει στοιχεία πολύ κατώτερα των πραγματικών για τον αριθμό των νεκρών στην επικράτειά της εξαιτίας της πανδημίας και μάλιστα κατηγορούσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πως συγκαλύπτει τις αστοχίες του Πεκίνου.

Την ίδια εποχή ο Κινέζος  πρόεδρος  Σι Τζινπίνγκ ισχυριζόταν μετ επιτάσεως  ότι το Πεκίνο ενήργησε με διαφάνεια μετά το ξέσπασμα του ιού στην Κίνα

Και όμως όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα για  παράδειγμα, στις  10 Φεβρουαρίου Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν 2.478 νέα κρούσματα COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων παγκοσμίως σε περισσότερα από 40.000. Όμως απόρρητο έγγραφο του κινεζικού CDC της επαρχίας κατέγραφε 5.918 νέα κρούσματα, μεταξύ των οποίων επιβεβαιωμένα και ύποπτα. Eπίσης, έκθεση στις αρχές Μαρτίου ανέφερε ότι ο μέσος χρόνος μεταξύ της έναρξης των συμπτωμάτων μέχρι τη διάγνωση ανέρχεται σε 23,3 ημέρες, γεγονός που προκάλεσε μεγάλες καθυστερήσεις στην έγκαιρη αντιμετώπιση των αρρώστων.

«Εγιναν λάθη –και όχι μόνο επιστημονικά–, αλλά και γραφειοκρατικά και σφάλματα πολιτικής σκοπιμότητας στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας», σχολίασε ο Γιανζόνγκ Χουάνγκ του ινστιτούτου μελετών Council on Foreign Affairs με έδρα την Ουάσιγκτον. «Δεν είναι απαραίτητο να πρόκειται για σκόπιμη συγκάλυψη. Ακόμη όμως και αν επικρατούσε πλήρης διαφάνεια, αυτό δεν θα απέτρεπε την υποβάθμιση της υγειονομικής απειλής από τον πρόεδρο Τραμπ ή την εξέλιξή της σε πανδημία», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης 

Μανώλης Δερμιτζάκης: Περιορισμένες ελευθερίες για όποιον δεν κάνει το εμβόλιο

To Μουσείο του Λονδίνου θέλει να καταγράψει τα περίεργα όνειρα που βλέπουμε στην πανδημία

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας