20:04 Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Κίνδυνος για τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα από τον δασμολογικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ

Κίνδυνος για τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα από τον δασμολογικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ

Ο καθορισμός μιας κοινής γραμμής απέναντι στον «δασμολογικό πόλεμο» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, ως συνέπεια των επιδοτήσεων προς την αμερικανική εταιρία κατασκευής αεροσκαφών, Boeing και την αντίστοιχη ευρωπαϊκή, Airbus, και ενδέχεται να πλήξει και τα ελληνικά προϊόντα, ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των παραγωγικών φορέων της χώρας.

Σε αυτή έλαβαν μέρος ο αρμόδιος υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Νίκος Αντώνογλου καθώς και ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης των Κοινοτικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, Χαράλαμπος Κασίμης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη από τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας & Ανάπτυξης.

Από την πλευρά των παραγωγικών φορέωνστη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), Γιάννης Βογιατζής, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), Νέλος Γεωργούδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), Γρηγόρης Αντωνιάδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), Χρήστος Αποστολόπουλος και ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ), Ιωάννης Πελεκανάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όλες οι πλευρές εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν από την ελληνική πλευρά, καθώς απειλούνται άμεσα οι ελληνικές εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της συνάντησης ο Σταύρος Αραχωβίτης υπογράμμισε ότι το «μέτωπο» που θα διαμορφωθεί «θα είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο» καθώς «η χώρα μας ως κράτος μέλος της Ε.Ε. συνδιαμορφώνει με όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση κοινό μέτωπο απέναντι σε αυτήν την απειλή».

Σημείωσε ότι οι σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ «βρίσκονται ίσως στο καλύτερο επίπεδο που έχουν βρεθεί ποτέ, ενδεχομένως, ιστορικά. Έχουμε πολύ καλές διπλωματικές σχέσεις, έχουμε πολύ καλές εμπορικές σχέσεις, δεν θέλουμε να διαταράξουμε αυτές τις σχέσεις».

Πηγή: economico.gr

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας