Live:
Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να χαθεί η προθεσμία της 8ης Ιουλίου για την έγκριση από το Eurogroup της δόσης των 6,3 δισ ευρώ, καθώς κατά την πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ακόμα «δρόμος» για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος.
Τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και από το οικονομικό επιτελείο ανέφεραν χθες πώς για να μην υπάρξει πρόβλημα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει όλα τα θέματα (και σε κάθε περίπτωση τα κρισιμότερα) να κλείσουν έως το Σάββατο το βράδυ.
Ωστόσο, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών παραδέχτηκε χθες πως η κατάσταση «είναι πραγματικά δύσκολη. Ας κρατήσουμε μια επιφύλαξη έως το Eurogroup (8 Ιουλίου)», ενώ συμπλήρωσε πως «κάποια θέματα θα τα συμφωνήσουμε αυτή την εβδομάδα και κάποια άλλα την επόμενη».
Ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει περιθώριο μεγάλων καθυστερήσεων έγκειται στο γεγονός ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα πρέπει να εγκρίνει τη διάθεση της δικής του δόσης ύψους 1,8 δισ ευρώ έως τις 31 Ιουλίου. Αν χαθεί αυτή η ημερομηνία, τότε το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τους επόμενους 12 μήνες και βάσει του καταστατικού του Ταμείου, δεν θα μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα. Για να μην χαθεί, όμως, η ημερομηνία, θα πρέπει η έκθεση του ΔΝΤ να είναι έτοιμη το αργότερο έως τις 17 Ιουλίου.
Στη χθεσινή πρώτη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα συζητήθηκαν όλα τα φλέγοντα θέματα και δεν έκλεισε κανένα. Πάντως, χθες διαφάνηκε μία θετική στάση της τρόικας στο αίτημα της κυβέρνησης να διατηρηθούν οι πέντε δόσεις για την πληρωμή του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων του 2013, αντί των τεσσάρων που ζητούσε η τρόικα. Αντίθετα, ανοικτά παραμένουν:
1. Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΦΑ) 2014. Αν και το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε το τελικό σχέδιο στους επικεφαλής της τρόικας, οι τελευταίοι τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας την εξειδίκευση του μέτρου κατά τη σημερινή συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων. Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί δεν αφορά μόνο στην πολυπλοκότητα του συστήματος (προβλέπει 33 συντελεστές και διάφορα κριτήρια), αλλά και στον τρόπο είσπραξής του. Οχι τόσο εάν θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ. Αμφισβητείται, όμως, ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για βεβαίωση εσόδων ύψους 3,17 δισ ευρώ και είσπραξης 2,76 δισ ευρώ.
2. Αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του ΕΟΠΥΥ. Σήμερα, οι επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας, κ. Αδ. Γεωργιάδη. Μετά την ευρεία σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργείων που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας ανέφερε πως θα προταθεί στην τρόικα ως ισοδύναμο μέτρο, να χρεώνονται τα διαγνωστικά κέντρα και οι ιδιωτικές κλινικές τις όποιες υπερβάσεις δαπανών (claw back). Τα φορολογικά θέματα και ο ΕΟΠΥΥ είναι τα προβλήματα που δημιουργούν το δημοσιονομικό κενό ύψους 1 δισ ευρώ για φέτος και 1 δισ ευρώ για το 2014.
3. Εργασιακά και συνταξιοδοτικά ζητήματα. Οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν σήμερα σύσκεψη και με τον υπουργό Εργασίας, κ. Ι. Βρούτση. Είναι πολύ πιθανό να τεθεί ως προαπαιτούμενη δράση για την ολοκλήρωση του ελέγχου η εφαρμογή της εισφοράς επί των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ για το 2014, ενώ ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο να γίνουν μειώσεις στις συντάξεις των νέων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ. Το υπουργείο Εργασίας θα παρουσιάσει σήμερα και το νέο τρόπο προσδιορισμού του κατώτατου μισθού. Πέραν αυτών, στελέχη του ανέφεραν ότι δεν έχει τεθεί από την τρόικα το θέμα της άρσης του ορίου 5% στις μαζικές απολύσεις.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ