Κινεζικό ενδιαφέρον για «Πράσινες» επενδύσεις της ΔΕΗ

Κινεζικό ενδιαφέρον για «Πράσινες» επενδύσεις της ΔΕΗ

Ενδιαφέρον κινέζων επενδυτών για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ εκδηλώθηκε στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαγκάη, όπου με βρέθηκε το προηγούμενο τριήμερο ως επικεφαλής πολυάριθμης επιχειρηματικής αποστολής που ταξίδεψε στο οικονομικό και εμπορικό κέντρο της Κίνας επ΄ ευκαιρία της μεγάλης διεθνούς έκθεσης CIIE (China International Import Expo) 2019.

O επικεφαλής της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Γιώργος Στάσης ήταν ένας από τους 93 εκπροσώπους από 62 συνολικά ελληνικές εταιρείες και συλλογικούς επιχειρηματικούς φορείς που βρέθηκαν στη Σαγκάη σε προγραμματισμένες συναντήσεις με εκατοντάδες Κινέζους επιχειρηματίες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Στάσης είχε συζητήσεις με ηγετικά στελέχη της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Κίνας (Development Bank of China) που θέλουν να επενδύσουν στη ΔΕΗ.

Η Development Bank of China δεν είναι άγνωστη στον ελλαδικό ενεργειακό χώρο, καθώς το 2017 είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον ΑΔΜΗΕ, τον διαχειριστή των δικτύων της υψηλής τάσης. Αν και σε σχέση με το ακριβές σχήμα συνεργασίας δεν υπήρχε κατάληξη και θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις, το πιο πιθανό είναι ότι θα λειτουργήσουν ως επενδυτικός βραχίονας.

Σημαντική θεωρείται επίσης και η προοπτική να λειτουργήσει προσεχώς και τρίτη αεροπορική γραμμή που θα συνδέει την Κίνα με την Ελλάδα, μεταφέροντας τουρίστες στη χώρα μας. Μέχρι στιγμής υπάρχει σύνδεση μόνον με το Πεκίνο, ενώ τον προσεχή Ιούνιο θα συνδεθεί και η Σαγκάη με το «Ελ. Βενιζέλος». Από τις επαφές αυτών των ημερών προέκυψε ενδιαφέρον για να συνδεθεί και η νοτιοδυτική Κίνα με την Ελλάδα με πτήση που θα ξεκινήσει από την «πόλη των πάντα», την Τσένγκ Ντου που είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας Σεσουάν.

Ο Ali Baba και οι τουρίστες

Διακηρυγμένος στόχος, άλλωστε, της ελληνικής πλευράς είναι οι Κινέζοι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα από 200 χιλιάδες ετησίως που είναι τώρα να φθάσουν το 2021 τους 500 χιλιάδες, καθώς το ενδιαφέρον από τις ανερχόμενες οικονομικά μικρομεσαίες τάξεις της Κίνας αυξάνεται. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε την Τρίτη με Daniel Yong Zhang, ιδρυτή και ιθύνοντα νου της εταιρίας Ali Baba και συζήτησαν την προβολή της Ελλάδας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Ali Express, η οποία έχει 700 εκατομμύρια πελάτες και το ρεκόρ πωλήσεων μιας ημέρας έφτασε σε αξία τα 30 δισεκ. δολάρια με διακίνηση 1 δισεκατομμυρίου δεμάτων.

Ο Κινέζος «βασιλιάς των διαδικτυακών πωλήσεων» εξέφρασε επιθυμία για πώληση ελληνικών προϊόντων μέσω της πλατφόρμας του, ενώ ο πρωθυπουργός ζήτησε την προώθηση του ελληνικού τουρισμού μέσω της πλατφόρμας, η οποία προσφέρει και τουριστικές υπηρεσίες. «Μπορείτε να πουλάτε ελληνικά προϊόντα στην Κίνα και να συμβάλλετε ώστε να έρχονται οι κινέζοι τουρίστες στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας (ICBC) είναι σήμερα τη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο και η οποία πρόκειται να ανοίξει γραφεία στην Αθήνα. Η ICBC συμμετέχει ήδη σε επένδυση 300 εκατομμυρίων σε ηλιοθερμικά συστήματα στην Κρήτη και όπως ειπώθηκε στη συνάντηση εξετάζει τις δυνατότητες να συμμετέχει και σε άλλες επενδύσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε στη Σαγκάη και τον Πρόεδρο της μεγάλης εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας ZTE, η οποία διαθέτει ήδη παρουσία στην Ελλάδα, ενώ εξετάζει τη δυνατότητα δημιουργίας τεχνολογικού πάρκου καθώς και εργοστασίου μεταποίησης το οποίο θα μπορεί να παράγει προϊόντα και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Πηγή: protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στην Κίνα ο Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον χάρτη των επενδύσεων»

Σχόλια