10:48 Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023
eReportaz

Live:

Κιβωτός του Κόσμου: Καταθέτει ο πατήρ Αντώνιος - Οι τρεις μαρτυρίες που τον «καίνε»

Κιβωτός του Κόσμου: Καταθέτει ο πατήρ Αντώνιος - Οι τρεις μαρτυρίες που τον «καίνε»

Κατάθεση από τον επικεφαλής της «Κιβωτού του Κόσμου», πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, αναμένεται να λάβουν οι ανακριτικές αρχές, χωρίς να προσδιορίζεται προς το παρόν η ιδιότητα με την οποία θα τη δώσει. Δηλαδή ως κατηγορούμενος ή μάρτυρας, ανάλογα με τα στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους οι ανακριτικές αρχές.


Ο 18χρονος πρώην τρόφιμος σε δομή της Μ.Κ.Ο. και ο 16χρονος μάρτυρας, που κατέληξαν στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, φέρεται να τον εμπλέκουν σε συγκεκριμένα αδικήματα που περιέγραψαν στους αστυνομικούς. Στην κατάθεση του, ο 18χρονος, κάνει λόγο για υψηλόβαθμο στέλεχος που τον έχει κακοποιήσει σεξουαλικά, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει με την μαρτυρία του και ο 16χρονος. Την ίδια ώρα, εργαζόμενος τη δομής, φέρεται να γνώριζε τι συνέβαινε, ενώ έχει δει με τα μάτια του και περιγράφει κάποια από τα αδικήματα.

Τον έπαιρνε μαζί του σε ταξίδια σε δομές

Στην κατάθεση τους στους αστυνομικούς, ο 18χρονος ανέφερε ότι ο πατέρας Αντώνιος φέρεται να έδειχνε ιδιαίτερη συμπάθεια στο πρόσωπο του. Μάλιστα όπως περιγράφει ο ενήλικος σήμερα πρώην φιλοξενούμενος της Μ.Κ.Ο., τον έπαιρνε μαζί του σε ταξίδια που πραγματοποιούσε σε όλες τις δομές. Λόγω αυτών των περιγραφών ήδη, οι χώροι της «Κιβωτού» σε Κολωνό, Χίο, Βόλο και Καλαμάτα, έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ.. Παράλληλα ο 18χρονος, περιγράφει με λεπτομέρειες ασελγείς πράξεις σε βάρος του, που έλαβαν χώρα το 2021. Μάρτυρας σε αυτές, ήταν ο ανήλικος που κατέθεσε ενώπιον της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων.

Όπως περιγράφει χαρακτηριστικά ο 18χρονος στην κατάθεση του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»: «Άρχισε να μου κάνει περίεργα πράγματα. Ας πούμε, όταν μιλάγαμε ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή είμασταν μαζί και σηκωνόμουν να φύγω, καθώς έφευγα μου χτυπούσε τον ποπό με το χέρι. Αν και δεν μου άρεσε αυτή η κίνηση προσπαθούσα να τη δικαιολογήσω, γιατί και στο μπάσκετ αυτό έκανε. Αυτό γινόταν δύο με τρεις φορές την εβδομάδα στην αρχή, μετά πέντε φορές την εβδομάδα, μετά αρκετές φορές την ημέρα, μέχρι που έφτασε στο σημείο να γίνεται 15 φορές την ημέρα. Επίσης στην Καλαμάτα από το καλοκαίρι μέχρι και τον Νοέμβριο που κάναμε μπάνιο στη θάλασσα, στα παιχνίδια που κάναμε στο νερό, καθώς έκανε πως με έπνιγε, άρχιζε να βάζει το χέρι του μέσα στο μαγιό μου. Στην αρχή προσπάθησα να τον δικαιολογήσω με την αγάπη που του είχα και δεν έλεγα τίποτα».

Εξετάζουν και άλλους εργαζόμενους της «Κιβωτού»

Και άλλα πρόσωπα, εκτός από τον πατέρα Αντώνιο, τα οποία περιγράφουν οι μάρτυρες στις αρχές, αναμένεται να βρεθούν στο «κάδρο» της προανακριτικής έρευνας. Τόσο πρώην τρόφιμοι, όσο και ανήλικοι φιλοξενούμενοι, αλλά και εργαζόμενοι από όλες τις δομές θα κληθούν να δώσουν καταθέσεις, ενώ παράλληλα θα εξεταστούν όλοι οι χώροι της Μ.Κ.Ο. για να εξακριβωθεί εάν ευσταθούν οι καταγγελίες που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα στον «Συνήγορο του Πολίτη», οι οποίες άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου». Αυτές, εκτός από περιστατικά ασέλγειας, αφορούσαν ξυλοδαρμούς, υποσιτισμό και σκληρές τιμωριτικές συμπεριφορές.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ 18χρονος φιλοξενούμενος της Κιβωτού, στην Πωγωνιανή, φέρεται ότι στέλεχος που εμπλέκεται και σε καταγγελίες για ξυλοδαρμούς στο Βόλο είναι ο ίδιος άνθρωπος που όταν ήταν 13 ετών για ασήμαντη αφορμή χειροδίκησε εις βάρος του. Με αυτό τον τρόπο προσπάθησε να τιμωρήσει και άλλα τρία παιδιά που χειροδίκησε, είπε χαρακτηριστικά ο 18χρονος.

Την κατεύθυνση των ερευνών, αναμένεται να δίνει πλέον ο ανακριτής, καθώς η δικογραφία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Ανηλίκων. Όπως συνέβαινε και στην υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό, όσοι κρίνονται ύποπτοι για τέλεση αδικημάτων αναμένεται να δώσουν κατάθεση απευθείας ενώπιον του ανακριτή. Αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, που παρέδωσαν τον φάκελο στον Εισαγγελέα, κάνουν λόγο για «ανήθικες συμπεριφορές» σε βάρος των παιδιών, ενώ σημειώνουν ότι η έρευνα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

«Με είχε κάνει υποχείριο του…»

«Με είχε κάνει υποχείριό του και μου έλεγε: “Με έχεις ανάγκη και γι’ αυτό τον λόγο δεν θα κάνεις τίποτα και δεν θα πεις τίποτα”», ανέφερε στην ανατριχιαστική καταγγελία του ο 18χρονος, περιγράφοντας τα όσα ζούσε στα χέρια του υψηλόβαθμου στελέχους της «Κιβωτού». Ο εφιάλτης ξεκίνησε όταν ήταν μόλις 15 ετών. Περιστατικά ασέλγειας, σεξουαλικής κακοποίησης και κάθε λογής εξευτελιστικές συμπεριφορές σε βάρος του, τον οδήγησαν μέχρι τον «Συνήγορο του Πολίτη». Μερικές εβδομάδες αργότερα, για το περιστατικό επιλήφθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, που ενημερώθηκε όταν άρχισαν να πληθαίνουν οι αναφορές για τις συνθήκες διαβίωσης στις δομές της Μ.Κ.Ο..

Ο 18χρονος κλήθηκε αυτή τη φορά να καταθέσει ενώπιον της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων. Τα όσα ανέφερε έχουν καταγραφεί μεταξύ Σεπτεμβρίου του 2020 και Ιανουαρίου του 2022.

Όπως περιγράφει ο νεαρός, το καταγγελλόμενο πρόσωπο, όχι μόνο ασελγούσε σε βάρος του, αλλά τον εκβίαζε απειλώντας τον πως αν μιλούσε, θα έκοβε τις παροχές του οργανισμού στα μέλη της οικογένειας του. Η Μ.Κ.Ο. είχε φροντίσει για τη διαμονή της ανήμπορης μητέρας του, ενώ είχε βρει δουλειά στον αδερφό του. Εκτός όμως από τις κακοποιητικές συμπεριφορές, τις απειλές και τους εκβιασμούς, το στέλεχος της «Κιβωτού», πολλές φορές για να τον κατευνάσει του έκανε ακριβά δώρα, όπως επώνυμα παπούτσια, ακόμα και iphone.

Η ύποπτη μετακίνηση

Ο 18χρονος, που από μικρή ηλικία ζούσε στη δομή του Κολωνού, πείστηκε από το υψηλόβαθμο στέλεχος να μετακινηθεί σε άλλο χώρο της «Κιβωτού της Κόσμου» στην επαρχία, με το πρόσχημα της οικονομικής στήριξης. Όπως φαίνεται όμως εκεί, τον ακολούθησαν και οι κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος του. Για την μετακίνηση του παιδιού, ρωτήθηκε ο επικεφαλής της «Κιβωτού του Κόσμου», ο οποίος ανέφερε: «Αυτό μπορεί να γίνει αν συντρέχουν ειδικές συνθήκες όπως το να έχει αναπτύξει παραβατική συμπεριφορά, συγκεκριμένες παρέες που τον οδηγούν σε άσχημα πράγματα, όχι στην Κιβωτό, στο σχολείο γιατί αρκετά από τα παιδιά αυτά έχουν στο κοινωνικό παρελθόν τους παραβατικότητα».

«… δεν πρόκειται να συγχωρήσουν ότι δεν είμαστε οι γονείς τους»

«Όχι, δεν με κάλεσε κανείς (σ.σ. για την υπόθεση)», ανέφερε ο πατέρας Αντώνιος μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, μετά τη δημοσιοποίηση των σοκαριστικών καταγγελιών, σημειώνοντας παράλληλα ότι: «Δεν ξέρω αν σας έχει συμβεί να μεγαλώνετε παιδιά τα οποία έρχονται τραυματισμένα από παραβατικές οικογένειες. Είναι πάρα πολύ λυπηρό εμείς που κάνουμε αυτή τη δουλειά ξέρουμε ότι τα παιδιά αυτά δεν πρόκειται να συγχωρήσουν ότι δεν είμαστε οι γονείς του». Ερωτηθείς για το αν γνωρίζει τα παιδιά που έφτασαν μέχρι τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής για να περιγράψουν τα περιστατικά, ο επικεφαλής της Μ.Κ.Ο. είπε: «Δεν ξέρουμε το όνομά του, το επίθετό του. Έχουμε πάρει τηλέφωνο και ζητήσαμε περισσότερα στοιχεία αλλά δεν έχουμε απάντηση».

Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των καταγγελιών που έφτασαν στο «Συνήγορο του Πολίτη», είναι μεγάλος, από τα λεγόμενα του πατέρα Αντώνιου, δεν φαίνεται να έχουν τρέξει διαδικασίες για τον εντοπισμό προσώπων που εργάζονται σε δομές της Μ.Κ.Ο. και μπορεί να σχετίζονται με τις σοκαριστικές αναφορές. «Στον Κολωνό μαζί με τους παιδαγωγούς είναι 30 άτομα. Μιλήσαμε, τους μαζέψαμε και υποπτευόμαστε κι εμείς κάποια περιστατικά. Εννοείται ότι μεταξύ μας συζητήσαμε και καθίσαμε όλοι μαζί. Δεν έχει συμβεί κάτι. Μιλάμε ότι υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που κάνουν πράγματα. Τι να σας πω, εγώ σας λέω ότι όλα αυτά με εκπλήσσουν γιατί εμείς μένουμε στην ουσία μέσα στο έργο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατήγγειλε ξυλοδαρμό στη δομή και απολύθηκε

«Έχω ενημερωθεί για το ποιος είναι και απομακρύνθηκε από την πρώτη μέρα. Έγινε κουβέντα μαζί του αλλά ήταν πολύ εριστικός και δεν έκανε για τη δουλειά. Σύμφωνα με το διευθυντή του καταστήματος αποφάσισαν μετά από περιστατικό με μια κλοπή. Θεωρήσαμε ότι ίσως και να έχει σχέση για αυτό και απομακρύνθηκε», ανέφερε ο πατέρας Αντώνιος, σχετικά με τον παιδαγωγό της «Κιβωτού» στο Βόλο, που απομακρύνθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Λίγες ώρες πριν είχε προχωρήσει στην πρώτη καταγγελία για την Μ.Κ.Ο. που αφορούσε περιστατικό ξυλοδαρμού τριών παιδιών. «… Είναι το δεύτερο γεγονός μέσα σε 8 μήνες που εμπλέκεται ο ίδιος άνθρωπος σε κακοποίηση ανηλίκου», ανέφερε σε ανάρτησή του στα social media, ο πρώην εργαζόμενος. «Πρέπει να σημειωθεί πως κανένας από τους ανηλίκους δεν έφερε πάνω του σημάδια κακοποίησης, καθώς επίσης οι εν λόγω ανήλικοι που προέβησαν στις καταγγελίες έφασκαν και αντέφασκαν», ανέφεραν τότε σε ανακοίνωση απάντηση, οι υπεύθυνοι της «Κιβωτού του Κόσμου».

Η απάντηση της Κιβωτού

Η Κιβωτός του Κόσμου, από την πλευρά της απαντά ότι όλες οι καταγγελίες είναι ψευδείς και συκοφαντικές και σε ανακοίνωσή της στο Facebook αναφέρει:

«Θέλουμε να δηλώσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και φιλοξενούνται σε Κυριακάτικη εφημερίδα είναι παντελώς ψευδείς και συκοφαντικές.

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι σχετικές καταγγελίες να διακινούνται με οργανωμένο τρόπο άρχισε και η εσωτερική αναζήτηση για τη διερεύνηση των συγκεκριμένων (ανύπαρκτων) περιστατικών από την οποία δεν προέκυψε κανένα σχετικό στοιχείο αλλά αντιθέτως αποδείχθηκε ότι είναι εντελώς ψευδείς και αβάσιμες. Τα στοιχεία αυτά είναι στη διάθεση των αρχών, οι οποίες δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί μας.

Έχουμε όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και ζητούμε την ταχύτερη δυνατή διερεύνηση και διαλεύκανση της σκοτεινής αυτής υπόθεσης προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια και το σενάριο ψεύδους και να αρθεί η θλιβερή αυτή σκιά πάνω από τον οργανισμό μας και τους χιλιάδες ανθρώπους και υποστηρικτές του που ανιδιοτελώς δίνουν και την ψυχή τους για την ευόδωση των στόχων του.

Για την Κιβωτό, το θέμα δεν είναι νομικό αλλά πρωτίστως ηθικό. Παρά ταύτα οφείλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, τον οργανισμό, τους εθελοντές και τους εργαζόμενους, γι’ αυτό και θα ακολουθήσει άμεσα μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και ψεύδη καταμήνυση.

Με εκτίμηση
Κιβωτός του Κόσμου».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας