11:56 Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023
eReportaz

Live:

«Κιβωτός του Κόσμου» - Τι λέει η εικαστικός που ζωγράφιζε τους τοίχους των δομών: «Ούτε ευχαριστώ» – «έβλεπα τα παιδιά να φωνάζουν ”πεινάω”»

«Κιβωτός του Κόσμου» - Τι λέει η εικαστικός που ζωγράφιζε τους τοίχους των δομών: «Ούτε ευχαριστώ» – «έβλεπα τα παιδιά να φωνάζουν ”πεινάω”»

«Εβλεπα τα παιδιά να φωνάζουν ”πεινάω”»

«Όταν υπάρχει αγνωμοσύνη, υπάρχει στεναχώρια»

Είναι η εικαστικός, Ντίνα Λιοσάτου, που πριν 18 χρόνια αφιλοκερδώς έδωσε ζωή και χαρά στους άδειους τοίχους της νεοσύστατης τότε δομής στον Κολωνό.

«Η πληρωμή μου ήταν που έβλεπα τα παιδιά να χαίρονται με αυτά που έφτιαχνα λες και ήταν σε παιδική χαρά».

Ζωγράφισε τις πόρτες και τα παράθυρα. Μεταμόρφωσε τον παιδικό σταθμό, το νηπιαγωγείο, τον χώρο κατήχησης αλλά και το γραφείο του πατέρα Αντωνίου, ο οποίος, όπως καταγγέλλει η ίδια, δεν επεδίωξε ποτέ να τη συναντήσει για να την ευχαριστήσει για το έργο της.

«Περιμένεις τουλάχιστον ένα χαρτάκι να γράφει δεν μπόρεσα να παραβρεθώ για να σε ευχαριστήσω. Τίποτα».

Οι «ειδικές» παραγγελίες του πατέρα Αντωνίου
Συνολικά, στα δύο κτήρια της δομής εργάστηκε σχεδόν μία εβδομάδα. Μοναδικός βοηθός ο σύζυγός της που της μετέφερε τις σκάλες αλλά και τα υλικά που χρειαζόταν.

«Επειδή ήμουν ανεβασμένη σε μια σκάλα με 7 σκαλοπάτια, ανεβοκατέβαινε να μου προσφέρει μπογιές και πινέλα. Δουλέψαμε 3 μέρες στον Κολωνό και άλλες 2 μέρες στον ξενώνα».

Η ίδια, μαζί με τον σύζυγό της μιλούν αποκλειστικά στο LIVE NEWS και περιγράφουν μια απρόσωπη και αφιλόξενη προσέγγιση των ανθρώπων της δομής.

«Ούτε νερό, ούτε ένα λεπτό του ευρώ δε μας έδωσαν»

Εντύπωση είχε προκαλέσει στην κ. Λιοσάτου, πως στη μία και μοναδική συνάντηση που είχε με τον πατέρα Αντώνιο, της είχε ζητήσει μέχρι και βιτρό στα τζάμια του γραφείου του για να μην φαίνεται, όπως λέει, ποιον φιλοξενεί μέσα.

«Θέλω να επέμβω και για βιτρό. Μου λέει ‘ναι θα ‘θελα και εγώ σε κάποιους προσωπικούς χώρους που έχω πάνω ο ίδιος και δε θέλω να φαίνονται από έξω προς τα μέσα ποιοι είναι’».

Η καλλιτέχνης φιλοτέχνησε ένα κόκκινο βιτρό με παιδική σβούρα.

«Μου είπε θέλω να μου κάνεις το νηπιαγωγείο, θέλω να μου κάνεις τον χώρο κατήχησης μέσα, θέλω να μου κάνεις το γραφείο μου. Μου είπε θα τα ξαναπούμε κυρία Λιοσάτου. Αυτό το κάποια φορά δεν έγινε ποτέ».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κιβωτός του Κόσμου: Στην αντεπίθεση ο πατέρας Αντώνιος – Τι ζήτησαν οι δικηγόροι του στον Αρειο Πάγο

Κιβωτός του Κόσμου: Συνεχίζεται η “αντεπίθεση” του π. Αντωνίου απέναντι σε όσους τον κατηγορούν – Τι συνέβη στο Facebook

 


Η απρόσωπη «Κιβωτός»
Εξηγεί στο LIVE NEWS πως τους ανθρώπους της δομής τους έζησε από πρώτο χέρι. Τόσο τον πατέρα Αντώνιο που από τότε ήταν δύσκολα προσβάσιμος όπως λέει.

«Τον ρωτάω πότε μπορώ να συναντήσω τον πατέρα Αντώνιο. Μου λέει πείτε μου σε μένα. Του λέω θέλω κάτι προσωπικό».

Αλλά και τον 35χρονο που μέχρι πρότινος ήταν γενικός διευθυντής της δομής αλλά τότε ήταν ένα 17χρονο αγόρι που εργαζόταν στη ρεσεψιόν της δομής.

«Γνωρίζω τον …. Ήταν τότε 17 – 18 ετών. Ήταν στο γκισέ μπροστά στην είσοδο. Έχουμε ξαναπάει, πάλι προσφέραμε πολλά πράγματα. Δεν παρουσιάστηκε καθόλου καθόλη τη διάρκεια των εργασιών μου ούτε ο πατέρας Αντώνιος, ούτε η πρεσβυτέρα».

Μετά την βροχή καταγγελιών για την «Κιβωτό», η Ντίνα Λιοσάτου ανακαλεί μνήμες από εκείνες τις μέρες που ζωγράφισε τοίχους και παράθυρα με δεκάδες ενθουσιασμένα παιδιά να την περιτριγυρίζουν…

«Αυτό που με στεναχώρησε περισσότερο είναι ότι τα παιδιά αυτά έμεναν νηστικά».

Η κ. Λιοσάτου μαζί με τον σύζυγό της εκτός από την προσφορά τους να φιλοτεχνήσουν τους χώρους της «Κιβωτού», είχαν δωρίσει ουκ ολίγες φορές ρούχα, τρόφιμα, ηλεκτρικές συσκευές και χρήματα.

Ντίνα Λιοσάτου, εικαστικός στο Live News
H κα. Λιοσάτου μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο κατήγγειλε ότι κατά την διάρκεια της παρουσίας της στην δομή «έβλεπα τα παιδιά να φωνάζουν ”πεινάω”». Ωστόσο, από την άλλη η εικαστικός σημείωσε ότι όσο τα παιδιά ήταν χαρούμενα δίπλα της.

«Η συμπεριφορά γενικά των παιδιών δεν έδειχνε ότι υπάρχει πρόβλημα. Δεν ξέρω τι γινόταν εν απουσία της δικής μου παρουσίας και του συζύγου μου», τόνισε η εικαστικός.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας