13:00 Κυριακή 28 Μαΐου 2023
eReportaz

Live:

Κλιμακώνεται η κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας. Ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα επιστρέφει στην Ουάσινγκτον

Κλιμακώνεται η κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας. Ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα επιστρέφει στην Ουάσινγκτον

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ρωσία Τζο Σάλιβαν επιστρέφει “αυτήν την εβδομάδα” στις Ηνωμένες Πολιτείες για “διαβουλεύσεις”, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στις αμερικανορωσικές σχέσεις, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα.

“Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να μιλήσω απευθείας με τους νέους μου συναδέλφους της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον για την παρούσα κατάσταση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρωσία”, δήλωσε ο Τζο Σάλιβαν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή το Κρεμλίνο προέτρεψε τον Aμερικανό διπλωμάτη να μεταβεί στις ΗΠΑ.

Πηγές από τη Ρωσία χαρακτήρισαν τη συγκεκριμένη κίνηση ως μια «ήπια απέλαση» του πρέσβη.

Ουσιαστικά η Μόσχα είχε ζητήσει από την Ουάσινγκτον να αποσύρει τον Αμερικανό πρέσβη από τη Μόσχα, όπως ακριβώς έκανε και η ίδια με το πρέσβη της στην Αμερικανική πρωτεύουσα.

Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν πως «με βάση τη συνθήκη του 1961 που ρυθμίζει το διπλωματικό καθεστώς μεταξύ των χωρών, δεν υπάρχει η δυνατότητα για απέλαση πρέσβη και το μόνο που μπορεί να γίνει για κάποιον πρέσβη είναι θεωρηθεί persona non grata, εφόσον ο ίδιος όμως έχει υποπέσει σε κάποιο παράπτωμα».

Ο Τζέικ Σάλιβαν διαβεβαίωσε ωστόσο ότι “θα επιστρέψει στην Μόσχα τις προσεχείς εβδομάδες, πριν από ενδεχόμενη συνάντηση ανάμεσα στον Μπάιντεν και τον Πούτιν”.

Η συνάντηση αυτή βρίσκεται στην ατζέντα από την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από πρόταση του Τζο Μπάιντεν στην οποία δήλωσε ανοικτή η Μόσχα. Μια τέτοια συνάντηση κορυφής σε ουδέτερο έδαφος είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζεται, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Η ένταση στις αμερικανορωσικές σχέσεις είναι υψηλή λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, της μεταχείρισης του αντικαθεστωτικού Αλεξέι Ναβάλνι από τις ρωσικές αρχές, και των κατηγοριών για τις ρωσικές κατασκοπευτικές δραστηριότητες, την ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές και την μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση στις ΗΠΑ το 2020.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Πέμπτη δέσμη επιπλέον κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στις οποίες περιλαμβάνεται η απέλαση 10 ρώσων διπλωματών και απαγόρευση αγοράς ρωσικών ομολόγων από τις αμερικανικές τράπεζες

Η Ρωσία απάντησε με την απέλαση δέκα αμερικανών διπλωματών, διατυπώνοντας απειλές κατά μη κυβερνητικών οργανώσεων που χρηματοδοτούνται από την Ουάσινγκτον και απαγορεύοντας την είσοδο στο ρωσικό έδαφος μελών της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Διαβάστε επίσης 

Η Ρωσία κλιμακώνει την ένταση στη Μαύρη Θάλασσα.

Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες της συνάντησης Πούτιν – Μπάιντεν

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

               

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας