16:57 Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στην Κίνα ενόψει Εθνικής Επετείου

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στην Κίνα ενόψει Εθνικής Επετείου

Στην 65η επέτειο από την ίδρυση της κομμουνιστικής Κίνας, οι δρόμοι του Χονγκ Κονγκ κατακλύστηκαν από πλήθος διαδηλωτών, που πιέζει την κυβέρνηση της χώρας και δεσμεύεται να προχωρήσει σε κλιμάκωση της πολιτικής ανυπακοής. Μετά την κήρυξη των κινητοποιήσεων ως παράνομων από την κυβέρνηση, οι διαδηλωτές συνεχίζουν να καταλαμβάνουν την κεντρική επιχειρηματική περιοχή του Χονγκ Κονγκ.

Σε ομιλία του την Τρίτη, ο Πρόεδρος Σι Τζιν Πινγκ δεν έκανε καμία άμεση αναφορά στις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες, αλλά δεσμεύτηκε ότι η Κίνα θα προστατεύσει τα συμφέροντα του Χονγκ Κονγκ.

«Η κεντρική κυβέρνηση θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα τις οδηγίες του ‘μία χώρα, δύο συστήματα’ και του βασικού νόμου και θα διασφαλίσει ακλόνητα τη μακροπρόθεσμη ευημερία και σταθερότητα του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο», δήλωσε ο Σι.

Θεωρείται από πολλούς απίθανο να ενδώσει η κυβέρνηση στα αιτήματα των διαδηλωτών για παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου Λέουνγκ, καθώς και να αποσύρει τα σχέδιά της για προεπιλογή των υποψηφίων στην εκλογή για την ηγεσία του Χονγκ Κονγκ το 2017.

Από την πλευρά τους, οι χιλιάδες διαδηλωτές αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το χώρο της διαδήλωσης, και αψήφησαν τη βροχή όλη τη νύχτα, με τους διοργανωτές του κινήματος να ελπίζουν σε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, λόγω της σημερινής εθνικής επετείου.

Διαβάστε ακόμη

Top News

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας