5:56 Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023
eReportaz

Live:

Κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης με εθνικές μαζικές κινητοποιήσεις παρά τις εκκλήσεις Μπολουάρτε για ανακωχή στο Περού

Κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης με εθνικές μαζικές κινητοποιήσεις παρά τις εκκλήσεις Μπολουάρτε για ανακωχή στο Περού

Νέος γύρος κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων  σε εθνικό επίπεδο, ξεκινά σήμερα στο Περού κατά της κυβέρνησης Μπολουάρτε, σε συνέχεια των διαδηλώσεων και των βίαιων επεισοδίων των προηγουμένων ημερών στη Λίμα.

Η αρχηγός του κράτους απηύθυνε χθες Τρίτη έκκληση για «εθνική ανακωχή», καθώς τουλάχιστον 46 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την εκδήλωση της πολιτικής κρίσης στο κράτος της Λατινικής Αμερικής, τον Δεκέμβριο.

Με το σύνθημα « Ντίνα φόνισσα», χιλιάδες διαδηλωτές που έφτασαν στην πρωτεύουσα από φτωχές περιοχές των Άνδεων συμμετείχαν σε πορεία στο κέντρο, ανεμίζοντας σημαίες της χώρας ζητώντας την παραίτηση της προέδρου και εκλογές.

Το απόγευμα ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια και η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πολλές προσαγωγές. Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν στα νέα επεισόδια, ανάμεσά τους δυο φωτοειδησεογράφοι, ο ένας εκ των οποίων εργάζεται για το Γαλλικό Πρακτορείο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ


Οι διαδηλωτές δεν πείθονται  από τις παρεμβάσεις της προέδρου Μπολουάρτε που αποπειράθηκε για ακόμη μια φορά, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις, ζήτησε να ξαναρχίσει «διάλογος», «να οριστεί ατζέντα για κάθε περιοχή», προκειμένου να «αναπτυχθεί» η χώρα. Διαβεβαίωσε πως δεν έχει «καμία πρόθεση» να αγκιστρωθεί στην εξουσία, ότι θα τηρήσει το Σύνταγμα και θα αποσυρθεί αφού διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, το 2024.

Εμφανώς ταραγμένη, η κυρία Μπολουάρτε ζήτησε «συγγνώμη για τους νεκρούς» και υποσχέθηκε πως θα διενεργηθούν έρευνες για να εξακριβωθεί ποιοι ευθύνονται.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στη πορεία συμμετείχαν δεκάδες έφεδροι του στρατού, με χακί παντελόνια, χιτώνια ή καπέλα. Από τα στόματα πολλών διαδηλωτών  ακούστηκε μάλιστα η φράση « είμαστε έτοιμοι για όλες τις μάχες».

Η Μπολουάρτε ωστόσο συνεχίζει να επιτίθεται φραστικά στον πρώην πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο που απομακρύνθηκε από το Κογκρέσο και στου οποίου την κυβέρνηση ή ίδια υπήρξε αντιπρόεδρος. Τον κατηγόρησε εκ νέου πως προσπάθησε να κάνει «πραξικόπημα» και «παριστάνει το θύμα», ενώ δεν έδωσε «απάντηση» για τις υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται. «Δεν υπάρχει θύμα εδώ, κ. Καστίγιο: υπάρχει μια χώρα που αιμορραγεί εξαιτίας της ανευθυνότητάς σας», πέταξε, θυμίζοντας πως όπως εκείνος κατάγεται από φτωχή περιοχή των Άνδεων.

Η κυρία Μπολουάρτε θα εκφραστεί σήμερα ενώπιον του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), καθώς η διεθνής κοινότητα και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν τη «δυσανάλογη» χρήση βίας στην καταστολή των διαδηλώσεων. Υποσχέθηκε να πει «την αλήθεια»: «Η περουβιανή κυβέρνηση και πάνω απ’ όλα η Ντίνα Μπολουάρτε δεν έχουν τίποτα να κρύψουν», διαβεβαίωσε.

Η κρίση στο Περού αντανακλά το πελώριο χάσμα ανάμεσα στην πολιτική και οικονομική ελίτ της πρωτεύουσας και τον φτωχό πληθυσμό των επαρχιών, όπου πολλοί υποστηρίζουν τον πρώην πρόεδρο Καστίγιο, στην εκλογική νίκη του οποίου είδαν κάτι σαν την εκδίκησή τους για την περιφρόνηση και τον ρατσισμό των ελίτ, ειδικά απέναντι στους αυτόχθονες.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας