7:56 Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

"Κληρώνει" η υποψηφιότητα Μουζάλα για τη θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

"Κληρώνει" η υποψηφιότητα Μουζάλα για τη θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Στην τελική ευθεία οδεύει η υποψηφιότητα του Γιάννη Μουζάλα για τη θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Από τους συνολικά επτά υποψηφίους για τη θέση του Επιτρόπου, με μυστική ψηφοφορία μεταξύ των 47 κρατών-μελών του Οργανισμού, θα προκριθούν στην τελική φάση οι τρεις επικρατέστεροι.

Βάσει του κανονισμού, οι τρεις υποψήφιοι που θα προκριθούν για την τελική φάση θα είναι αυτοί που θα συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, δηλαδή 24 ψήφους. Σε περίπτωση κατά την οποία δεν αναδειχθούν οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι με την πρώτη ψηφοφορία, θα πραγματοποιηθούν αλλεπάλληλες ψηφοφορίες, ενώ αν συνεχιστεί η αδυναμία εκλογής δεν αποκλείεται η έδρα να προτείνει και την απλή αναλογική.

Εκτός της συμμετοχής του Γιάννη Μουζάλα, υποψήφιοι για τη θέση του Επιτρόπου είναι:

Από την Αλβανία ο Ιγκλι Τοτοζάνι (Igli Totozani), μέλος Επιτροπής Βενετίας και πρώην Συνήγορος του Πολίτη.
Από τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη η Ντούνια Μιγιάτοβιτς (Dunja Mijatovic), πρώην εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των ΜΜΕ
Από τη Γαλλία ο Πιερ- Ιβ Λε Μπορζιέν (Pierre-Yves Le Borgn), βουλευτής για τους αποδήμους, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ
Από την Πολωνία η Ελισμπιέτα Κάρσκα (Elsbieta Karska), καθηγήτρια Νομικής
Από τη Σλοβενία ο Γκόραζντ Κλεμέντσιτς (Goran Klemencic), υπουργός Δικαιοσύνης
Από τη Φινλανδία η Άστριντ Θορς (Astrid Thors), πρώην Ύπατος Αρμοστής ΟΑΣΕ για Εθνικές Μειονότητες (έως 08/2016) και πρώην υπουργός Μετανάστευσης και Ευρωπαϊκών Σχέσεων.

Σημειώνεται πως μετά την επιλογή των τριών επικρατέστερων υποψηφίων για τη θέση του Επιτρόπου, θα ακολουθήσει νέα ακρόασή τους ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. Η τελική εκλογή νέου Επιτρόπου θα πραγματοποιηθεί στην προσεχή Σύνοδο της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 22-26 Ιανουαρίου, με τη θητεία του να αρχίζει την 1η Απριλίου 2018.

Διαβάστε ακόμη

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας